Horrible Bosses (2011)

Vaša ocena filma:

Prednost loših očekivanja od komedije je u tome što i najmanja zanimljivost ili dobra scena uspe da podigne gledaoca. Retki su slučajevi, naročito u poslednjih nekoliko godina, da komedija u potpunosti ispuni očekivanja i da pruži nešto više od nezainteresovanog sedenja ispred ekrana i povremenog kikota. Ovaj film je u potpunosti uspeo u tome da bude drugačiji i izdiže se u moru sivila i gluposti.

Na početku filma se upoznajemo sa trojkom frustiranih radnika koju čine Nik, Tomas i Kurt. Nik je pod pritiskom svog šefa, egocentričnog sadiste gospodina Harkena, koji ga mobinguje na poslu postavljanjem previsokih zahteva i kažnjavanjem za svaku sitnicu. Dejl ima problem sa šeficom Julijom, koja je nimfomanka i seksualno ga zlostavlja na poslu, iskorišćavajući činjenicu da Dejl kao seksualni prestupnik ne može lako da nađe posao. Kurt je zadovoljnom svojim poslom, ali se stvari naglo pogoršavaju kada mu šef umre i posao prepusti svom sinu, psihopati Bobiju Pelitu. S obzirom da svako ima opravdane razloge da ne da otkaz, trojka u toku jedne pijane večeri hipotetički pokreće razgovor o tome kako da se otarase svojih šefova i uskoro kontaktiraju profesionalnog ubicu da im pomogne.

Režiser  Set Gordon (Seth Gordon), čovek koji se specijalizovao za pravljenje komedija, je u ovom filmu primenio ono što većina filmofila zna, okupi odličnu ekipu glumaca, daj im dobar scenario i dobičeš odličan film. Scenaristi sjajno povezuju termine koji nisu baš popularni u komedijama, kao što su ubistvo, jurnjava automobilima i ucene, i nizom komičnih, haotičnih situacija, zanimljivim raspletom i sa dosta neočekivanih preokreta prave scenario koji je u svakom trenutku bar jednu scenu ispred gledaoca, jer zaista ne postoji mogućnost da prepoznate šta će se sledeće desiti.

Iako je nemoguće izbaciti klišee u savremenim visokobudžetnim filmovima, mora se priznati da su ovde smanjeni na razumnu meru. Ono što se primeti je da film obiluje vulgarizimima, ali je, s obzirom na okolnosti u kojima se odvija radnja filma, sasvim razumljivo i samo daje plus na realnosti.

Glumačka ekipa je maestralna i u potpunosti je zaslužna što film odlično funkcioniše. Kevin Spejsi (Kevin Spacey), kao dokazani majstor za igranje sadista, je odličan u ulozi manipulatora Harkena. Dženifer Eniston (Jennifer Aniston) donosi pozitivnu promenu i, za razliku od njenih standardnih filmova u kojima glumi ucveljenu, ostavljenu devojku, ovog puta drži sve konce u svojim rukama i predstavlja autoritet. Kolin Ferel (Colin Farrell) prikazuje svoj talenat vrhunskom glumom psihopate Bobija. Trojac koji je pobrao simpatije toliko da gledaoci požele da njih trojica uspu u svojim nečasnim namerama čine trojica priznatih komičara, Džejson Bejtmen (Jason Bateman), Čarli Dej (Charlie Day) i Džejson Sedekis (Jason Sudeikis). Od ostalih glumaca izdvajam Đanga Džejmija Foksa (Jamie Foxx), u ulozi sumnjvca iz bara.

„Horrible Bosses“ predstavlja pravo osveženje među komedijama koje su izašle u poslenjih nekoliko godina. Ključni segment uspešnog filma je nepredvidivost, a toga u ovom slučaju ima dosta. Kombinacija crnog humora, akcije, odlična glume i odličnog scenaria čine film koji svaki ljubitelj komedija treba da pogleda.

9/10

horrible-bosses2

Siniša Stajić
Latest posts by Siniša Stajić (see all)