Killer Joe (2011)

Vaša ocena filma:

How are you gonna kill my mama?
That’s not appropriate dinner conversation, Dottie.

Metju Mekonahi (Matthew McConaughey) je do pre nekoliko godina bio sinonim za romantične komedije za koje nije bilo presudno posedovati glumački talenat, a pažnju je privlačio pre svega fizičkim izgledom. Danas je on cenjeno i glumačko i producentsko ime sa nekoliko sjajnih uloga iza sebe i dobitnik je nekoliko prestižnih filmskih nagrada, pre svega Oskara. Njegova transformacija je počela ulogom u ovom filmu, koji je snimio nakon dvogodišnjeg odmora i razmišljanja u kom pravcu treba da ide njegova karijera.

Radnja je smeštena u klasično teksaško naselje puno redneka i prati Krisa (Emile Hirsch), dilera kome za vrat dišu uterivači dugova. On dolazi na ideju da ubije svoju problematičnu majku (?) koja ima polisu osiguranja i uz podršku oca (Thomas Haden Church) unajmljuju Džoa Kupera (Mekonahi), profesionalnog ubicu koji je ujedno i detektiv u policiji. Kao zalog za isplatu detektiv dobija Krisovu sestru Doti (Juno Temple), ali ubrzo nakon toga nastaju komplikacije…

Killer Joe je onaj tip filma koji vam se ili dopadne ili ga smatrate klasičnim smećem. Smešten u američku državu u kojoj su mnoge nenormalne stvari normalne, sa plotom koji takođe može odbiti gledaoca, imaćete priliku da vidite krajnje disfunkcionalnu porodicu (ili porodice) koja zbog para i urođene gluposti počne da se bavi idejom koja je skoro unapred osuđena na propast. Trejsi Lets je autor predstave i adaptiranog scenarija, a režiju potpisuje Vilijam Fredkin, poznatiji kao onaj što je snimio Egzorcistu.

killer-joe-2

Od skoro prvog minuta dospevate u prljav svet redneka i shvatate sa kakvim likovima ćete imati posla. Koliko god sve to delovalo odbojno, u drugu ruku je i urnebesno, jer se sve vezano za te likove može smatrati crnim humorom. Film dobija novu dimenziju dolaskom Džoa, koji sa svojom elokvencijom, čistoćom i dozom misterije predstavlja kontrastnu ličnost, a sa njim dolaze nasilje, perverzija i mizoginija. Priča se oslanja na dijaloge između likova koji polako grade tenziju i stvaraju utisak da će se svakog momenta desiti nešto loše, a to će dovesti do eskalacije nasilja u momentu kada Džoa izda strpljenje.

Iako su smešteni u teksaško okruženje, svaki od likova je zanimljiv na svoj način, pre svega jer su poprilično tupavi, a zatim i jer mi je pomalo neshvatljivo da unutar porodice ljudi mogu biti tako sebični i da gledaju samo svoj interes. Autori su fino iskombinovali neku vrstu teksaškog noira sa porodičnom dramom i dozom akcije, pa se žanrovi smenjuju nakon svakih nekoliko minuta, ali sve deluje kao skladna celina.

killer-joe-3

Metju Mekonahi kao Džo Kuper je iznenađujuće hladan i ubedljiv, naročito kada se uporedi sa ranijim ulogama. Ni ovde nije propustio da pokaže svoje nago telo, ali više u službi konfuzije i dočaravanja komplikovanih odnosa unutar kuće gde se dešava dobar deo radnje. Podsetio me je na Antona Čigura iz No Country for Old Men i prilično je uznemirujuć. Kompletna glumačka ekipa je pružila strašno dobre performanse i materijalu je dala skoro jezivu dozu uverljivosti, kao da smo smestili kameru unutar rednečke porodice koja je disfunkcionalna i po njihovim merilima. Emil Hirš se posebno istakao kao kreator svih problema i ovo je tip uloge koji mu najbolje leži.

Killer Joe je krimi-triler koji je u isto vreme napet, perverzan, uznemirujuće nasilan i prepun crnog humora. Sa sjajno napisanom, mada pomalo neverovatnom pričom i sa plejadom odličnih glumaca je svakako prijatno iznenađenje u svetu filma, ali je potrebno imati dobar želudac kako bi se ispoštovao do kraja.

Scenario
Gluma
Vizuelni utisak
Lični utisak

Siniša Stajić
Latest posts by Siniša Stajić (see all)