It Follows (2014)

Ja sam veliki fan horor filmova i gledao sam ih nebrojeno mnogo. Horor je možda moj omiljeni žanr pored sci-fia, ali je tokom godina, po mom mišljenju, zapao u krizu. Svako je danas režiser i scenarista, tako da postoje gomile i gomile horor filmova koji se izbacuju svake godine, a mnogi od njih su potpuno gubljenje vremena. Kada se neki horor podžanr pojavi, kao što je FF, slešeri, zombiji itd, krene epidemija i masivna proizvodnja odmah, a samo nekoliko od tih filmova su dobri. Imajući to u vidu, poslednjih par godina sam u potrazi da iskopam dobar horor film ispod te masivne gomile smeća, i evo nađoh jedan. Moji utisci su još uvek sveži, i nisam siguran da li je ovaj film jedan od onih retkih, dobrih, ali evo nekih mojih utisaka.

Radnja filma je oko natprirodne sile koja je u lovu na mladu devojku Džej (Maika Monroe). Ona će učiniti sve da spase svoj život i ima nekoliko prijatelja da joj pomognu, ali nije lako boriti se protiv nepoznatog, pogotovo ako ste tinejdžer koji treba da se bavi nekim potpuno drugim stvarima umesto što se bori za svoj život. Ne želim da kažem ništa više o radnji jer će svaki spojler, čak i onaj mali, uništiti čar ove priče.

It Follows ima zanimljivu ideju i, mogu da kažem, originalnu, što je teško postići danas gde 99% priča su već viđene. Zasluge za to idu Dejvid Robert Mičelu (David Robert Mitchell), režiseru i scenaristi, kreativnoj snazi koja stoji iza celog ovog projekta. Moram da kažem da sam pročitao njegov intervju gde on objašnjava, ili da kažem izražava svoj stav o nekim stvarima koji su bili i još uvek su glavna tema svih rasprava o ovom filmu. To mi je bilo i malo smešno jer sam uvideo da je većina njegovih odgovora slična onima do kojih sam i sam došao. Ti odgovori su o motivima i razlozima određenih postupaka aktera ove priče.

It Follows 2

Režiser je ovom projektu prišao sa velikim poštovanjem prema horor žanru i velikim filmovima i režiserima koje je iznedrio. Jasno se vidi njegova posveta dotičnim i njihov uticaj na ovaj film. U ovom projektu se ne radi o ekstremnom nasilju, krvi, CGI, gore i jump-scare scenama, radi se o stvaranju posebne atmosfere koja se gradi polako i uvlači gledaoca u potpunosti u priču. Postoji nekoliko ključnih elemenata ove atmosfere. Ona koristi osnovne ljudske emocije koja proizilazi iz percepcije ili očekivanja stvarne/zamišljene opasnosti ili ozbiljne pretnje, i ta emocija je strah. U ovom slučaju, postoje različite vrste straha: strah od nepoznatog, strah od neminovnog, straha od smrti. Sav taj strah pokreće aktere priče u ovom filmu i, kao deo atmosfere, prenosi se i na gledaoca.

Još jedan veoma važan deo slagalice atmosfere je muzika/saundtrek. Dugo nisam video i osetio tako dobro, old skul saundtrek. Ako možete da se setite velikih klasika, kao što su Egzorcizam i Noć veštica, shvatićete da su poznati po svojim muzičkim, glavnim temama koliko i po kultnom statusu koji imaju. U It Follows muzika je savršena, predivna, jeziva, napeta i potpuno u službi opšteg raspoloženja koje ovaj film isporučuje. Poslednji deo slagalice je kinematografija, boje i lokacije, sve zajedno su kao savršena pozornica za ovu vrstu filma. Za sve što sam rekao, režiser/scenarista zaslužuje svaku pohvalu.

It Follows 4

It Follows nije za svakoga i morate jednostavno da uskladite svoja očekivanja sa onim što ćete dobiti. Ima odličnu ideju, fantastičnu atmosferu i muziku. Mladi glumci su veoma dobri u svojim ulogama. Iako je horor, nije kao horori današnjice i dolazi sa veoma malom količinom krvi, ali velikom količinom straha. Neki će reći da je sporogoreći, ali ja ću radije reći da su neki delovi predugački, tako da ima delova gde vam jednostavno ne drži pažnju. Zajedno sa malo dužim trajanjem ide i nedostatak objašnjenja za neka dešavanja ili, što je još važnije, nedostatak pozadine priče i porekla neprirodne sile u njemu.

Ovaj film ima šta da ponudi, nosi i neku skrivenu poruku, ima neke odlične delove, ali i neke koji to nisu. Jedno je sigurno da vas neće ostaviti ravnodušnim.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]