Horrible Bosses 2 (2014)

Pre skoro četiri godine film Horrible Bosses je doneo preko potrebno osveženje u već duže vreme prilično siromašan svet mejnstrim komedija. Kao što i uvek biva, ono što donosi novac mora dobiti i nastavak, pa je pre nekoliko meseci stigao i drugi deo, sa određenim izmenama u odnosu na prvi deo. Stigao je novi režiser Šon Anders (Sean Anders), pojačana je ekipa scenarista, dok je već odličnom kastingu pridodano još nekoliko sjajnih imena, pa dobar rezultat nije mogao ni da izostane. Ako mene pitate, i nije.

Nik (Jason Bateman), Kurt (Jason Sudeikis) i Dejl (Charlie Day) je trojac koji smo upoznali u prvom delu. Ovoga puta, njima je dosta da non-stop imaju šefove iznad sebe, pa odlučuju da se udruže i postanu samostalni preduzetnici. Njihov biznis ih dovodi u situaciju da počnu saradnju sa milionerom Bertom Hensonom (Christoph Waltz) i njegovim sinom Reksom (Chris Pine), koji ih prevare i ostave bez posla. Njih trojica odlučuju da otmu Reksa kako bi povratili svoja sredstva, ali njihov plan od samog početka ide pogrešnim tokom.

U odnosu na prvi deo, kada je akcenat radnje stavljen na međusobne odnose radnika i šefova, odnosno planova kako da ih se otarase, ovoga puta je glavna tematika otmica, što opet daje dovoljno prostora da iz komedije likova razvije sasvim solidan krimić koji na samom kraju prelazi u akciju. Pojačan tim scenarista je uložio dosta truda da ono što vidimo bude bolje od prvog filma, ali nisu u potpunosti uspeli u tome. Postoji dosta komičnih, haotičnih scena, klišei su sa smanjeni na razumnu meru, zaplet i rasplet je odlično odrađen, ali mu fali određeni broj mini-zapleta i neočekivanih preokreta kako bi nadmašio film iz 2011. godine.

Takođe, postoje određene scene koje su višak, služe čisto da bi se dobilo na dužini trajanja filma i činjenica je da je moglo i bez njih. Sa druge strane, stekao sam utisak da je priznatim komičarima ostavljen veći prostor da improvizuju svoje scene i dijaloge, a oni su se maksimalno posvetili tome. Dosta kritičara zamera što film obiluje psovkama, ali je, kao i u prvom filmu, to samo dodatni plus na realnosti i uverljivosti likova i situacija. Što se tiče humora on se kreće od vrhunskog do veoma diskutabilnog, ali sigurno je da će svako pronaći scenu koja će ga nasmejati.

Horrible Bosses 2 (2)

I u ovom filmu najbitnija karika je izvrsna hemija koja vlada između glavnog trojca. Oni se međusobno savršeno dopunjuju, brojne su scene su sami improzivali i lično mi je bilo pravo uživanje gledati ih. Naravno, bilo je nekoliko scena koje su isforsirane sa diskutabilnim humorom, ali generalan utisak je više nego dobar. Glumačka postava je pojačana za još jednog oskarovca (ukupno trojica u filmu). Kristof Volc je rutinski odigrao beskrupuloznog milionera koji ne preza ni od čega, a Kris Pajn je i više nego dobar. Kevin Spejsi (Kevin Spacey), Dženifer Eniston (Jennifer Aniston) i Džejmi Foks (Jamie Foxx) su reprizirali svoje male, ali bitne uloge.

Horrible Bosses 2 je jedan od retkih projekata čiji nastavak skoro u potpunosti parira prvom filmu. Sjajna kombinacija humora i krimića, ukoliko volite ovakav tip komedije bićete i više nego zadovoljni. [yasr_multiset setid=0]