Jordskott (2015-)

U mom filmskom notesu, pod stavkom Skandinavci, prva reč je kvalitet. To je sa razlogom, jer većina filmova i serija koje dolaze sa severa su prvenstveno kvalitetne, ali isto toliko zanimljive, uzbudljive, prilično originalne i sa prepoznatljivim šmekom kojim odišu sva njihova filmska ostvarenja. Tu se posebno ističu krimi sadržaji, serije i filmovi (Borgen, Forbrydelsen, Milenium triologija, itd) kao i pisci istih, koji su nakon velikog domaćeg uspeha postali svetski hit, a mnogi doživeli i američke ekranizacije sa poznatim Holivudskim glumcima. Pored krimi žanra, sever je sam po sebi prostranstvo gde su se iznedrile mnoge legende, mitovi i fantastične priče, sa isto tako fantastičnim bićima, koje oduzimaju dah. Zamislite sreću, ako ste ljubitelj oba žanra, kad naiđete na seriju koja sve navedeno ima u sebi. Upravo takva je ova, o kojoj danas pišem.

Eva Tornblad (Moa Gammel) radi kao pregovarač u specijalnim snagama stokholmske policije. Iznenada dobija poziv da joj je preminuo otac i da će morati da se vrati u rodni grad Silverhojd, kako bi rešila stvari oko nasledstva. Taj povratak neće biti ni malo lagan jer Eva nije razgovarala sa ocem godinama, a sve nakon nestanka njene ćerke Josefine pre osam godina. Josefina je iznenada nestala dok su bile na izletu u obližnjoj šumi i Eva veruje da je oteta, iako su zvaničnici zatvorili slučaj proglašivši da se Josefina utopila, mada telo nikada nije nađeno. Eva se vraća u Silverhojd odlučna da iskoristi odsustvo i istraži nestanak svoje ćerke, a njene sumnje da je Josefina oteta podgrejane su iznenadnim nestankom još dece u Silverhojdu. Povratak u rodni grad će biti povratak i u tajnu i mračnu prošlost njene porodice, ali i ulaznica u mistični i tajni svet koji kriju beskrajne šume Silverhojda.

Jordskott 2

Glavni i odgovorni koji stoji iza celog projekta Jordskott je Henrik Bjorn. On je kreator serije, režiser, scenarista, producent i jedan od osnivača Paladiumfilm kuće koja stoji iza serije. Može se reći da je ovo u potpunosti njegova serija, od ideje, ranih nacrta, crteža, pa sve do scenarija i konačno deset sati fantastičnog serijskog filmskog sadržaja koji me je potpuno oduševio. Henrik je proveo mesece radeći na kreaciji serije, likova, ali i celog fantastičnog univerzuma, i bića koja obitavaju u njemu. To nije bio ni malo lagan posao jer je on uradio sve i sve je moralo biti onako kako je zamislio. Na kraju se taj veliki rad i isplatio jer serija je imala veliku gledanost, a što se mene lično tiče, predstavlja jedno od naljepših iznenađenja ove godine. Za svaki segment za koji je Henrik kriv od mene samo reči hvale.

Inače, Jordskott je moderna bajka, ali netipična za bajku zbog njenih krimi osnova i niti malo bezazlenih dešavanja. Ona predstavlja jednu desetosatnu vožnju kroz žanrove filmske umetnosti. Počinje kao prepoznatljivi nordijski krimić, a onda, nakon nekoliko krivina ulaskom u prastaru šumu, percepcija se menja i svetovi se mešaju. Iz krimi priče, koja do kraja zadržava temelje na kojima priča počiva, zidaju se deonice natprirodnog, mističnog, mitskog, bajkovitog, ali i brutalnog i zverskog. Velike se zavere kuju u malom gradiću, razni igrači žele da ostvare svoje skrivene ciljeve i namere, a prostora za igru nema puno jer ipak sve to treba sakriti od običnog sveta.

Priča je veoma originalna, zanimljiva i vuče vas sa svakom epizodom da gledate dalje kako bi otkrili veliku misteriju koja se polako odmotava. Uzbuđenja ne manjka, nema praznog hoda niti tzv. filer epizoda, jer ipak čitava sezona prati jednu dinamičnu priču u kojoj nema mesta nepotrebnim delovima. Ono što je veliki adut serije i što je čini posebno dopadljivom jeste mesto na kome se priča odvija. Grad Silverhojd je smešten u sred beskrajne, prastare šume koja kao da je izašla iz neke stare bajke. Sve je bujno i zeleno, sva priroda jednostavno sija i buja pred vašim očima i sam taj ambijent vas vodi u fantastični svet. Imate osećaj kao kad su vam kao detetu čitali bajke, ali one malo strašnije, a vi u čudu sve to slušali dok su vam kroz glavu jurile slike, pokušavajući da zamislite taj magični svet.

Jordskott 3

Za glumačku ekipu imam samo reči hvale. Mnogo je likova važnih za seriju i svi su na visini zadatka. Oni koji se izdvajaju i koji nose čitavu seriju su: Moa Gammel, Goran Ragnerstam, Ričard Forsgren, Peter Anderson, Lia Bojsen, Vil Virtanen, itd.

Da zaključim, Jordskott ima mnogo odličnih elemenata koji zajedno sjajno funkcionišu. Za to je najviše zaslužan kreator serije Henrik Bjorn koji je inspiraciju našao u nordijskom folkloru, ali i u bogatom i posebnom nordijskom, krimi filmskom žanru, dopunio i razradio svojom osebujnom maštom i talentom i napravio izuzetno zanimljivu i originalnu seriju. Jedna priča je možda došla do nekog svog zaključka, ali tokom nje tek su načete neke druge, dosta veće i veoma intrigantne, koje ćemo, nadam se gledati u sezonama koje će doći.

Velika preporuka za sve koje vole neobične misterije koje ih neće ostaviti ravnodušnim.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

https://www.youtube.com/watch?v=3tWzTpToeik