Killing Season (2013)

Pre nekih dvadesetak godina samo saznanje da u filmu jednu od glavnih uloga nosi Robert De Niro () je bilo dovoljno da se zaključi kako se radi o kvalitetnom projektu. U poslednje vreme se taj zaključak promenio toliko da se danas ime Roberta De Nira povezuje sa filmovima koji predstavljaju jeftinu, obično besmislenu zabavu, čineći da se takva filmska legenda skoro ponižava nepromišljenim prihvatanjem svakojakih uloga.

Takav je slučaj i sa ovim filmom, koji je nastao na osnovu krajnje diskutabilnih namera producenata, jer i pored silnog truda nisam uspeo da shvatim ko bi i zašto iščekivao ili platio da gleda ovo. Sama tematika je donekle zanimljiva. Dva ratna veterana koja su se sukobila za vreme rata u Bosni se ponovo sreću, mržnja se rasplamsava i eskalira u trku između života i smrti koja će se završiti smrću jednog od njih dvojice. De Niro glumi Amerikanca, dok je uloga Srbina pripala Džon Travolti (), koji još jednom dokazuje da je trebao otići u penziju nakon film Pulp Fiction.

Postajala su dva razloga koja su me držala da odgledam film do kraja. Prvi je stara slava glavnog glumačkog tandema, a drugi je istraživanje koja je krajnja granica umobolnosti producenata koji rat u Bosni uzimaju kao glavnu pokretačku osovinu za ovaj krajnje nezanimljivi, nerealni i, u svakom smislu, loš film. Više puta sam dolazio u iskušenje da prekinem sa gledanjem i na samom kraju sam zažalio što to nisam uradio.

Ovaj film nije loš, ovo je dno dna svetske kinematografije. Ekstremno predviljiva radnja koja može da se smesti u projekat od desetak minuta, besmisleni dijalozi, nerealni obrti, loše postavljanje kamere i neuverljiva gluma su samo deo velikog broja mana koje film poseduje. Trud producenata je vidljiv toliko da se filmom prožimaju neistinite istorijske činjenice i Travoltin lik koji priča izmišljenim jezikom koji bi trebalo da bude srpski. Generalno se stiče utisak da je film odrađen od strane desetogodišnjaka koji su se dohvatili kamere i kompleta luka sa strelama i koji su rešili da malo ubiju dosadu snimanjem.

Pozitivne strane u filmu su kolika-tolika akcija i jedva vidljiva harizmatičnost dvojice glumaca. Sve ostalo je daleko od najniže granice prihvatljivosti i kvaliteta. Zaobići u širokom luku.

1/10

robert-de-niro-john-travolta-killing-season-600x400