Groundhog Day (1993)

Ukoliko bi preporučivali ovaj film, verovatno bismo ga označili kao film koji je skoro za svakog. Može se posmatrati i kao božićni, porodični film, komedija, drama, pa i romantični film, a takođe i kao uvrnuta fantazija. Ovaj film odlikuje pre svega vrlo originalna priča autora Denija Rabina, ujedno i scenariste filma. Takođe, ova sjajna priča je  prožeta i vrlo specifičnim humorom, pretežno zahvaljujući doprinosu Bila Mareja (Bill Murray), koji u ovom filmu pokazuje svoj puni sjaj. Bez obzira što poseduje elemente naučne fantastike, ovaj film je operisan od specijalnih efekata i sličnih pomagala koja obično čine da film izgleda bolje, ali mu to ni najmanje nije minus.

Fil Konors je voditelj televizijske vremenske prognoze. On je arogantan, egocentričan, sarkastičan, pesimističan, ali ipak pun samopouzdanja. Jednom rečju, tipična uloga Bila Mareja. Fil vrlo mrzovoljno odlazi sa svojom TV ekipom, producentkinjom Ritom (Andie MacDowell) i kamermanom Lerijem (Chris Elliott) na tradicionalno slavlje “dan mrmota” u Panksatouniju, povodom snimanja reportaže. Uprkos težnji da nakon obavljenog posla što pre pobegne odatle, Fil sticajem okolnosti ostaje zarobljen u ovom gradiću, na vrlo neobičan način.

Naime, on ne samo da ostaje zarobljen u gradu, već i u istom danu, danu mrmota, koji se ponavlja u nedogled, čega je jedino on svestan. Postavši svestan ovog neuobičajenog fenomena u svom životu, Fil prolazi kroz sve moguće faze. Prvo se javlja strah, kao inicijalna reakcija. Shvativši da prethodno proživljeni dan na njega ne ostavlja nikakve fizičke posledice, već se sve jednostavno resetuje, Fil potom ulazi u fazu hedonizma. Zatim usleđuje faza zanosa zaljubljenosti, pa faza beznađa sa višiestrukim pokušajima samoubistva, kako bi se sve na kraju završilo njegovim potpunom preporodom.

Groundhog-Day-4

Humor je prožet kroz sve pore filma, čak i one dramatične, pri kojima jednostavno ne možete da se ne nasmejete Marejevim jedinstvenim facijalnim ekspresijama i doskočicama. Najzanimljivije je što on vrlo često glumi filmske zavodnike, s obzirom da ne važi baš za nekog holivudskog lepotana, naprotiv, a to njegovim ulogama daje posebnu dozu komičnosti. Njegov lik Fil je praktično nepopravljiv, a to je upravo ono što je potrebno ovom filmu. Priča u filmu zapravo ukazuje na to da su neki ljudi toliko nepopravljivi, da ih jedino ovako fantastična situacija, poput ove u koju je Fil upao, može naučiti pameti. U ovom slučaju, Fil se još na početku filma zaljubljuje u Ritu, iako to tek kasnije saznajemo. Međutim, sa svojim osobinama i ponašanjem on je vrlo daleko od osvajanja njenog srca i ona je za njega nedostižna. Zapravo, smisao cele njegove vremenske avanture je u njegovoj transformaciji ličnosti koja ga je učinila pogodnim za Ritu.

Na kraju, postavlja se pitanje koliko je puta Fil preživeo isti dan, 2. februar, tj. Groundhog Day u istoimenom filmu. Po izvornoj priči u pitanju su bili i vekovi, ali je ekipa filma kasnije odredila da to okvirno bude oko deset godina, iako se taj podatak nigde u filmu ne spominje. U kasnijem intervjuu, reditelj filma Herold Remis je izjavio kako bi u odnosu na Filove usvojene veštine tokom filma, taj period bi minimalno morao biti od 30 do 40 godina.

Ukoliko ste ljubitelj slične tematike, preporučujemo vam i film 12:01, takođe iz 1993. godine, kao i kratki film pod istim naslovom iz 1990. godine, a ako „Groundhog Day“ još uvek niste pogledali, reći ćemo samo „šta čekate?“.

10/10

Autor: Nikola Milošev

1993-GROUNDHOG-DAY-010