Lascars (2009)

Francuska kinematografija je oduvek izbacivala kvalitetne filmove u skoro svim mogućim žanrovima. Ti filmovi su poznati po specifičnom mentalitetu likova, zanimljivom jeziku i izvanrednom osećaju za lepo, ali je za većinu filmofila nepoznanicu predstavljala činjenica da Francuzi rade i sa animiranim filmovima. Sasvim slučajno sam naišao na jedan takav i bez ikakvih očekivanja sam rešio da ga pogledam. Ostao sam oduševljen.

Priča je smeštena u pariski geto pun sitnih kirminalaca i dilera drogom. Tu upoznajemo dvojicu protagonista, Tonija i Žosea, kojima je jedini cilj da tog leta sakupe dovoljno novca kako bi otišli letovanje u elitno odmaralište. Sticajem okolnosti jedan od njih gubi veću količinu droge, dok se drugi zapošljava kod veoma strogog sudije kao kućepazitelj na nedelju dana. Među mnogobrojnim stvarima sa kojima se susreću u svojoj avanturi ka ispunjenju cilja se nalaze Tonijeva patološki ljubomorna devojka, sudijin pas, sudijina ćerka Klemens, ekipa snimatelja porno filmova, trgovci drogom, kao i mnogobrojni ortaci i policajci iz njihovog okruženja.

Ovaj poprilično originalni projekat je delo relativno anonimnih autora koji iza sebe nemaju ništa veliko niti imaju previše iskustva sa dugometražnim projektima, i samim tim ovaj film se mora još više ceniti. Same scene i pejzaži su nacrtani u stilu geto grafita, odišu kreativnošću i prilično uverljivo dočaravaju okruženje i atmosferu. Dijalozi su urnebesni, karakteristični za obično besposlenu omladinu koja je rastrzana između želja i mogućnosti. Pojedine situacije su prilično apsurdne, ali urnebesno smešne. Scenario je odličan, priča ima smisla i jedina mana može biti veoma brzi francuski jezik, koji se sa prevodom ne može dovoljno dočarati. Animacija je odlična, kao i zvuk.

„Barabe“ je više namenjen starijoj publici i nije tipičan „crtać“ kao što se može u prvi mah zaključiti. Poseduje određenu dozu kritike prema policiji i sudstvu, i upozorava na veliku korupciju u francuskom društvu. Celu priču prati veliki broj rep i hip-hop deonica sa društveno angažovanim tekstovima. Ekipa koja je pozajmila glasove je velika i odlično su odradili svoj posao. Moram spomenuti Vinsenta Kasela (Vincent Cassel) koji se očigledno, kao i cela ekipa, odlično zabavljao tokom snimanja, a od poznatijih mu društvo prave Dajan Kruger (Diane Kruger), kao i Žil Laluš (Gilles Lellouche), koji pozajmio glas opasnom trgovcu drogom po imenu Zoran.

Ukoliko ste ljubitelj animiranih filmova, francuskog jezika, hip-hop kulture i dobre zabave, ovo je pravi film za vas. Zanimjiv je, sa specifičnim humorom i vrhunskim kvalitetom animacije i crteža. Preporuke za gledanje.

9/10

lascars-17-06-2009-7-g