It (2017)

Prošlo je mnogo godina, pa i decenije od kako sam čitao knjigu, a gledao i film omiljenog mi pisca, Stivena Kinga. Ime je It (Ono) i donosi priču o jednom od najpoznatijih klovnova na svetu, Penivajzu. Prođe 27 godine, ne i slučajno, i dođe nam nova verzija filma, kako volim reći, za nove generacije. Kako smo dobili novi Star Trek, pa Star Wars, Godzilu, što ne bismo i It. Naravno, nastala je opšta halabuka i upoređivanje sa originalom, knjigom i šta sve ne. Ja se neću time baviti, jer iskreno prošlo je toliko vremena, da se i ne sećam ni knjige ni starog filma, ili ako baš želite, mini-serije. Pisaću o ovom, za nove generacije, starom novom hitu, po imenu It.

Radnja se dešava osamdesetih godina u Mejnu, kao i većina Kingovih priča. Deri je tipičan američki gradić, po svemu sem po jednoj stvari. Nestanci ljudi. Vekovima se tu dešavaju povremeni nestanci ljudi, a posebno dece. Ti slučajevi nikada nisu rešeni do kraja, ali pošto su periodi suše često dugi, nekako se i zaboravi na njih. U tom okruženju živi i grupica školaraca, autsajdera koji su često meta školskih nasilnika. Tako ta ekipica, junaci naše priče, počinju da doživljavaju neobične, ali strahovite situacije. Kada jedni drugima ispričaju svoja iskustva, shvate da je kod svih jedno isto. Klovn po imenu Penivajz (Bill Skarsgård)…

Moram reći da It vraća u srećne dane odrastanja, kada smo premirali od straha gledajući Penivajza kako teroriše grad. Međutim, vratio me onim dragim filmovima koji su označili moje detinjstvo, kako životno, tako i filmsko. U to vreme pojavili su se filmovi koji su imali zajedničku crtu, iako žanrovski potpuno različiti. Radilo se o družinama klinaca koji zajedno upadaju u veliku avanturu i prolaze velika iskušenja do njenog kraja. Znalački su to koristili poznati majstori zanata, filmskog, ali i oni od pisane reči, kakav je Stiven King.

Uradio je to sa Stand by Me, a potom i sa It. Isti fazon koristi Spilberg sa E.T. kao i Doner sa Goonies. Svaki od navedenih ima status kultni, što govori koliko je ovaj fazon uspešan. Bilo je tu još ostvarenja koji su koristili isto, ali sve manje i manje. A onda, nakon zasićenja Holivuda i potpunom kreativnom blokadom, autori se vraćaju tom nekom dobu i posežu za novim verzijama kultnih ostvarenja, ili pak prave omaže tom nekom zlatnom filmskom dobu 80-ih i 90-ih.

Tako klince i njihov fazon prvo vraća J.J. Abrams sa Super 8, a potom Met i Ros Dafer prave omaž i tom dobu, ali i klinačkom fazonu, sa fenomenalnom i ultra popularnom serijom Stranger Things. Sve se to idealno poklapa sa 27 godina od izlaska kultnog It-a i koristeći to idealno poklapanje zvezda (em godišnjica, em hajp) dođe nam It za nove generacije. Reakcije su bile i ovakve i onakve, ali brojke su rekle svoje, a to je da film ima veoma visoku ocenu i da je pomeo bioskopske blagajne širom sveta, zaradivši u samo tri sedmice 555 miliona $. Idu priče kako se nije smelo dirati u original, kako ovo, kako ono. Iste te priče su pričane za druge rimejkove, ributove i ostale ri. Međutim, kao što smo sa tim drugim dobili odlična ostvarenja za nove generacije, tako bi i sa It.

Rekoh da neću pričati i upoređivati sa knjigom i originalom i tako će i biti. It i kreativni tim iza istog je sve to lepo promislio i posložio u glavi. Uzeo književni predložak koji je prestravljivao generacije, sklopio sjajnu produkciju, okupio svetlucave zvezdice novih nada Holivuda, režisera sa odličnom referencom i iste takve pisce. Lepo sve to sklopili, zadali pozicije i zadatke svima, a ovi svi to odradili onako baš kako treba.

Posebna hvala ide za mladu glumačku ekipu, pa se istom moramo pozabaviti. Nju čine mladi glumci, koji su se već pokazali u nekim ostvarenjima, a popularnost im samo raste. Na prvom mestu tu je Jaeden Lieberher. Mladi glumac iza sebe ima već nekoliko odličnih filmova i sebi je već ucrtao zvezdani pravac. Gledali smo ga u St. Vincent, Midnight Special i Confirmation. U It-u je odličan i jednostavno se vidi da ima ono nešto, potrebno da bi se uspelo. Dalje tu je i jedan od zvezdica iz Stranger Things, Finn Wolfhard. Dežurno spadalo i odličan u tome. Nekako me podseća na uloge Kori Feldmana nekada. Potom još jedan koji iza sebe ima par hit filmova: Strangerland, Captain Fantastic i Dark Tower. Jedina devojka u ekipi i neko na koga treba obratiti pažnju u budućnosti je Sophia Lillis.

Naravno, čitava družina je odlična u svojim ulogama i nose film kako treba. Na kraju, neko ko se ne može zaobići, a igra Klovna iz noćnih mora je Bil Skarsgard. Član poznate familije nastavlja putem oca i starije braće i sve češće ga gledamo u filmovima i serijama. Da će biti nešto od njega dalo se primetiti u horor seriji Hemlock Grove. Iako je stalno pod maskom, na pravi način nam je dočarao grozomornog Penivajza, sablasnog koliko može biti.

Režiju potpisuje Andy Muschietti, Argentinac kojeg svi znamo po veoma dobrom hororu Mama. Ovde je uradio veoma dobar posao. Iskoristio je maksimalno sve adute koji su mu podelom zapali i odigrao pobedničku ruku. U mnogome je oživeo šmek prošlog doba, već spominjanog, ali i napravio film za današnje generacije, koji su ga oberučke prihvatili. Očekujemo njegove nove filmove i neka budu dobri kao i ovi.

Više scenarista se uhvatilo sa ovim, nimalo jednostavnim izazovom. Trebalo je sačuvati duh originalne priče, ali i napraviti priču koja će držati pažnju današnjih prebrzih i pažnjom lako popuštajućih generacija. Rekao bih da su u tome uspeli. Priča se razvija onako kako treba. Gradi svoj momentum, pojačavajući napetost sa svakim minutom, sve do finala. To finale nas ostavlja sa pričom koja je u isto vreme zaokružena celina, ali i otvorena za nastavak, koji znamo da će uslediti. Možda je bilo par propusta, nekih stvari koje su zaboravili objasniti i razjasniti. Možda je malo to na kraju nekako prebrzo u odnosu na ostatak filma. Možda nam to razjasne nastavkom. Kako god, mislim da su, obzirom na težinu izazova, uradili veoma dobar posao.

Jedna od najstrašnijih priča mog, ali i detinjstva mnogih generacija, nakon 27 godina ponovo je došla da nas mori. Bilo je mnogo straha kako će to ispasti. Neki su zadovoljni, neki nisu. Ono što je sigurno je to da je It napravio veliki uspeh i jedan je od najuspešnijih filmova 2017. godine, kao i horora uopšte ikada. Što se mene tiče, ja sam uživao. Vratio me je u neka srećna filmska vremena. Na momente sam omirisao šmek tog doba i kako sam se osećao tada, gledajući kroz prste pola filma. Podsetio me je zašto je baš taj It ostao u neizbrisivim fiokama mog sećanja. Podsetio me i na neke druge filmove. Ali ono što je najvažnije, svim svojim sastojcima, podario je jedan veoma dobar film i odličnu filmsku zabavu, što na kraju i treba da uradi. Preporuka za stare i mlade i novi okršaj sa Penivajzom.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]