Hard Eight (1996)

I admire the intention. I can’t say it is wise, though.

Pol Tomas Anderson (Paul Thomas Anderson) je jedan od filmaša čije radove pratim otkad sam počeo da gledam filmove. Kao što sam već rekao u uvodu za tekst o filmu Phantom Thread, ovaj talentovani autor svaki segment kreiranja filma drži u malom prstu – njegovi projekti su lične prirode i on je jedan od retkih autora sa holivudske A liste kome nije prioritet da zaradi na bioskopskim kasama, već da ekranizuje svoje ideje i vizije. Činjenica je da prosečnom gledaocu njegovi filmovi mogu izgledati odbojno i dosadno, ali to ne umanjuje njihov kvalitet i umetničku vrednost.

Čovek koji je snimio remek-dela sedme umetnosti poput There Will Be Blood ili The Master je nečim morao debitovati. U pitanju je bio film Hard Eight, koji na prvi pogled deluje kao klasična priča o kockanju. Međutim, svako ko je bar malo upoznat sa njegovim filmovima lako primeti da se on mnogo više bavi likovima nego radnjom, a takav je slučaj i ovde. Ovo je priča o jednom usamljenom čoveku koji pokušava da reši probleme drugih ljudi, pomoću sopstvenog uticaja ili svojim sposobnostima da to učini. U njegovim postupcima nema ničeg sebičnog, a uskoro saznajemo da se njegova prošlost vraća da ga proganja.

Odličan karakterni glumac Filip Bejker Hol (Philip Baker Hall) tumači Sidnija, profesionalnog kockara koji na samom početku filma prilazi Džonu (John C. Reilly), koji očigledno nema sreće. U kratkom razgovoru saznajemo da je Džon prokockao svoj novac, a Sidni mu nudi cigaretu, šoljicu kafe i pedeset dolara. Ispostavlja se da je Džon izgubio novac u pokušaju da zaradi novac za sahranu svoje majke. Sidni odlučuje da ga povede u Las Vegas, gde ga uči stari trik sa karticom za rangiranje.

Radnja se pomera nekoliko godina kasnije i selimo se u Rino, gde Sidni provodi dane kockajući se. Zainteresovan je za Klementin (Gwyneth Paltrow), konobaricu u jednom od lokala, a nakon jedne večeri je odvodi u svoju hotelsku sobu, gde se ona zbližava sa Džonom. Primećujemo da Sidni za oboje brine kao da su njegova deca, a uskoro ćemo saznati i njegove motive za to…

Anderson svoje likove piše glatko, oni postepeno dobijaju našu naklonosti, iako nisu moralne gromade. Sidni je tih čovek, pomalo asocijalan i introspektivan, čiji dubok glas odiše smirenošću i autoritetom, a na taj način veoma utiče na Džona i Klementin. Ostavlja utisak osobe koja se svega nagledala, iako ne znam puno o njemu. Čak i kada se u samoj završnici otkriju detalji njegove prošlosti, on i dalje ostaje misteriozan karakter, a autor nam ostavlja da sami iznesemo zaključke o njemu. Moj utisak je da je, iako se neizmerno trudi da se promeni ili da zaboravi svoju prošlost, film završio kao lik sa početka.

Nijedan od karaktera nije sasvim onakav kao što nam se činio na početku, a postepeno shvatamo da su njihove težnje strogo ograničene – Klementin želi da plati svoje račune, a neuspešno štedi za salon lepote, dok o Džonu ne znamo praktično ništa. Zahvaljujući Sidniju, od nikoga je postao neko, ali mi ne znamo čime se sada bavi, iako je i dalje veoma lojalan čoveku koji ga je spasao (čak se i oblači kao on). Džon nam ubacuje karakter Džimija (Samuel L. Jackson), pričljivog menadžera obezbeđenja koga Sidni ne podnosi. Povrh svega, povrememo se zapitamo i da li likovi kao što su Džon i Klementin imaju zajedničku budućnost.

Pol Tomas Anderson poseduje encikllopedijsko znanje o filmu, a ovde možemo videti tehničke karakteristike snimanja po kojima je poznat i cenjen. Tu pre svega mislim na duge scene sa pokretnim radom kamere, kada nema reza iako se veliki broj aktera kreće kroz veliki prostor. Kao što se može videti u sceni kada prati Sidnija kroz kazino, režiser to ne čini da bi nam demonstrirao svoje umeće, nego nam suptilno, a efikasno dočarava svakodnevni život našeg junaka. Takođe su mi se dopalo kako je predstavio dijaloge u restoranima, kao i susret Sidnija i Klementin u hotelskoj sobi.

Hard Eight je odlična indi neonoar drama koja nam predstavlja naličje kockarskih gradova i u kojoj debitant Pol Tomas Anderson pokazuje svoj neizmeran talenat kao režiser i scenarista.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]