Hamilton (2020)

Ladies and gentlemen, this is your king, George III. Welcome to „Hamilton.“ At this time, please silence all cell phones and other electronic devices. All photography and video recording is strictly prohibited. Thank you, and enjoy *my* show.

O filmu Hamilton, ekranizaciji istoimenog brodvejskog mjuzikla, se pričalo već neko vreme jer su sve veće producentske kuće htele da otkupe prava za njegovu distribuciju. Prava su pripala kompaniji Disney koja je ih otkupila za čak 75 miliona dolara, ali je epidemija korone sprečila da ovaj film vidimo u bioskopskim salama. Hamilton je pre nekoliko dana pušten na striming platformi Disney+ koja je pokrenuta u novembru prošle godine i za njega svi imaju samo reči hvale.

Producent, scenarista i kompozitor predstave Hamilton je Lin-Manuel Miranda, koji je svoje delo bazirao na biografiji Aleksandar Hamilton Rona Černoua. Nakon velikog uspeha na Brodveju 2015. i 2016. godine i statusa kulturnog fenomena mnogi su očekivali tradicionalnu adaptaciju mjuzikla za veliko platno kao što je recimo Les Misérables (2012). Međutim, Miranda nam predstavlja snimljenu verziju mjuzikla sa originalnom glumačkom postavom u izvođenju uloga – najprostije rečeno, dobijamo snimljenu prestavu.

Aleksandar Hamilton je bio američki ekonomista, politički teoretičar i prvi sekretar finansija SAD. Po njegovoj ideji je sazvana Filadelfijska konvencija, a kao pionir američkog ustavnog prava je bio koautor federalističkih spisa, dela koje se smatra glavnim izvorom za tumačenje Ustava SAD. Zbog svega navedenog Hamilton se smatra jednim od osnivača SAD i imamo priliku da ispratimo njegovu biografiju kao mjuzikl.

Hamilton je dva sata i četrdeset minuta neprekidne muzike u žanru hip-hopa, džeza i R&B-a koja prenosi svoju publiku u svet brodvejske predstave na jedinstven, intiman način koji je bolji od najboljih sedišta u publici. Podeljen u dva čina, mjuzikl prikazuje život i karijeru čoveka koji je od siročeta sa karipskog ostrva Nevis došao do pozicije desne ruke Džordža Vašingtona. Prvi čin se odnosi na njegov dolazak u Njujork 1976. godine i njegovo učešće u američkoj revoluciji, dok se drugi čin odnosi na Hamiltonov posleratni život.

Miranda nije prikazao istoriju onakvom kakva ona jeste, očigledno to nije ni hteo, već je uspešno povezao prošlost sa sadašnjošću. Hamilton ne modernizuje istoriju već nam pokazuje koliko je ona važna u savremenom svetu i kako mladost jedne ere definiše budućnost. Istorija SAD, kao ni sama zemlja, ne pripada jednoj rasi ljudi, pa je autor povukao genijalan potez – kastingovao je glumce različitih rasa i nacionalnosti da tumače uloge istorijskih ličnosti koje nisu bile tih rasa ili etničkih grupa.

Pojedini gledaoci mogu prokomentarisiti da ovo nije pravi film jer se radi o snimljenoj predstavi, ali mišljenja sam da majstorska režija itekako pobija takvo razmišljanje. Thomas Kail je instalirao dosta stacioniranih i pokretnih kamera, koristi tehnike kao što su steadicam i dolly, upotrebljava kran, a pun pogodak je što se deo poda bine po potrebi okreće.Rezultat je impresivna, dinaminačna i celovita prezentacija predstave i zaista smo dobili priliku da se približimo iskustvu gledanja uživo, a možda čak i da ga prevaziđemo. Koreografija, rasveta, scenografija – zaista je teško pronaći ikakvu zamerku.

Glumačka ekipa se sastoji od plejade multitalentovanih i harizmatičnih umetnika. Najviše pažnje mi je privukao tandem koji sam iz prve prepoznao od ranije – Daveed Diggs (Blindspotting) u ulogama Markiza de Lafajeta i Tomasa Džefersona i Jonathan Groff u ulozi kralja Džordža. Grofa znam iz serije Mindhunter gde tumači proračunatog i pronicljivog FBI agenta, pa mi je njegov nastup sa rečenicama tipa poslaću potpuno naoružan bataljon da vas podsetim na svoju ljubav i komičnim reakcijama definitivno ostavio najjači utisak.

Hamilton je filmska verzija Brodveja, skoro tročasovni biografski mjuzikl o jednom od osnivača SAD ispričan kroz raznoliku mešavinu muzičkih stilova sa zaraznom energijom vrhunskog pozorišnog spektakla – na pitanje da li predstava može biti sjajan film pruža potvrdan odgovor.

moja konačna ocena: 10/10