Låt Den Rätte Komma In/ Let The Right One In (2008)

Skandinavci postaju sve popularniji, bar što se tiče u domenu filma. Njihove ideje su sveže, inovativne, jako zanimljivo konceptovane, nesumnjivno dosta kvalitetnije obrađene i čini se mnogo verodostojnije prikazane, iako im produkcija nije najjača strana. Takva je definitivno i ova sjajna horor drama koja je pokuipla brojne nagrade na prestižnim filmskim festivalima.

Ovo je priča o usamljenom i povučenom dvanaestogodišnjem dečaku Oskaru koji je predmet zlostavljanja i izrugivanja svojih vršnjaka u školi, a od roditelja je zanemarivan. On upoznaje vršnjakinju Eli, koja ga odmah upozorava da ne mogu da budu prijatelji, ništa mu konkretno ne objašnjavajući. Kako vreme odmiče, ovo dvoje postaju sve bliskiji, povezani zajedničkim očajem i Oskar saznaje da je Eli ustvari vampirica.

Film je nastao po knjizi tj. romanu izvesnog Džon Ajvidea Lindkvista, koji je takođe adaptirao i scenario za ovaj film. Režiju potpisuje Tomas Alfredson, čovjek koji iza sebe ima dosta filmova na švedskom jeziku, a široj javnosti je poznat po odličnoj drami Tinker Taylor Soldier Spy sa Geri Oldmanom.

Atmosfera filma je i divna i mračna u isto vreme. Radnja se odvija u hladnom i sivom Stokholmu, sa dosta svijetle/bele fotografije (sneg) i sa jakom tamno crvenom (krv) – uočljiva suprotnost. Oskar predstavlja toplinu, a Eli hladnoću, i te dve suprotnosti se mešaju, postaju jedna celina. Kåre Hedebrant i Lina Leandersson su vršnjaci i u pravom životu, oboje su 95. godište i sjajno su uradili svoj posao. Deca su jednostavno veliki talenat, verodostojno i uverljivo su preneli na filmsko platno ono najbitnije u njihovim karakterima likova koje glume. Jedna zanimljivost je vezana za sam naziv filma, koji je nastao po pesmi poznatog muzičara Morisija – Let The Right One Slip In.

Naravno, Amerikanci nisu sačekali ni pola godine i napravili su rimejk Let Me In, koji sam pogledala, iako prezirem kopije, i mogu reći da ga nisu uništili, ali nema ni pola od one atmosfere kao u originalu, kao ni glumačke uverljivosti. Jednostavno – original je original.

Da zaključim, ovo je jedna odlična ljubavna horor-bajka. Priča potpomognuta jakim elementima drame o odrastanju, o shvatanju što znači trpiti tešku psihičku bol u životu. Ovde su žanrovi samo naizgled pomešani u nemoguć spoj, a zapravo je to ispalo kao jedno sjajno i originalno ostvarenje koje donosi nesumnjivu svežinu u učmalost horor priča sa sličnom tematikom.

9/10

shot03