Hodejegerne/Headhunters (2011)

Ovaj norveški film veliki broj gledalaca ocenjuje kao najbolji akcioni triler u 2011. godini. Urađen je prema istoimenoj knjizi Jo Nesboa, jednog od najprodavanijeg nordijskih romanopisaca. Lično, uvek volim pogledati nesto iz skandinavskih zemalja, jer svaki njihov filmski projekat obećava originalnost i svežinu (Let The Right One In),  ali Amerikanci, kao po običaju, istog trena najave rimejk, tako da je već najavljen i za ovaj film. Utešno je što ga je najavio Mark Valberg, koji je po mom mišljenju dobar glumac.

Priča prati Rodžera Brauna (Aksel Hennie), uspešnog “lovca na talente“ za velike korporacije. Oženjen je prelepom Dianom, vlasnicom jedne galerije. Sa njom živi prividno na visokoj nozi i pruža joj sve sto želi, ali da bi to sve očuvao, ima tajnu. Osim što ima kompleks jer je nizak, koji leči nepotrebnom ljubavnicom, on zapravo do novca dolazi krađom umetnickih dela. Na jednoj izložbi u supruzinoj galeriji slučajno sreće izvesnog Klasa Grevea (Nikolaj Coster-Waldau) i tu prepoznaje savršenu priliku za zadnji posao, koji bi ga doživotno obezbedio. Tu tek počinje pravi zaplet, ništa nije onako kako se čini i Rodžer ubrzo shvata da je i Klas „headhunter“ (lovac na glave), ali drugog tipa.

Kao što sam spomenula, film je rađen po romanu i scenario koji je izvučen i adaptiran je odličan, i možda je to najjača komponenta ovog filma. Sama radnja, osim što je jako dinamična, zabavna i zanimljiva, takođe je i nepredvidljiva do samog kraja, smer se stalno menja i ne usporava. Efektno drži tempo i gledalac biva prikovan za ekran. Sa tehničke strane je odrađen odlično i psebno ističem režiju i vizuelne efekte.

Dvojac Henie – Koster Valdau je sjajno uklopljen i jedan su drugom pandan, kako fizički, tako i karakterno. Koster-Valdau svi znamo iz serije Game of Thrones gde glumi Džejmija Lenistera i njegova karijera je krenula uzlaznom putanjom (mislim na Hollywood), jer dobija sve više prostora u američkim blokbasterima (Mama, Oblivion…). Aksel Henie je relativno nepoznat glumac, osim u skandinavskim zemljama, gde važi za jednog jakog karakternog glumca. U ovom filmu je sjajno prikazao okret svog lika za 180 stepeni, iz bahatog i samouverenog prevaranta i čoveka koji ima sve, u ono sto on zaista jeste, jedan plašljivi, nesigurni i zbunjeni slabić.

Ko još nije pogledao, neka se odmah baci na traženje ovog filma. Ovo je jedan krajnje zabavan i napet projekat, pun iznenađenja, jako dobre radnje, sa podobrim glumačkim performansima i, tu i tamo, sa šačicama humora koje se provlače kroz ozbiljnije situacije. Nemojte da vas odbije to što film nije na engleskom jeziku, nego trebate stremiti upravo suprotnim.

10/10

hodejegerne2