I Give It a Year (2013)

Den Mejzer (Dan Mazer) predstavlja nam debitantski režisersko-scenaristički projekat, u kome se pozabavio temom zajedničkog života pod okriljem bračne zajednice. Daje nam osvrt na brak iz jednog nekonvencionalnog ugla, gde stvari posmatra na potpuno uvrnut način.

Posle kraćeg zabavljanja, zaneseni strašću, Net (Rose Byrne) i Džoš (Rafe Spall) odlučuju da se venčaju. Ovakva odluka je iznenadila sve, počev od njihovih roditelja, bliskih prijatelja, kolega sa posla. Čak je i sveštenik sumnjičav u pogledu perspektive i, pre svega, dugovečnosti ovog braka. Uprkos evidentnim razlikama u karakteru, mentalitetu, ponašanju, pa i samom pogledu na život, dvoje zaljubljenih upuštaju se u avanturu. Zaplet počinje kada se u njihove živote umeša Kloi (Anna Faris), Džošova ljubav iz mlađih dana, još tokom same ceremonije venčanja.

Tek što se vratila uobičajenim radnim aktivnostima, romantična Net će sticajem okolnosti upoznati šarmantnog američkog biznismena. Mister Gaj (Simon Baker) je novi Netin poslodavac, ali istovremeno i veliko iskušenje koje preti da je navede na slatki greh. Bračni supružnici suočiće se sa izazovima koji lako mogu da naruše prividno uspostavljenu harmoniju zajedničkog života. Hoće li biti na nivou, u stanju da se odupru čarima preljube i proslave prvu godišnjicu braka…

Pošteno je reći da je režiser odigrao na sigurnu kartu, jer je uzeo temu već mali milion puta obrađivanu u brojnim komedijama. U redu, ima ovde i par finesa koje su ostavile povoljan utisak, jer deluju pomalo osvežavajuće. Ideja da se napravi četvorougao poslužila je kao plodno tlo za tipičan britanski humor, što u krajnjoj liniji ima za posledicu nekoliko vrcavih, pa i baš urnebesnih sekvenci. Istini za volju izvesno je kako neće svima ovakva vrsta humora baš da legne, jer ima tu i politički nekorektnih ispada (ilustracije radi pomenuću scenu u roditeljskom domu, gde su evocirane uspomene sa letovanja na veoma eskplicitan način).

I Give It a Year 2

Dopadljivo je što se radnja brzo razvija, ima potrebnu dinamiku i postiže osnovnu svrhu. Sa manje-više uspeha pruža lagodnu zabavu, a povremeno uspeva da nas baš slatko nasmeje. Bračne zavrzlame režiser prikazuje na sebi svojstven (čitaj: otkačen) način, što i nije preveliko iznenađenje, ako se setimo da je osmislio popularni Ali G Show.

Uz zanimljiv narativ do punog izražaja došla je sugestivna gluma. Mišljenja sam da glavne zasluge pripadaju odlično odrađenom kastingu. Neodoljivo šarmantna Rouz Bern dokazala je još jednom kako joj komedija izuzetno leži. Taj zbunjeni izraz lica (jako lepog lica, dodao bih), sa povremenim grimasama, uz urođenu elokventnost, u velikoj meri joj pomaže da izvede efektan komičarski performans, što sasvim sigurno ispunjava zahteve utvrđenih žanrovskih konvencija. Pohvale zaslužuju još par zapaženih protagonista ove sladunjavo-bleskaste komedije. Sajmon Bejker je odličan kao bogati šmeker koji ume da dobije ono što želi (scena udvaranja s violinistom i belom golubicom je totalni haos) i ubeđen sam da je ostavio upečatljiv utisak na ženski deo publike.

Ana Faris pokušala je da se nametne drugačijom rolom, barem u odnosu na ono na što smo navikli od nje, no pitanje koliko je zaista u tome uspela. Lik Kloi je definitvno najmanje eksploatisan u pomenutom četvorouglu, pa je prava šteta što joj nije ukazano nešto veće poverenje od strane autora ove komedije. Rejf Spol je očigledno podbacio, jer u svakom kadru je evidentno da mu manjkaju komičarske veštine. Od sporednih rola, svakako da moram pomenuti mladoženjinog kuma Denija, od koga je Stiven Merčant (Stephen Merchant) kreirao totalno urnebesan lik koji apsolutno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

I Give It a Year 3

Muzika, kamera, fotografija nisu vredni posebnog komentara, iz razloga što su u potpunosti podređeni konceptu priče. Služe kao obavezan alat za dobijanje finalnog proizvoda, dovoljno kvalitetnog da privuče značajniju pažnju poklonika žanra. Bez obzira što se ukusi razlikuju, što je smisao za humor veoma rastegljiva kategorija, ipak sam uveren kako će I Give It a Year ispuniti očekivanja većine filmofila, jer ima niz svetlih trenutaka zbog kojih zavređuje više nego prelaznu ocenu.

Dakle, ukoliko odlučite da mu pružite šansu i posvetite mu vaše dragoceno slobodno vreme, jako dobri izgledi su da se nećete pokajati zbog takve odluke.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

Autor: Boban Marković