Južnokorejski trileri za početnike – I deo

Često uhvatim sebe da se čudim ljudima koji odbijaju da otvore um i pogledaju nešto što ne dolazi iz velikih filmskih studija sa zapada. Iako i sami konstatuju da već godinama nisu videli ništa inovativno, glatko odbijaju da pruže šansu nekim novim kinematografijama koji su pravi skriveni biseri. Posebno se to odnosi na Južnu Koreju i žanr trilera, kome je grupa autora iz te zemlje dala svoj autorski pečat, pa je danas južnokorejski triler postao posebna podkategorija žanra, i podeljen je na dve grupe: krimi-triler i akcioni triler.

Iako autori iz Južne Koreje rade u različitim žanrovima, upravo je triler taj koji je njihovim filmovima doneo internacionalni status, što je dovelo do toga da je južnokorejska kinematografija danas veoma poštovana. Trileri iz ove zemlje su na vrhunskom nivou skoro po svakom kriterijumu (produkcija, scenario, režija, gluma…), ali poseduju i umetničku vrednost, a neretko i scene nasilja koje bi cenzori iz zapadnih zemalja odavno isekli. Tema osvete je često jako bitan, ako ne i presudan faktor u ovim filmovima.

Autori ostaju dosledni svom specifičnom rukopisu, beskompromisni su, znaju šta hoće, ne prave ustupke komercijalnom aspektu projekta i svesno ulaze u rizik da naruše gledljivost filma jer im nije cilj da svako razume umetnički senzibilitet kojim odišu njihovi radovi. Upravo zbog toga su izuzetno cenjeni i van svoje zemlje, neki od njih (Park Chan-wook, Kim Ji-woon, Bong Joon-ho) već rade u Holivudu, a neki filmovi su dobili svoje rimejkove.

Ovaj zaista odličan podžanr je nepravedno zapostavljen, a fiilmovi na listi zaslužuju da budu pogledani iako niste ljubitelj trilera.

111

Ovaj film autora Čan-Vuk Parka je drugi po redu u njegovoj trilogiji The Vengeance. Njegov uspeh na Kanskom festivalu privukao je pažnju publike koji traže nešto novo i od tada je nastao pravi bum trilera u Južnoj Koreji. Oldboy je začetnik statusa koji južnokorejski triler danas ima. Nastao je prema japanskoj mangi, mnogi ga kritikuju zbog nasilnih scena, a poseduje nekoliko zaista upečatljivih scena (recimo ova).

Priča prati Dae-sua, porodičnog čoveka, koji biva otet i koji narednih petnaest godina provodi u jednoj prostoriji. On nema predstavu zašto je otet i nakon neočekivanog puštanja na slobodu on rešava da otkrije ko ga je zatočio i da se osveti. Min-Sik Čoi je neverovatan u glavnoj ulozi, a autor svoju temu osvete gradi u stilu antičkih tekstova koji sadrže poniženje, katarzu i pokajanje. Obavezna lektira.

Remek-delo Ji-Von Kima na samom početku deluje kao klasična bitka između dobra i zla, ali kako motiv osvete biva sve veći, ta granica se sve više gubi, pa se do kraja postavlja pitanje ko je ovde uopšte dobar, a ko loš lik. Premijeru je imao na festivalu Sundance.

Kjung-ču je sadista koji ubija devojku kojoj se auto zaustavio u snegu, nakon čega pronalaze njene ostatke u obližnjoj reci. Istragom rukovodi otac ubijene devojke, a na lice mesta ubrzo dolazi i njen verenik, agent korejske Nacionalne obaveštajne službe. Uz pomoć svog tasta, glavni junak dobija spisak osumnjičenih i kreće osveta. Scene nasilja u ovom filmu pomeraju granice ekstrema.

https://www.youtube.com/watch?v=H2h52riooIc

Ovo je debitanski film Nong-Jin Nae u kome pokazuje kakav je majstor tenzije i u kome predstavlja svoj specifični vizuelni stil.  Priča prati Eom Jong-hoa, bivšeg detektiva interventne jedinice koji je odlučio da batali taj posao i postane makro. Posao sjajno ide, međutim, nestale su mu dve devojke koje rade za njega, a kada mu treća radnica ode na adresu na kojoj su nestale prethodne dve, Eom rešava da preduzme nešto.

Film je baziran na istinitoj priči o prvom serijskom ubici u Južnoj Koreji. Autor Jun-Ho Bong je očigledno proveo dosta vremena studirajući sve slučajeve, ali i turbulentno vreme koje je vladalo u državi u to vreme. Verno je predstavio čitavu priču, a posebno je akcentovao odnose između proste lokalne zajednice i intelektualaca iz glavnog grada. Smešten u oktobar 1986. godine, film prati dvojicu lokalnih detektiva, smešni tipovi sa čestim nesuglasicama, koji imaju zadatak da reše surove slučajeve ubistva i silovanja. Oni se nikad nisu susretali sa nečim takvim, pa dolazi detektiv iz Seula koji menja čitav tok istrage. Ova triler-drama ima dosta komičnih momenata, pa je svakako najblaži predstavnik trilera na ovoj listi.

Ovo je treći film u trilogiji Čan-Vuk Parka The Vengeance, a ovoga puta se priča centrira oko ženskog lika koji je mešavina nasilja, feminizma i crnog humora. Glavna junakinja je Geum-Ja, koja je u zatvoru zbog kidnapovanja i ubistva deteta. Nakon trinaest godina ona napokon izlazi na slobodu, željna da se osveti svima koji su učestvovali u njenoj nepravednoj osudi.