Goal! (2005)

Sasvim slučajno sam naleteo na ovaj film i kao ljubitelj sportskih projekata sam rešio da ga pogledam bez ikakvih očekivanja. Nakon gledanja sam pogledao nekoliko sajtova i ostao iznenađen brojnim pozitivnim komentarima u vezi ovog filma, jer ja u njemu nisam pronašao ništa zanimljivo, ubedljivo niti vredno gledanja.

Glavni junak je Santjago Munjez, kog je otac sa celom njegovom porodicom prokrijumčario iz Meksika u SAD. On radi kao baštovan i u slobodno vreme se bavi fudbalom, a život mu menja saznanje da će doći da ga gleda skaut iz Velike Britanije kog šalje provligaški klub. On dobija priliku da se oproba u Njukasl Junajtedu, i odlazi u Evropu, iako mu se otac oštro protivi tome. Pored astme sa kojom se bori, zavidnih i negostoljubivih saigrača, kao i grubog načina igranja engleskog fudbala, Santjago dolazi u situaciju da debituje za prvi tim.

Neutralni posmatrač bi našao za shodno da prokomentariše da su fudbaleri neotesani, prgavi grubijani koji ne prezaju ni od koga. Osim toga, dodao bi da je fudbal kao igra prilično dosadna, dok je život fudbalera veoma zanimljiv, uz povremeni trening. Upravo zbog toga konstatujem da je ovaj film mnogo više moderna bajka o skromnom momku koji je uspeo da doživi svoj san i ostvari nemoguće, nego porodična, sportska drama o fudbalu.

Scenario je jednostavan, klišeiran, nezanimljiv i predvidiv. Stekao sam utisak da ga je pisao čovek koji sa fudbalom ima dodirnih tačaka kao ja kriketom. Pun je rupa, počevši od činjenice da se momak sa astmom bavi tako napornim sportom, do toga da bez profi utakmice on dobija ugovor za prestižni klub, o kome sanjaju milioni klinaca koji od ranog detinjstva treniraju fudbal. Priču drži sam Santjago, koji je dobričina, iskren i visokomoralan, tako da lako ostvaruje simpatije gledalaca, koji iskreno navijaju da uspe u nameri, iako svi znaju da će uspeti u tome.

Pored osrednje glume, pohvaljujem pojavljivanje fudbalskih legendi, kao što su Zinedin Zidan, Dejvid Bekam i Alan Širer. Njihov izbor predstavlja odličnu reklamu, kako filma, njih kao pojedinaca, tako i samog fudbala. Film je sa tehničke strane prosečan, tipičan za TV prikazivanje. Ipak, činjenica je da je ovo marginalan projekat, koji banalizuje fudbal kao igru, i koji može biti zanimljiv klincima koji pikaju fudbal sa nadom da će jednog dana doživeti Santjagovu sudbinu, ili ostrašćenim fudbalskim fanovima.

Osim toga, film je doživeo svoj nastavak 2007. godine, kada Santjago prelazi u Real iz Madrida.

3/10

Goal-Film-Still