Leviafan/ Leviathan (2014)

Vaša ocena filma:

Prvi susret sa ovim filmom sam imao letos na takmičarskom delu Palićkog festivala na kome je odneo laganu pobedu. Nekoliko dana pre objave nominacija za Oskara je ponovo emitovan u lokalnom bioskopu, pa sam ga ponovo pogledao i uopšte me ne čudi što je ušao u uži izbor za nagradu. Autor Andrej Zviagintsev (Andrey Zvyagintsev) je od ranije poznat ljubiteljima evropskog filma po svojim sjajnim dramama, a u svom najnovijem projektu oštro napada svoje društvo i ističe korupciju koja vlada iza političke garniture i zvanične crkve.

Radnja je smeštena u primorski gradić čije obale često posećuju kitovi. U tom gradu živi Nikolaj (Aleksey Serebryakov) u tipičnoj radničkoj porodici sa suprugom Liljom (Elena Lyadova) i sinom Romanom. On ima velike probleme sa lokalnim korumpiranim političarem Vadimom (Roman Madyanov) koji pokušava da im oduzme zemlju, kuću i malu auto-radionicu. Kako bi sačuvao svoju imovinu on poziva starog prijatelja Dmitrija (Vladimir Vdovichenkov) koji je sada uspešan advokat. Oni se udružuju i suprotstavljaju gradonačelniku, usput prikupljujući prljave stvari o njemu.

Metaforički zasnovan na biblijskoj priči o Jovu, pratimo glavnog lika Nikolaja kog konstantno prate nepravde. Uprkos tome što film konkretno napada korupciju ruske vlade i ruskog društva uopšte, on to čini na univerzalan način tako da se svi možemo poistovetiti sa ovim pitanjima. Autor briljantno dočarava humanost ove radničke porodice, kao i njihovu nadu kada im se pojavi u prijatelj u nesreći, iako je ta borba već uveliko uzdrmala porodičnu dinamiku.

Leviathan 2

Naziv Leviathan označava biblijsko morsko čudovište, a to je savršen naslov za film koji se fokusira na malog čoveka koji se suočava sa monstruoznim preprekama. Kinematografija je predivna, prvenstveno zahvaljujući predivnoj lokaciji snimanja. Lepota mora i talasa služi i kao kontrast mračnim, korumpiranim stanovnicima gradića. Potrebno je malo strpljenja kako vas uvod ne bi odbio od gledanja, ali naredna dva sata će vam proleteti prateći zaplete u ovoj priči koja se bavi borbom protiv represivnog sistema.

Neočekivano, film poseduje i dozu humora. Naravno, prikazan je i način na koji se ljudi suočavaju sa svojim bolom – alkoholisanjem. Dopalo mi se i što režiser neke od ključnih scena ne prikazuje, nego nas samo ostavlja izloženim njihovim posledicama.

Leviathan 3

Glumci su odradili odličan posao. Lik Nikolaja, koji glumi Aleksej Serebrjakov, obuhvata suštinu i humanost teške radničke klase. On je sam izgradio sopstveni dom i živi povučeno i skromno sa svojom porodicom, iako ima težak temperament. Nasuprot njemu je lik advokata koji glumi Vladimir Vdovicenkov koji je glas razuma u filmu i trudi se da smiri situaciju. Roman Madianov efektno glumi korumpiranog političara i uspeva u tome da ga svi zamrzimo jer predstavlja svu nepravdu koja je zadesila neposredno nas ili ljude u našoj okolini. Nasuprot svima njima je lik Lilje koja je povučena žena i koja ekranizuje generalnu krhkost ženskog pola.

Leviathan je sjajna socijalna satira koja kombinuje porodicu, prijateljstvo, izdaju, korupciju i borbu protiv vetrenjača. Dobitnik Zlatnog Globusa i najozbiljniji kandidat za Oskara u kategoriji stranih filmova. Preporuka ljubiteljima ruskog filma i sporih drama.

Scenario
Gluma
Vizuelni utisak
Lični utisak

Siniša Stajić
Latest posts by Siniša Stajić (see all)