In Bruges (2008)

In Bruges je, kao što i samo ime kaže, smešten i snimljen u Brižu, belgijskom srednjevekovnom gradu romantike i savršenih fotografija. Ova bajkovita destinacija koja se nalazi na listi svetske baštine Uneska je lokacija za odličnu priču, mešavinu trilera i crne komedije, koju potpisuje režiser i scenarista Martin McDonagh. Ovaj Irac ima reputaciju sjajnog dramaturga, dobitnik je Oskara za kratkometražni film Six Shooter, a ovo mu je bio prvi dugometražni projekat.

Radnja filma prati plaćene ubice Kena (Brendan Gleeson) i Reja (Colin Farrell), koje je njihov nervozni šef Hari Voters (Ralph Fiennes) poslao u Briž na hlađenje nakon loše odrađenog posla. Dok Ken uživa u gotičkog arhitekturi, brojnim kanalima i kaldrmisanim ulicama, Rej se dosađuje i nedostaje mu dom. Ispostaviće se da će im boravak u Brižu i čekanje Harijevog poziva biti čudno iskustvo, jer će imati susrete sa turistima, lokalnim stanovnicima, glumcima koji snimaju film, holandskim prostitukama i misterioznom Kloi (Clémence Poésy), koja ima svoje mračne tajne. Kada Harijev poziv napokon stigne, njihov boravak postaje borba između života i smrti, sa komičnim razmerama i iznenađujućim emocionalnim posledicama…

Može se reći da je glavni antijunak filma Rej, koji besciljno luta ulicama grada, bez interesovanja za kulturu, opterećen krvoprolićem, željan iskupljenja i sa potrebom da prekine svoj život. Rej mrzi što je prinuđen da živi kao turista i svakako nije osoba koja cenzuriše svoje misli pre nego što ih izgovori naglas. Dok njegov partner razgleda, Reju je dovoljno da sedi u pabu, dok pokušava alkoholom da otera svoje probleme. Radnja se vrti oko njega, njegovih šansi, njegovih susreta i koincidencija, sve dok se ne desi kulminacija tipična za žanr, koja netipično znači i nosi sa sobom nešto više.

In Bruges se, u suštini, bavi bespoštednim ljudima koji su u potrazi za iskupljenjem. Istražuje pojam časti među kriminalcima, koji su razvili sopstvene principe, sa namerom da tako isprave činjenicu da za život zarađuju ubijajući ljude. Iako njihova profesija nije naivna, ton filma je komičan – savršen za apsurdnost problema naših likova. Ta komedija je prigušena, a na taj način film ne ismeva svoje likove i čini da koncept priče deluje originalno, iako on to svakako nije. Sam grad Briž se koristi kao način za razvijanje likova, a posredno imamo priliku da vidimo i lep putopis.

Kvalitet scenarija se ogleda i u tome što uzima neočekivane delove ličnosti likova ili njihove neobične navike i spaja ih u zabavan sticaj čudnih okolnosti. Taman kada se naviknemo na pojavu određenog lika, pojavi se nov, jednako zanimljiv. Kenov lik mi je bio posebno intrigantan jer se susreće sa poteškoćama u pokušaju da balansira između odanosti svome šefu i želji da pomogne Reju. Dinamika njihovog odnosa i Kenova situacija se dodatno komplikuju pojavom karaktera koji je sve zakuvao.

Dopalo mi se što se završnica filma ne pretvara u standardni vrhunac jurnjave, iako tamo logično napreduje. Autor nam omogućava da do samog kraja posmatramo rasprave likova i da ispratimo dokle će ih njihov kodeks odvesti. Očekivano, zaršnica ne predstavlja iskupljenje za naše protagoniste, već neku vrstu osvete za njihov iskrivljeni moral i osećaj da će dobiti ono što zaslužuju. Brendan Glison je fantatičan u glavnoj ulozi, sa fizikalijama boksera teške kategorije i sposobnošću da nam negativca predstavi na simpatičan način (ko je gledao The General zna o čemu pričam). Kolin Ferel je podjednako i smešan i tužan, verovatno zato što mu je dopušteno da bude ono što i jeste, prgavi Irac.

In Bruges je kombinacija trilera kome rasplet određuju karakteri, a ne zahtevi žanra i mračne, ali iznenađujuće ljudske komedije, sa zapletom koji se ne može predvideti, već samo dočarati – film koji će vas iznenaditi na najpozitivniji mogući način i koji će vam stvoriti potrebu da posetite Briž.

moja konačna ocena: 10/10