Good Will Hunting (1997)

Real loss is only possible when you love something more than you love yourself.

Ovaj period godine je u filmskom svetu opšte poznat po tome što američki producenti namerno izbacuju filmove tokom praznika kako bi iznenadili konkurenciju u trci za Oskare. To znači da se tada, za razliku komercijalnog leta, lansiraju ozbiljni filmovi, sa često teškim (čitaj:propagandnim) temama ili sa izrazitim glumačkim bravurama. Jedan od takvih filmova je i ovaj projekat koji brojni filmofili svrstavaju u svoje liste omiljenih kinematografskih ostvarenja. Podatak da mu je ovih dana osamnaesti rođendan i činjenica da je, u poslednje vreme, skoro svakodnevno puštan na televizijskim kanalima, su sasvim dovoljni da napišemo nešto o ovom vanvremenskom projektu.

Vil Hanting (Matt Damon) je, na prvi pogled, obični mladić iz siromašnog dela Bostona, ali mladić koji ima izrazito visok koeficijent inteligencije i, umesto da kao i svi njegovi inteligentni vršnjaci, studira na nekom na prestižnom fakultetu, on radi upravo na jednom od njih kao domar. Kada cenjeni profesor Lambo (Stellan Skarsgård), inače matematički genije, postavi svojim studentima težak i skoro nerešiv matematički zadatak, Vil ga tajno rešava na oglasnoj tabli u hodniku fakulteta. Profesor sa studentima nailazi na rešen zadatak, ali ne i na onoga ko ga je rešio.

U međuvremenu, Vil upada u tuču, hapse ga, udara policajca i preti mu zatvor. Profesor posle nekog vremena saznaje ko je rešio zadatak i odlučuje da se pozabavi Vilom – ukoliko želi da izbegne zatvor moraće da odlazi kod njega na časove matematike, ali i da posećuje psihijatra kako bi malo smirio svoju temperamentnu narav. Vil ima problema sa terapijom, ali sve se menja kada mu psihijatar postane Šon (Robin Williams), dobričina koja je odrasla u istim uslovima kao i Vil.

Ovaj američki film je snimio Gus Van Sant (Gus Van Sant), najpoznatiji, osim po ovom filmu, i po Promised Land, My Own Private Idaho, Milk i rimejku kultnog Psiha. Ovaj režiser i producent je počeo kao režiser indi filmova, a njegov prelazak u meinstrim je obeležen režiranjem baš ovog naslova. Nakon dosta slično postavljenog projekta Finding Forrester iz 2000.godine Gus Van Sant se vraća svojim indi korenima u režiji, ali nakratko, jer očekujemo ove godine sjajnu dramu u najavi sa Metjuom Mekonahijem i Naomi Vots, a takođe je najavio i svoju verziju filma Death Note. Nominovan je dva puta za nagradu Oskar. U svojim filmovima on ne može da izbegne duh pokreta za ljudska prava i većina njegovih filmova na ovaj ili onaj način govore o tome, a i sam je dobitnik sličnih nagrada.

Good Will Hunting (1997) 2

Scenario za film su napisali Met Dejmon i Ben Aflek (Ben Affleck). Svima je poznato da su dobili Oskara za svoj rad i moram reći da je zasluženo. Oni su tada predstavljali jedne od najjačih scenarističkih nada Holivuda – Aflek i dalje veoma uspešno pliva u tom svetu, dok se Dejmon u međuvremenu izgubio. Njihov je doprinos pre svega u odličnim replikama, karakterističnim za bostonske ulice i ljude koji su odrasli na njoj, a bez tih rečenica ovaj film se ne bi previše razlikovao od oličenja holivudskog mediokritetstva i propagande.

Radnja filma je neke kritičare podsetila na Rain Man, jer oba filma kao glavog junaka imaju matematičkog genija. Dok je u Kišnom Čoveku glavni lik bio genije zahvaljujuci autizmu, Vil Hanting svoje matematičke sposobnosti ima zahvaljujući visokom koeficijentu inteligencije. Ono što je podiglo potražnju u vezi ovog projekta je činjenica da je mnogo kvalitetniji od suvog holivudskog projekta, sa toplom pričom koja lako nailazi na otvorena srca gledalaca i opipljivim kvalitetom, ali i dalje postoje kritičari koji ga smatraju predvidljivom sapunicom. Kao razloge navode bajkovitost osnovne postavke – glavni junak je supergenije iz brojnih oblasti, zgodan, jak, poželjan ženama i snalažljiv u kafanskim tučama, složićete se da je malo previše. Naravno, scenario nije uspeo objasniti ni kako je Hanting imao vremena steći znanja iz matematičkih oblasti ako je vreme provodio uglavnom na ulici.

Good Will Hunting (1997) 3

Scenaristički tandem takođe glumi glavne uloge. Dejmon pruža zaista sjajan performans, sa čestim smenama nezainteresovanosti, besa, smeha i suza. Glumačku ekipu još predvode i Stelan Skarsgard i Robin Viliams kome je ovo jedna od najsvetlijih uloga u karijeri. Mislim da ne treba preterano trošiti reči na pohvalu svih rola jer je scenario doveden do savršenstva, a samim tim i njihove uloge. Još glume i mlađi Aflek, Kejsi, (Casey Affleck) i Mini Drajver (Minnie Driver), britanska glumica sa ponekad iritantnim naglaskom. Lično mi je nepotreban lik ove glumice jer služi samo kako bi se dobilo na dužini trajanja filma, a i, što bi pojedini kritičari rekli, kako bi se pokazalo da Vil Hanting nije homoseksualac.

Ovakve drame mene kupuju, inteligentno posložene, bez da se obraćaju gledaocu samo na patetičnoj osnovi. Da, možda je ovaj film previše naivan, možda premalo razrađen na psihološkoj osnovi, možda i nedovoljno uverljiv u pojedinim segmentima, ali vraća nadu u dobre ljude. Ovo je topla ljudska priča koja na neki način pravi balans dobra i zla u današnjem okrutnom svetu, ma koliko nerealno mnogima izgledala.

9/10

Good Will Hunting (1997) 4