Kick Ass 2 (2013)

Kada je reč o povodu snimanja ovog filma verujemo da je njegov smisao, kao i drugih sličnih nastavaka u svetu filma, vrlo očigledan za sve koji su iole upoznati sa pojmom komercijalne kinematografije, te ćemo ovu pomalo ižvakanu temu zgrtanja para na staru slavu ovoga puta preskočiti. Prvi deo ovoga filma iz 2010. godine, postigao je vrlo zavidan uspeh, a ovaj nastavak, koji je usledio u vrlo kratkom roku, bio je se sasvim logičan i očekivajući korak. Međutim, kada je reč o kvalitetu ovog filma, to je tema koju već ne možemo preskakati. Bez neke dublje analize, zaključićemo da je prvi deo filma Kick Ass svakako bio bolji, ali ostaje da utvrdimo koliko njegov nastavak zapravo kaska za njim.

Baš kao i njegov prethodnik, film Kick Ass 2 je takođe zasnovan na istoimenom stripu, kao i stripu Hit-Girl. Nakon duže „superherojske“ pauze, Dejvid Lizevski (Aaron Taylor-Johnson) odlučuje da se ponovo vrati u ulogu Kik Esa. Pridružuje se grupi običnih građana, koji su vođeni njegovim primerom takođe postali maskirani borci protiv kriminala. Njegov protivnik Kris D’Amiko (Christopher Mintz-Plasse), u međuvremenu odustaje od svoje uloge Red Mista iz prethodnog dela filma i postaje glavni negativac pod imenom The Motherfucker, u želji da se osveti Kik Esu zbog ubistva njegovog oca. Istovremeno, Mindi Mekridi (Chloë Grace Moretz), pod uticajem svog staratelja prestaje da bude Hit-Girl. Kik Es naravno čini sve kako bi je nagovorio da se vrati toj ulozi i ponovo mu se pridruži u borbi protiv zločina.

U odnosu na prvi deo filma, humor u Kick Ass 2 je vrlo usiljen i gotovo ravan nuli. Naravno, kao i uvek, provuče se neka dobra fora, ali u odnosu na celinu potpuno zanemarljiva. Ogroman broj likova u filmu doprinosi njihovoj vrlo slaboj razrađenosti. Veliki broj likova ipak ne mora nužno značiti i njihovu plitkost i svakako nije pravilo da je broj aktera obrnuto proporcionalan njihovoj razrađenosti i upečatljivosti, ali se to ovde ispostavilo kao otežavajuća okolnost, ali opet ne i opravdanje za pomenutu razvodnjenost karaktera. Suštinu nekog karaktera je nekada moguće dočarati sa vrlo malo stvari, a ovde je te veštine očigledno nedostajalo. Da ne bude zabune, prethodne rečenice su se odnosile prvenstveno na plejadu sporednih likova u ovom filmu, dok je situacija sa glavnim likovima znatno bolja, ali opet delimično i zahvaljujući njihovoj dobro postavljenoj  osnovi iz prvog nastavka filma.

2013-movie-preview-kick-ass-2

Dejvid Lizevski se u ulozi Kik Esa nije preterano istakao ni ovoga puta i čak se sa sigurnošću može reći da je njegova pojava u prvom filmu bila dosta zanimljivija, iako kao glumac nije ni tom prilikom zablistao, niti ostavio bilo kakvog značajnijeg utiska na nas. Kloi Grejs Moric u ulozi Hit-Girl, iako najmlađa, sasvim je siguno bila najbolji i najupečatljiviji član kompletne glumačke ekipe, a verovatno i najsvetlija tačka filma. Kloi je pojava koja se viđa jednom u deceniji u svetu filma i ubeđeni smo da je čeka vrlo svetla budućnost, ukoliko nastavi da se bavi glumačkim poslom. Angažovanje Džima Kerija (Jim Carrey) za ulogu Sal Bertolinia/Kolonel Stars and Strajpsa, za nas je ostala potpuna enigma, s obzirom da pomenuta uloga apsolutno nije imala potrebu za glumcem Kerijevog kalibra i mogao ju je odigrati gotovo bilo ko. Kolonel Stars end Strajps je ne naročito upečatljiv i to je, pored Kerijeve pojave u filmu Earth Girls Are Easy, verovatno njegova najslabija uloga u dosadašnjoj karijeri.

Do sada nismo imali naviku pominjanja ovog podatka, ali u slučaju Kick Ass 2 moramo spomenuti njegovu iznenađujuće visoku ocenu na IMDB-u, od od čak 7.1, ali to nije začuđujuće s obzirom da prvi deo filma, koji iako je bolji, takođe ima nerealno visoku ocenu od 7.8. Kick Ass svakako nije negledljiv i, ukoliko malo spustite gard i svoje kriterijume vezane za pojedine segmente filma, on svakako može biti sasvim pristojna zabava i instant razbribriga ukoliko ste ljubitelji tematike kojom se ovaj film bavi.

4/10

Autor: Nikola Milošev

KICK-ASS-2-CHRISTOPHER