Gangland Undercover (2015)

Kada je History kanal krenuo sa serijom Vikings, moram priznati da sam bio skeptičan. Jeste da History ima iskustva u pravljenju malih filmskih priča o velikim istorijskim događajima i likovima, ali je to uvek bilo u poludokumentarnom formatu. Onda su me potpuno razuverili sa Vikinzima, koji su jedna od mojih omiljenih serija koje pratim. Pored Vikings-a posebno mesto u mome srcu, kada je reč o serijama, zauzimaju Sons of Anarchy. Ove zime Sonsi su nakon sedam sezona stigli do kraja svoga putovanja, a tu prazninu, bar donekle, je ispunila mini-serija o kojoj danas pišem.

Kao što pretpostavljate iz gore rečenog, Gangland: Undercover je mini serija koja nas vodi u svet bajkera, i to u bajkerski klub/bandu Vagos. Kroz šest epizoda, koliko ih ukupno ima, slušamo ispovest Čarlsa Falka, čoveka koji je proveo tri godine kao tajni agent/doušnik u Vagosima. Serija je urađena prema njegovim memoarima Vagos, Mongols, and Outlaws: My Infiltration of America’s Deadliest Biker Gangs.

Njegova priča ide ovako: Čarls Falko je bio kuvar, ali ne kao svaki drugi kuvar, više kao Volter Vajt kuvar. Njegov specijalitet, a i jedino što je kuvao je bio met. Tako bi on nakuvao malo kristala, prodao ih i od tog posla živio godinu dana. Sve je super išlo, dok nije i sam odlučio isprobati svoj specijalitet. Toliko mu se svideo da se navukao pravo, a to ga je dalje dovelo do nizbrdice očajnih poteza, na čijem kraju ga je čekala tužba i kazna od dvadeset godina zatvora. Jedini izlaz je bio da se odluči postati ubačeni agent, ali ne među dilere i u poznati svet droge, već u ozloglašenu bajkersku bandu, svet motora, posebnih i okrutnih pravila, svet o kome ništa nije znao. Nemajući kuda Falko prihvata i njegova neverovatna priča kreće.

Gangland Undercover 2

Kao što rekoh, kroz šest epizoda slušamo Falkovu ispovest, od početka do kraja, od kuvanja, do ubacivanja u bandu, preko njegovog puta i bitisanja u istoj, napredovanja kroz rangove bande, pa sve skoro do vrha i velikog kraja. Ta priča traje tri godine, sve tri su ispunjene konstantnim strahom, lažima, prevarama, dvostrukog života, ali to su i tri godine kroz koje se i sam Falko promenio, i za koga ovo nije bio samo izlaz i spas od zatvora. Ne, to je postala lična misija da pozatvara sve one čije je užasne zločine gledao i da nanese što više štete kriminalnoj mašineriji Vagos.

Moram priznati da je History uradio odličan posao. Verovatno, videvši uspeh Vikings-a, krenuli su da prave nove filmske i serijske sadržaje koji će biti upravo to, pravi filmski sadržaj, a ne poludokumentarni filmići kakve su do sada pravili. Tako da se i ovoj mini seriji pristupilo maksimalno profesionalno, počevši od režije, scenarija, produkcije, pa sve do glumačke postave. Sve je na visokom nivou. Priča iako istinita i doznajemo je iz Falkove perspektive, izuzetno je zanimljiva i napeta.

Posebna priča je glumačka ekipa koja je , po mom mišljenju, odlična. Dejmon Ranian (Damon Runyan) koji igra Falka je uradio odličan posao. Dejmon je inače TV glumac i režiser, i do sada se pojavljivao u TV serijama i TV filmovima. U ovoj je izuzetno dobar i na pravi način je dočarao sav emotivni pakao kroz koji Falko prolazi. Pored njega pomenuo bi još i Stephen Eric McIntyre (Kid), Ari Cohen (Koz), Paulino Nunes (Šizo), James Cade (Steš), Ian Matthews (Darko) i Don Francks (Lizard) i svi su na visini zadatka.

Gangland Undercover 3

Čitao sam malo na History sajtu o Falku. Tamo, ako je tačno, stoji da je napustio program zaštite svedoka i ponovo se infiltrirao u drugu bandu i prošao još gori put i došao do još većeg uspeha. Inače, tamo stoji da je posle svega diplomirao krivično pravo i radi kao vodeći instruktor u jednom od najboljih policijskih centara za obuku. Pored toga, imajući u vidu da se u nazivu njegovih memoara pored Vagosa nalaze imena još dva moto kluba, mislim da možemo očekivati od History kanala još dve mini serije od Falkovim avanturama, bar se iskreno nadam.

Ako vam se svideo Sons of Anarchy i ovo će sigurno, ali isto tako i svima koji vole napete triler/drame ovo je pravi izbor.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]