Hard Candy (2005)

Filmski projekti koji se bave tematikom konstantnog i sve češćeg psihičkog nasilja sa kojim se maloletnice i maloletnici susreću na internetu nisu baš brojni. Jedan od filmova koji je uspeo da privuče pažnju i manje-više uspešno postavi neka pitanja je ovaj niskobudžetni projekat malo poznatog režisera Dejvida Slejda, koji je režirao jedan od nastavaka Tvajlajt sage.

Glavna junakinja Hejli je četrnaestogodišnja tinejdžerka koja provodi dosta vremena na sajtovima za onlajn upoznavanje. Tamo ostvaruje kontakt sa starijim tipom po imenu Džef, koji se predstavlja kao fotograf za modne editorijale. Oni se dogovaraju da se sretnu toga dana i Hejli odlazi u njegovu kuću, gde nastaje niz neočekivanih i nasilnih događaja koje je pokrenula mala Hejli, naizgled nevina i stidljiva devojčica.

Sama tema koju film pokreće je veoma ozbiljna. Pedofili su se uglavnom do sada prikazivali kao stariji neuspešni ljudi koji po ceo dan sede kući i za njih čujemo tek kada pročitamo u novinama da su uhapšeni. Ovoga puta Džef je predstavljen kao pedofil koji je prilično normalne pojave i zahvaljujući svom izgledu i materijalnom statusu može da ima skoro bilo koju devojku. Upravo su likovi Hejli i Džefa, koji same nose ceo film, specifični i neočekivani na svoj način, ali takođe i veoma uznemirujući.

Scenario ne sadrži previše aktivne radnje, već je uglavnom skoncetrisan na facijalne ekspresije i osećanja glavnih likova, kao i na njihove dijaloge. Postoje scene koje samo u naznakama govore šta se upravo dešava, ali ćemo mi zahvaljujući gorepomenutim elementima znati o čemu se radi, iako kamera samo dešavanje ili scenu ne snima eksplicitno. Upravo takva je jedna od scena koju čini konačni rasplet i koja će vam definitivno ostati prva u sećanju prilikom spominjanja ovog filma. Kako radnja odmiče tako rastu i likovi i napetost koja na kraju kulminira u neočekivani završetak.

hard

Već sam spomenuo da dvoje glavnih glumaca nosi čitav film. Malu Hejli glumi relativno simpatična, ali veoma talentovana Elen Pejdž (), koja pruža zaista moćan i na momente zastražujući performans. Koliko njen lik izgleda nevino i simpatično, toliko odlazi u drugu krajnost i postaje poremećena i odbojna. Predlažem da pogledate njenu ulogu u filmu An American Crime, u kome glumi žrtvu, i zatim ovde, gde kontroliše čitavu situaciju, kako biste se uverili u kvalitet njene glume. Patrik Vilson () je odličan u ulozi pedofila koji nije svestan da ima problem. Njihove emocije su prilično uverljive i postojane i daju veliki plus napetosti i ozbiljnosti situacije. Oni jesu fiktivni likovi, ali se mogu lako zamisliti kao osobe iz naše okoline.

Ovaj film spada u grupu projekata koji će vas u isto vreme oduševiti i zgroziti. Efektno uznemirujuć, sa kvalitetnom glumom i novim pogledom na svet pedofila pruža sjajno filmsko iskustvo, ukoliko možete da podnesete nešto grublje scene u njemu.

8/10

hard 2