Kidding (2018-)

Jim Carrey je jedan od heroja mog detinjstva, ni sam ne znam koliko puta sam pogledao filmove kao što Ace Ventura, Bruce Almighty ili Liar Liar. Njegove pojave u ozbiljnijim projektima su samo učvrstile moje poštovanje prema njemu, ali njegovi talenti i kvaliteti u poslednje vreme ne dobijaju dovoljno prilika da se pokažu. Sve do pre dve godine, kada su mu producent Dejv Holstein i TV mreža Showtime pružili glavnu ulogu u seriji Kidding, koja do sada ima dve sezone.

Radnja serije prati Džefa Pikirila, koga deca znaju kao gospodina Piklsa, dugogodišnjeg voditelja dečje emisije Mr. Pickles’ Puppet Time koja je postala multimilionsko carstvo i porodični biznis. Džef je velika dobričina, ljubazan, strpljiv i pun razumevanja, ali mu je privatan život u velikoj krizi zbog smrti jednog od sinova. Porodica mu se urušava, otac Seb (Frank Langella) mu nameće sve veći pritisak, dok sestra Dirdri (Catherine Keener) ima svojih problema u braku. Uskoro shvatamo da ispod njegove pozitivne spoljašnjosti čuči veliki bes koji svakog momenta može da eskalira…

Džefovi pokušaji da sačuva razum i situacije u kojima se nalazi predstavljaju izvor veoma čudne tragikomedije kojom ova serija obiluje. Početak serije ga predstavlja kao mirnog porodičnog čoveka, a kako epizode odmiču postaje nestabilan, počinje da ga muči paranoja i povlači ishitrene postupke. Koliko god emocija da prikaže, nama je jasno da i dalje mnogo više zadržava u sebi. Smrt deteta pokušava da prebrodi razmišljajući pozitivno i čineći dobro, ali ga ljudi, obaveze i očekivanja drugih spotiču u tim namerama.

Paradoksalno je da je Džef omiljena ličnost kojoj čak i lopovi vraćaju auto nazad kada shvate da je njegov, dok ga surpuga i sin smatraju gotovo negativcem. Iako ga mnogi smatraju herojem i idolom, njegova porodica se raspada. Džef nije spreman ili nije sposoban da se suoči sa time, pa bezuspešno pokušava da pronađe utehu u lutkama na poslu. Okruženje u kome snima emisiju je potpuno bezbedno za njega, pa tu dobijamo priliku da bolje uvidimo šta se dešava u njegovoj glavi.

Likovi u seriji se različito nose sa Džefom, tragedijom koja ga je zadesila i sopstvenim problemima. Otac se brine za njega, ali mu je na pameti i očuvanje biznisa, koje je na klimavim nogama kada god Džef povuče potez koji se ne očekuje od njega. Zbog toga razmišlja o Džefovim alternativama u vidu lutaka ili drugih glumaca, što na Džefa stvara još veći pritisak. Naš protagonista svakako nije tip koga zanima biznis jer sve radi zbog dece, a eventualne promene shvata kao ličnu kritiku. Seb je tu da drži stvari pod kontrolom jer se očekivanja glavnih ljudi iz televizijske kuće neće smanjiti zbog tragedije, ali deluje kao da nema dovoljno razumevanja za Džefove brige i probleme.

Smrt deteta je svakako teška tema i mišljenja sam da je veoma ambiciozno kombinovati takvu tragediju sa bilo kakvim vidom humora i tako nevinim okruženjem kao što je dečja emisija. Ispostaviće se da ova simbioza funkcioniše odlično, pre svega jer sve povezuje kvalitetno napisan i odglumljen lik Džefa koji se suočava sa ljudskim problemima. Postoje scene koje su me od srca nasmejale, a tu su i neke koje jesu tragikomične, ali vam nešto jednostavno ne dozvoljava da se nasmejete.

Ukoliko očekujete da je ovo serija u kojoj će Džim Keri da se ponaša kao u komedijama iz prvog pasusa ovog teksta, bojim se da ćete ostati razočarani, ali ćete svakako biti iznenađeni. Ovo je neki novi Džim Keri, kome u privatnom životu nisu cvetale ruže, što je preneo na lik Džima i pronašao dubinu u ulozi koja ga čini mnogo više od portreta tužnog, nesvaćenog čoveka. Njegov lik ispoljava pasivnu agresiju, umoran je od očekivanja drugih i činjenice da u svojoj emisiji ne može da priča o onome što želi. S obzirom da shvatamo kakvo je stanje u njegovoj glavi, njegov umilni glas i konstantan osmeh dođu kao jeziva maska.

Kidding je nesvakidašnja serija sa inovativnim pristupom teškim životnim temama koja definitivno nije za svačiji ukus – dirljiva crnohumorna, na momente surrealna tragikomedija kakvu nikako ne očekujete kada vidite Džima Kerija u glavnoj ulozi.

moja konačna ocena: 9/10

https://www.youtube.com/watch?v=OzwU7dbmAyY