Kingdom (2014-)

Iako mi je teško priznati, zaista živimo u svetu TV serija i isključivo njih i to, pre svega, mislim u svetu kvalitetnih TV serija. To više nije stvar subjektivnog stava ili preferiranja, to je sada činjenično stanje, hteli neki od nas priznati to ili ne. To stanje se potvrđuje iz dana u dan, a prvenstvo kvalitet u ovom domenu (nad filmovima) se potkrepljuje time da tv serije rade ono što su do sada filmovi neprikosnoveno radili – konstantno drže pažnju gledalaca i oni stalno žele još. Naravno, prave se zanimljivi i jako dobri, kvalitetni filmovi i dalje, ali takvi su sve ređi, posebno u poslednjih par godina.

Njihov posao odrađuju serije u velikoj meri, tu više nema nikakve sumnje. Zadnja koja je to odradila, što se mene tiče, je ova dramska simboličnog imena Kingdom koja postaje sve zvučnija i primetnija. Iako je tek jedna sezona za nama (druga se očekuje u septembru ove godine, a treća naredne godine) ostavila je traga jer je jedinstvena. Ovo je prva MMA serija u kojoj konačno mogu uživati ljubitelji tog sporta, ali i svi drugi jer ona u sebi obuhvata više žanrovski nastrojenih momenata (drama/krimi/triler) koji su privlačni mnogima/ostalima. Iza serije stoji relativno nepoznata tv kuća Audience Network koja velike nade polaže u ovu seriju, odnosno uspeh iste.

Alvi Kulina (Frank Grillo) zajedno sa svojom znatno mlađom devojkom Lisom Prins (Kiele Sanchez) vodi teretanu za borilačke sportove. Teretana ne donosi neku bitniju zaradu, a oni jedva spajaju kraj sa krajem. Alvi je bivši MMA borac, prvak i veoma cenjen i poštovan u tom svetu. Ima veoma komplikovan odnos sa sinovima iz neuspešnog braka sa Kristinom (Joanna Going) koja je odavno otišla od njih, a status njihovog braka visi u zraku. Oba sina su krenuli očevim stopama, ali se i dalje bore s pronalaskom vlastitih identiteta.

Džej (Jonathan Tucker) je talentovan za borbu, ali je u isto vreme problematičan bez konkretnog razloga i povremeno uživa opijate u kombinaciji sa alkoholom i svemu pristupa neozbiljno. Nejt (Nick Jonas) je mlađi sin u koga otac polaže sve nade, posvećen, požrtovan i dosta ozbiljan za svoje godine. Njihovi životi dobijaju na dinamici kada Lisin bivši verenik Rajan Viler (Matt Lauria), inače veliki talenat, izađe iz zatvora nakon odsluženja kazne i vrati se u njihove živote.

kingdom 2

Kreator serije je Bajron Balasko, američki TV producent i scenarista. Prethodno je radio na serijama Without a Trace i Flash Forward. Iako nije savršeni vizuelni perfekcionista i detaljista, mnogo pažnje posvećuje nekim bitnijim stvarima kao npr. građenju likova u seriji koje ovenča nekim nespojivim osobinama koje, ipak, na kraju izgledaju veoma spojivo. Seriji je pristupio dovoljno ozbiljno, okružio se ljudima koji znaju znanje, mada uvek ima dežurnih kritičara, zamerki i onih koji bi to uradili bolje da su se oni latili tog posla. Jedna od čestih je prikazana oprema u seriji koja nije kompetentna sa samim sportom. Moja zamerka ide na scenario koji je odlično napisan, ali zamerka ide na izvedbu istog jer povremeno likovi mumljaju ili su nedovoljno ekspesivni, pa ne znam šta je pisac hteo da kaže.

Originalni naziv serije je trebao biti Navy St., ali je Kingdom zazvučao privlačnije i dosta prikladnije, dok je Navy St. zadržan kao label mark/brand majica u Alvijevoj teretani. Prva sezona sadrži deset epizoda, a serija je odmah obnovljena za još dve sezone. Iako mnogi misle da se samo fokusira na borbe, odmah da to razjasnimo: što se tiče samih borbi, one ne zauzimaju previše mesta (u prvoj i poslednjoj epizodi sezone ima malo više) već se kroz seriju akcentuje unutrašnja borba jednog MMA borca, uglavnom sa samim sobom. Serija nam donosi sve bitnije u životu profesionalnog borca i trenera (naglo gubljenje kilograma ili psihičko stanja borca pred borbu).

Kingdom se odlikuje polaganim građenjem napetosti između likova koja kulminira, ali ne na onaj način kakav nam je bio poznat do sad. Naime, kako smo navikli do sada, finale sezone serije treba da nam donese neki neočekivan obrt ili tvist koji nam je toliko primetan da ne možemo da ga omašimo. Međutim, ova serija je tome pristupila drugačije i, iako se čini da se u poslednjoj epizodi sezone sve završilo idilično, varate se, pogledajte je opet, a neke stvari koje su se izdešavale u prethodnim epizodama (pre finala) sigurno će doći na naplatu u sledećoj sezoni.

kingdom 3

Da bi serija izgledala što uverljivije, kao tehnički direktor Kingdom-a doveden je verovatno najbolji MMA trener na svetu – slavni Greg Džekson, dok je Džo Stivenson zadužen za pripremu i treniranje glumaca. Takođe, u prvoj epizodi se pojavljuje trenutno hot zvezda UFC-a Kub Svonson, kao i poznati sudija Majk Beltran. Ja zaista jako malo znam o UFC, odnosno mešovitim borilačkim veštinama, ali gledajući seriju dobijate neki novi uvid/pogled u taj svet koji vas nikada nije preterano zanimao, u smislu da vas zainteresuje.

Međutim, ono što je mene najviše zainteresovalo (osim privlačnih i isklesanih tela MMA boraca) je gluma glavnih nosioca serije koja je na najvišem nivou. Najbolje napisan, osmišljen, a ujedno i najbolje odglumljen lik je Džej. On je mlad, zgodan, perspektivan, talentovan, snalažljiv, problematičan, impulsivan, temperamentan. On je dobar prijatelj, brižni sin, još brižniji brat. On je neozbiljan, nestrpljiv, nasilan, agresivan – kriminalno agresivan, a sve to nam je doneo sjajni Džonatan Taker, glumac koji ovim projektom oživljava uspavanu glumačku karijeru. Moj fejvorit iz senke koji je glavni razlog što sam seriji uopšte dala šansu.

Ipak, nije samo on na visini zadatka. Možda veći značaj, težinu (u smislu kvaliteta) ima lik Nejta koga glumi Nik Džonas. Da, taj Nik Džonas iz boj benda Jonas Brothers. On je ubio ulogom. Sve scene koje je snimio i odglumio – kapa dole, počevši od scena borbe, preko scena seksa i scena unutrašnjeg lomljenja lika, pa do za mene šokantne blic scene šta je njegov lik zapravo. Našla sam podatak da je on veliki zaljubljenik u MMA i da se rekreativno i bavi ovim sportom, tako da njegov angažman i nije toliki bauk kako se predstavljalo. Toliko je dobar i uverljiv u seriji da sam na jutjubu potražila neke hitove braće Džonas (sa mjut opcijom).

kingdom 4

Da se ne bih preterano raspisala o svakom liku u seriji staću na vreme da i vi nešto sami uvidite, ali napomenuću da je Grilo standardno dobar, kao i prelepa Kaele (njih dvoje su zajedno glumili u Purge: Anarchy) dok je za mene iznenađenje glumica Džoana Going koju prvi put gledam, a da ne pričam za glumca Meta Lauriu koji je otkrovenje u svakom smislu.

Dakle, zaljubljenici u MMA – navalite! Navalite i vi ostali jer seriji ama baš ništa ne fali, ima borbi, krvi, drame, golotinje, svega u pomno doziranim količinama. Takođe, Kingdom je jedno veliko osveženje u svetu trenutno jako popularnih krimi ili sci-fi serija koje su nas preplavile u velikom broju. Velika preporuka![yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

https://www.youtube.com/watch?v=hUu4nXl7TDI