Juliet, Naked (2018)

Every aspect of civilisation is going to the dogs, with the notable exception of TV.

Nik Hornbi je pisac koji je predvodnik novog engleskog književnog talasa. Njegove knjige brzo steknu popularnost i skoro revodno dobijaju svoju filmsku ekranizaciju, poput High Fidelity sa Džonom Kjuzakom, All About Boy sa Hju Grantom ili A Long Way Down sa Pirsom Brosnanom i Toni Kolet. Juliet, Naked je ekranizacija istoimene knjige, a reč je o romantičnoj komediji koja je premijeru imala na festivalu Sundance.

Radnja filma prati Eni (Rose Byrne), koja je u vezi sa Dankanom (Chris O’Dowd), ali nije previše zadovoljna svojim životom. Dankan je opsesivni fan Takera Kroua (Ethan Hawke), rokera koji se na vrhuncu slave povukao u ilegalu – vodi njegov fan blog i redovno razmenjuje teorije zavere o njegovom nestanku. Zaplet nastaje kada mu stigne demo verzija slavne pesme od pre 25 godina, koja se Eni ne dopada previše. Ostavlja negativan komentar na sajtu i zbog Taker stupa u kontakt sa njom. Uskoro, dolazi do susreta koji će svima promeniti živote…

Priča spaja tri različita karaktera od kojih je svako zanimljiv na svoj način. Nakon zapleta shvatamo da se Eni može smatrati glavnom junakinjom, ali scenario ne odbacuje ostala dva karaktera. S obzirom da su likovi žena, njen dečko i bivša rok zvezda, lako se može zaključiti u kom smeru će se priča odvijati. Međutim, trio scenarista uspeva da nas iznenadi i izbegava očigledno, iako je jasno da će neko od likova, a svi pretpostavljamo koji, morati da se malo skloni u stranu.

Priča počinje Dankanovom opsesijom, pa se stiče utisak da je ista bitna za samu priču, s obzirom da provodi tolike godine tražeći informacije o nestalom rokeru. Eni ne shvata tu opsesiju, ali je svesna da je to nešto što ide uz osobu koju volite. Međutim, njegova preokupiranost je sve više guši, naročito jer je sve više nezadovoljna svojim životom. To dovodi do zapleta u kome ona ostavlja negativan komentar na Takerov rad, što Dankan shvata lično. Sa druge strane, Dankanov sajt predstavlja odličan vid zabave za Takera, dok čita teorije o svom nestanku.

Taj komentar dovodi do prepiske između Eni i Takera u kojoj oboje napokon osećaju slobodu da kažu ono što misle. Oboje imaju svoje neispunjene želje, osećaj bespomoćnosti i strepnju zbog života koji im se neće promeniti na bolje. Njihova neposrednost i iskrenost je verovatno najjači deo filma, jer prepiska nije produkt nekog pritiska ili skrivenih namera. Njih dvoje su dokaz da je lakše ispovediti se strancu, jer često naše frustracije okolina ne razume ili je i sama kriva za njih.

Taker, sa druge strane, bukvalno živi od stare slave, jer mu je jedini izvor prihoda prodaja prava na stare pesme. Nije mi baš jasno koji je glavni izvor njegove frustracije, osim što ga je pogodilo saznanje da će postati deda. S obzirom da se priča bavi muzikom i problemima sredovečnog života, ovo je vrlo lako mogao biti i film o njemu. Houk veoma dobro tumači karaktera koji ima želju da promeni nešto, ali mu ta želja nije jaka zbog lagodnosti života kojim živi. Rouz Birn je karakteristično šarmantna kao Eni, dok Kris O’Daud ima nekoliko zaista komičnih momenata.

Juliet, Naked je šarmantan film koji poseduje laganu priču i dopadljive likove – fina kombinacija komedije i iskrene drame vezane za sredovečno doba.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]