Leviafan/ Leviathan (2014)

Prvi susret sa ovim filmom sam imao letos na takmičarskom delu Palićkog festivala na kome je odneo laganu pobedu. Nekoliko dana pre objave nominacija za Oskara je ponovo emitovan u lokalnom bioskopu, pa sam ga ponovo pogledao i uopšte me ne čudi što je ušao u uži izbor za nagradu. Autor Andrej Zviagintsev (Andrey Zvyagintsev) je od ranije poznat ljubiteljima evropskog filma po svojim sjajnim dramama, a u svom najnovijem projektu oštro napada svoje društvo i ističe korupciju koja vlada iza političke garniture i zvanične crkve.

Radnja je smeštena u primorski gradić čije obale često posećuju kitovi. U tom gradu živi Nikolaj (Aleksey Serebryakov) u tipičnoj radničkoj porodici sa suprugom Liljom (Elena Lyadova) i sinom Romanom. On ima velike probleme sa lokalnim korumpiranim političarem Vadimom (Roman Madyanov) koji pokušava da im oduzme zemlju, kuću i malu auto-radionicu. Kako bi sačuvao svoju imovinu on poziva starog prijatelja Dmitrija (Vladimir Vdovichenkov) koji je sada uspešan advokat. Oni se udružuju i suprotstavljaju gradonačelniku, usput prikupljujući prljave stvari o njemu.

Metaforički zasnovan na biblijskoj priči o Jovu, pratimo glavnog lika Nikolaja kog konstantno prate nepravde. Uprkos tome što film konkretno napada korupciju ruske vlade i ruskog društva uopšte, on to čini na univerzalan način tako da se svi možemo poistovetiti sa ovim pitanjima. Autor briljantno dočarava humanost ove radničke porodice, kao i njihovu nadu kada im se pojavi u prijatelj u nesreći, iako je ta borba već uveliko uzdrmala porodičnu dinamiku.

Leviathan 2

Naziv Leviathan označava biblijsko morsko čudovište, a to je savršen naslov za film koji se fokusira na malog čoveka koji se suočava sa monstruoznim preprekama. Kinematografija je predivna, prvenstveno zahvaljujući predivnoj lokaciji snimanja. Lepota mora i talasa služi i kao kontrast mračnim, korumpiranim stanovnicima gradića. Potrebno je malo strpljenja kako vas uvod ne bi odbio od gledanja, ali naredna dva sata će vam proleteti prateći zaplete u ovoj priči koja se bavi borbom protiv represivnog sistema.

Neočekivano, film poseduje i dozu humora. Naravno, prikazan je i način na koji se ljudi suočavaju sa svojim bolom – alkoholisanjem. Dopalo mi se i što režiser neke od ključnih scena ne prikazuje, nego nas samo ostavlja izloženim njihovim posledicama.

Leviathan 3

Glumci su odradili odličan posao. Lik Nikolaja, koji glumi Aleksej Serebrjakov, obuhvata suštinu i humanost teške radničke klase. On je sam izgradio sopstveni dom i živi povučeno i skromno sa svojom porodicom, iako ima težak temperament. Nasuprot njemu je lik advokata koji glumi Vladimir Vdovicenkov koji je glas razuma u filmu i trudi se da smiri situaciju. Roman Madianov efektno glumi korumpiranog političara i uspeva u tome da ga svi zamrzimo jer predstavlja svu nepravdu koja je zadesila neposredno nas ili ljude u našoj okolini. Nasuprot svima njima je lik Lilje koja je povučena žena i koja ekranizuje generalnu krhkost ženskog pola.

Leviathan je sjajna socijalna satira koja kombinuje porodicu, prijateljstvo, izdaju, korupciju i borbu protiv vetrenjača. Dobitnik Zlatnog Globusa i najozbiljniji kandidat za Oskara u kategoriji stranih filmova. Preporuka ljubiteljima ruskog filma i sporih drama.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]