Kingsman: The Secret Service (2014)

Geri Egzi Anvin (Taron Egerton) je neprilagođeni mladić koji ima problem s autoritetom. Ne podnosi tipa sa kojim živi njegova majka, lako upada u nevolje i čini se da još uvek traži pravi smisao života. Nedostaje mu neko ko bi kanalisao njegovu nagomilanu energiju na pravo mesto, pomogao da očvrsne karakter, pokrene ga iz letargije i usmeri njegovu mladost ka nekim uzvišenim ciljevima. Sve se menja kada ga uzme pod svoje misteriozni Hari Hart (Colin Firth), kolega i prijatelj njegovog pokojnog oca, agenta Lanselota, nastradalog na špijunskom zadatku u Argentini…

Od afirmisanog Metjua Vona (Matthew Vaughn)(X-Men: First Class, 2011.) stiže nam izvanredan spoj akcije i komedije, snimljen u maniru modernizovane verzije svetski poznate franšize o avanturama Džejmsa Bonda. Inspiracija je pronađena u stripu The Secret Service koji je osmislio Mark Milar, a bogato ilustrovao Dejv Gibons. Od velike pomoći bila je verna saradnica Džejn Goldman, jer je žena naporno radila sa režiserom na kreiranju jako interesantnih likova. Svako od njih ima svoje motive, opravdanje za postupke i ciljeve kojima stremi, a što je najvažnije sve to ima smisla i generalno poseduje duh autentičnosti, kada se malo dublje zakorači u svet špijunaže.

Nedvosmisleno je kako se temeljno pristupilo na izradi zapleta, jer se po običaju neko pojavi sa namerom da pokori svet. Ideja da se uspostavi apsolutna kontrola nad različitim vidovima komunikacije uopšte ne zvuči loše. Dovoljno je da se osvrnemo na činjenicu kako danas vlada prava manija za tehničko-tehnološkim novitetima, da živimo u veštački stvorenoj zavisnosti od interneta, mobilnih telefona i ostalih high-tech novotarija. Ako tome dodamo brojne reference na špijunske klasike umešno ubačene u kontekst priče, evidentno je da se veliki trud isplatio.

Kingsman - The Secret Service 2

Zamisli filmske ekipe dobile su željene konture u formi kompaktne celine, a to sasvim sigurno ostavlja jak, pozitivan utisak. Naravno i da ima potencijal da drži pažnju i da osvoji našu naklonost do samog kraja. Kingsman: The Secret Service ima svoje adute. Prvo što upada u oči jeste da se podžanr (tzv. špijunski film) ovde parodira do granica dobrog ukusa. Na momente je realistično ozbiljan i subverzivan, a već u sledećoj sceni urnebesno duhovit i simpatičan. Dodao bih da je i šokantno nasilan (scena u crkvi je uvrnuta, prožeta crnohumornom notom).

Von održava potrebnu dinamiku zahvaljujući davno oprobanom narativnom obrascu, sa mnoštvom manje ili više bitnih protagonista. Jedni su mu saveznici, a drugi mu stoje na putu, kao opasna pretnja čitavom čovečanstvu. Tačno da sama priča ne poseduje ništa originalno, niti ima nešto drugačije po čemu bi se izdvojila iz pomenutog podžanra, ali je sam pristup od suštinske važnosti. Režija suptilno oslikava portrete agenata u specifičnim okolnostima, gde vlada stroga diskrecija, kao osnovni princip njihovog načina rada.

Pametno napravljen kasting svakako da je u znatnoj meri uticao da se postigne željena atmosfera na vratolomnoj špijunskoj pozornici. Posle malog zastoja u karijeri, Colin Firt pruža nadahnut performans kao agent, ali istovremeno i mentor mladiću kod koga je prepoznao ogroman potencijal za opasno zanimanje. Kombinacija ubitačno demonstriranih borilačkih veština, sa naglašenim britanskim smislom za humor (gde su cinizam i sarkazam obavezni sastojci), uz stidljivo potenciranu nedostajuću očinsku figuru glavnom baji, učinila je od Hari Harta ili bolje reći Galahada (kodno ime koje ima svaki operativac) markantan lik prema kome je teško ostati ravnodušan. A šta tek reći za zloću, bolesno ambicioznog tajkuna, koga je šmekerski odigrao iskusni Semjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson). Valentajn je dostojan rival tajnoj špijunskoj organizaciji, te u potpunosti zaslužuje onakvo finale.

Kingsman - The Secret Service 3

Od epizodista vredi spomenuti lik požrtvovanog operativca i pedagoga – Merlina, koga je odlično izneo Mark Strong (Mark Strong), što je nesumnjivo pravo osveženje za publiku naviklu da ga gleda kao antagonistu pozitivnim likovima. Ne brinite, nisam zaboravio momka oko koga se vrti radnja. Egzi je prikazan kao buntovnik dobrog srca, izrazito inteligentan, sposoban da brzo uči i da oštroumno prosudi ko mu može biti od pomoći. Taron Edžerton je nesumnjivo pravi izbor za ovako osmišljen lik i izvesno je da će ga Kingsman lansirati u zvezdanu glumačku orbitu. Ima taj pozitivan stav, a u isti mah deluje opušteno, nimalo uštogljeno kao što bije glas većinu Britanaca. Odlično se pokazala kao njegova partnerka, mlada Sofi Kukson, jer je Roksi devojka koja ima toliko sličnosti sa Egzijem.

Raskošna produkcija osigurala je niz fascinirajućih pucačina, tuča, jurnjava i ostalih pratećih detalja koji krase ovu urnebesnu špijunsku storiju. Posebno bih izdvojio širok spektar špijunskih gedžeta, počev od kišobrana, penkala, cipela, odela itd. To daje narativu prepoznatljivu aromu i vraća mu pomalo retro-izgled, obzirom da je slične spravice koristio još Koneri u kreiranju lika i dela neprevaziđenog agenta 007. Fenomenalna muzička podrška, prisutna je od samog uvoda, kada uz zvuke legendarnih Dire Straits slušamo njihov mega-popularni hit Money For Nothing, što je u neku ruku omaž špijunskim filmovima koji su imali svoje zlatno doba u periodu 70ih i 80-ih godina prošlog veka.

Normalno da nije zanemarena ni kostimografija, jer je sastavni deo obuke i sticanje manira koje poseduju pripadnici visokog društva, a bez dobrog odela tako nešto naprosto nije moguće. Zanatski vešto odrađenoj montaži dugujemo što nam akcione scene izgledaju spektakularno, a tu vredi istaći i precizan rad kamere, jer pruža neophodnu logističku podršku.

Kingsman - The Secret Service 4

Nakon svega izrečenog, generalno posmatrano radi se o više nego pristojnoj akcionoj komediji sa svetlom perspektivom, jer su ohrabrujući izveštaji sa box-office pouzdan reper da se krene dalje, sa razvojem potencijalno nove franšize. Ubeđen sam da moćne producentske kuće predvođene Twentieth Century Fox Film Corporation neće propustiti priliku da nam priušte barem još par nastavaka, jer očigledno da imaju zlatnu koku u svom gnezdu.

Jako dobro zezanje, relaksirajuća zabava (ili da se poslužim žargonskim rečnikom razbibriga) i puno humora jesu čvrsti aduti zbog kojih zaslužuje da mu poklonite vaše poverenje. Verujte mi na reč – Kingsman vas definitivno neće izneveriti.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

Autor: Boban Marković

Kingsman - The Secret Service 5