La Migliore Offerta/ The Best Offer (2013)

Ovo je bez sumnje jedan od najboljih filmova ove godine, sa odličnom, osvežavajućom, maltene originalnom i inovativnom pričom. Napravljen pod palicom sjajnog italijanskog režisera Đuzepea Tornatorea (Giuseppe Tornatore) koji je poznat po filmovima Cinema Paradiso, Malena, La Leggenda del Pianista sull’Oceano i drugi.

Priča se dešava u Beču i uvodi nas u život voditelja umetničkih aukcija Virgila Oldmana (Geoffrey Rush). To je stariji, usamljeni gospodin, opsednut higijenom, koji nije samo voditelj aukcija nego i strastveni kolekcionar vrednih umetnina radi kojih je spreman preći i granicu zakona. Kada misterizona devojka, mlada naslednica Kler Ibetson (Sylvia Hoeks) zatraži procenu nameštaja i ostalih vrednih stvari u staroj vili njenih pokojnih roditelja, Virgil nerado pristaje. Oni dogovore nekoliko sastanka u vili, ali Kler svaki put nađe izgovor zašto nije došla, što Virgila razbesni, ali takođe i neobjašnjivo zainteresuje da pokuša otkriti uzrok takvog ponašanja.

Zanimljivo je da je ovo italijanski film sa engleskim glumcima, što daje draž samom filmu i pozitivno se odražava na samu atmosferu u njemu. Ovo je jako zanimljiva krimi drama sa primesama romanse koja se graniči sa trilerom, jer smo stalno u nekom iščekivanju. Glavna priča je jako zanimljiva i odlično posložena, bez previše nepotrebnog zalaženja u psihologiju likova. Takođe, sam scenario je napisao Tornatore, u kome se vidi još jedna genijalnost ovog čoveka. Muziku za film je uradio legendarni Ennio Moricone koji često sarađuje sa ovim sjajnim režiserom.

miglioreofferta_2

Glumački performans glavnog lika je zasenio skoro sve ostale glumce u filmu. Džefri Raš je jedan od živih legendi, sjajan i harizmatičan glumac, ubitačno uverljiv sa sjanim facijalnim ekspresijama. Jednostavno vas ubedi da je on baš ono što gledate, zbunjeni mizantrop koji se celi život suzdržavao da išta učini vredno života. Dakako, treba spomenti i jako lepu mladu holandsku glumicu Silviju Hoks, kojoj se sigurno smeši sjajna glumačka budućnost. Od ostalih bih izdvojila solidnog Džima Stardžisa (Jim Sturgess) kao “mehaničara“ i veterana Donalda Saterlenda (Donald Sutherland) kao prijatelja i pomagača u raznim kombinacijama za krađu umetnina koje on i Virgil rade.

Ovo je zaista jedna od najboljih drama u zadnjih par godina, gde se vidi da režiser ne ide na komercijalu već na čisto uživanje i preporuku gledaocima nečega inovativnog i zanimljivog. Priča je takva kao i sam kraj, koji je veoma specifičan i neobičan. Dakle, najveća moguća preporuka, jedno sjajno osveženje koje ćete sa užitkom pogledati.

10/10

La-Miglior-Offerta-Foto-del-film