Hand of God (2014-)

U današnje vreme strahovite konkurencije mnoge TV kuće i kompanije pribegavaju nekim rešenjima koja bi ih izdvojila iz mase. Jedna od takvih je i Amazon. Njihov način originalnosti je da svakih nekoliko meseci puste onlajn nekoliko pilot epizoda novih serija, a onda nakon što gledaoci daju svoje mišljenje odaberu par serija koje će dobiti celu sezonu. Upravo jedna od tih koje su dobile celu sezonu je i Hand of God. Njen izbor ni malo ne čudi, jer glumačka postava je izuzetna, kreator je Ben Votkins (Burn Notice), a i priča je zanimljiva.

Priča prati sudiju Pernela Herisa (Ron Perlman), starosedeoca grada Sen Vinsente, Kalifornija. Sama činjenica da je porodica Heris i jedna od osnivača grada govori o uticaju i moći koji ima sudija Pernel. Ništa ne može da se desi ukoliko on ne odobri ili ne sredi, a svoju moć upotpunjuje svojom izuzetno sposobnom suprugom Kristal (Dana Delany) i sa svojim najboljim prijateljem, inače gradonačelnikom Robertom ‘Bobo’ Bostonom (Andre Royo). Za San Vinsente stižu odlične vesti, jer jedna od najvećih svetskih kompanija želi da joj upravo tu bude središte, što za grad San Vinsente znači veliku finansijsku podršku.

Međutim, za sudiju Pernela došla su neka loša vremena. U kuću njegovog sina PJ-a su provalili nepoznati razbojnici i pred njim silovali njegovu suprugu Džoselin. Nedugo zatim PJ se upucao u glavu i završio u komi, bez ikakvih šansi za oporavak. Sve to prilično je potreslo inače nepokolebljivog sudiju. Teške misli su ga okupirale, a sve kreće u nemogućem pravcu kada sudiju jedno jutro nađu golog u gradskoj fontani kako se moli na nepoznatom jeziku. Kada su ga konačno smirili saznajemo da je sudija iznenada našao veru i doživeo prosvetljenje u novoj crkvi Hand of God, gde se i krstio. Haos tek nastaje kad saznamo da sudija veruje da mu se Bog obraća preko njegovog sina PJ-a koji leži u komi.

Hand of God 2

Serija je zanimljivo počela. Ron Perlman je otkačen i fantastičan u svojoj ulozi tata-mate malog grada, a tek kad pobrljavi i krene sa vizijama i glasovima, nastupa ludnica. Još kad dodate njegovo ubeđenje da je Božiji namesnik i krene na put osvete sa svojim sledbenikom KD-em (Garret Dillahunt), očekujte haos. Mnogo je likova i svi vuku na svoju stranu i za svoj interes, a redom ih igraju odlični glumci u isto tako fantastičnom izdanju. To je i najveća snaga ove serije, odlični likovi i odlični glumci i oni nose Hand of God.

Priča je imala sjajan start i baš se zahuktala. Međutim, onda je naglo stala, previše usporila i razvukla se. Upravo to kočenje je izazvalo da vrhunac priče prođe ne tako snažno kako se očekivalo. Mnogo dobrih zamisli i veštog skrivanja krivaca je na kraju završilo nekako obično. Uprkos tome očekujem da će biti druge sezone, jer ovako dobri performansi ekipe to svakako zaslužuju.

Hand of God 3

Veoma je zanimljivo što se serija bavi komplikovanim odnosima male sredine, koji su prožeti politikom, korupcijom, religijom i raznoraznim spletkama i zločinima, a sve u svrhu sopstvene koristi. Pored vidljive kritike čitavog tog mehanizma političkih i uticajnih malverzacija, serija se bavi moralom i krivljenjem istoga, religijom i zloupotrebom iste, verom i izvrtanjem iste, a sve kako bi se ostvarili ciljevi, ne birajući sredstva, a da opet na kraju sebe ubedite da je to ispravno i čisto.

Hand of God ima svojih kvaliteta, prvenstveno glumačkih, i zanimljivo provocira stubove ljudskog društva. Sveukupan dobar dojam donekle kvari nespretno razvučen scenario kojim serija gubi energičnost potrebnu da se ovakva priča iznese na pravi način.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]