Into The White (2012)

Talentovani norveški režiser Peter Nes (Petter Næss) snimio je anti-ratni film inspirisan istinitim događajima koji su se zbili početkom Drugog svetskog rata, u aprilu 1940. godine. Sam scenario nastao je kao plod zajedničkog rada režisera i dvojice njegovih saradnika (Ole Meldgard & Dejv Mango). Posle vazdušne bitke iznad planinskog predela Grotli u Norveškoj, trojica nemačkih pilota iz uništenog bombardera Luftvafea i dvojica britanskih pilota iz oštećenog lovca RAF-a, neočekivano se susreću u napuštenoj brvnari. Početnu netrpeljivost polako će zameniti instinktivni nagon za preživljavanjem u surovom okruženju snežne planine. Grupa od petoro ljudi postaje svesna da samo jedinstveni, bez ikakvih uslovljavanja, uz dobro organizovano zajedničko delovanje, možda imaju šanse da prežive surovu hladnoću norveških planina…

Bez obzira što je radnja razmeštena skoro na samom početku krvavog rata, ipak je po vokaciji reč o anti-ratnom narativu. Ovde je umešna režija uspela da na jedan nepretenciozan način oslika stanje ljudskog duha u nepoznatom okruženju i pod dramatičnim okolnostima. Ova drama je najbolje dokazala da i ekstremne okolnosti, kao što je ratni vihor, mogu da iznedre i nešto pozitivno, čak plemenito. Umesto nemilosrdnog ubijanja neprijatelja u prvi plan izbija humani karakter svih protagonista, tako da oni uspevaju da prevaziđu sve jezičke, pa i političke barijere i postanu doživotni prijatelji (što je istaknuto na samom kraju filma).

Gluma je veoma dopadljiva, jer se spoj nemačkih i britanskih glumaca pokazao kao optimalno rešenje, ne samo zbog postizanja željene autentičnosti u rekonstrukciji stvarnih događaja, već i zbog odlične interpretacije lepo napisanih likova. Naravno da je izbor lokacija u Norveškoj i Švedskoj takođe doprineo da se oživi duh Drugog svetskog rata, što je odlična kamera Daniela Voldheima vešto prenela na filmski ekran (efektan prikaz surovih ćudi divljine izaziva istovremeno i divljenje, ali i nespokoj). Ako tome dodamo i zanimljiv izbor muzike (kulminacija je kada svi pevuše Over the rainbow), onda smo dobili pravi audio-vizuelni štimung.

Into The White 2

Dobro postavljen koncept priče sa fino odrađenim dramaturškim zapletom, uz sjajne humorne sekvence prožete iskrenim, spontanim emocijama iz kojih isijava pozitivna energija, u krajnjoj liniji donose prijatno iskustvo svakom ljubitelju filma.

Iz svega navedenog lako se nameće zaključak kako je reč o vrlo dobrom filmu, sa snažnom porukom (peace brother), nastalim u koprodukciji norveških i švedskih kinematografa. Jako me je iznenadio i to u onom najpozitivnijem smislu, pa ga stoga toplo preporučujem. Jedno je sigurno, ukoliko mu pružite šansu, neće vas ostaviti ravnodušnim.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

Autor: Boban Marković