Furious 7 (2015)

2001. godine sam gledao film Fast and Furious u kome su glumili Vin Dizel (Vin Diesel) i Pol Voker (Paul Walker). Bio sam oduševljen jer je imao sve što sam želeo da takav film ima: dobru priču, kast, auta i akcione scene. Takođe, kao veliki ljubitelj Need for Speed franšize, ovaj film je bio najbliži tom iskustvu iz igre. On ima napucane automobile, lude ulične trke itd. Nastavak iz 2003. godine je bio bez Vina Dizela, a kada je izašao Tokyo Drift bez ijednog od likova iz prethodna dva, mislio sam da je franšiza gotova. Ipak, 2009. godine okupila se stara ekipa, a ostalo je istorija. Svaki novi nastavak zaradio je više novca, a poslednji, Furious 7, postao je četvrti film sa najvećom zaradom na box-office, sa zarađenih preko 1,46 milijardi dolara. Furious 7 je poseban iz još jednog razloga, a to je Pol Voker.

Furious 7 je, recimo, direktan nastavak Fast & Furious 6, počinje gde se prethodni završio. Na početku gledamo Brajanove (Pol Voker) probleme da se navikne na normalan porodični život. Dom (Vin Dizel) ima problema sa Leti (Michelle Rodriguez) i njenim gubitkom memorije. Svi oni će lične probleme da ostave po strani kada se njihovi životi nađu u opasnosti. Ta opasnost ima ime, Dekard Šo (Jason Statham), stariji brat Oven Šoa (Luke Evans) koga su Dom i njegova ekipa smestili u bolnicu tokom događaja koji su se odvijali u Londonu (Fast and Furious 6). Dekard je izuzetno opasan, i Dom i njegova ekipa će morati da prođu kroz pakao da bi preživeli.

Ovo je čistokrvni akcijski blokbaster. Ima eksplozivne ulične trke, mnogo prelepih auta, armiju zgodnih devojaka, akcione scene u stilu Mission Impossible i demoliranje grada u Avengers stilu. Sve to je umotano sa odličnim saundtrekom. Ako ste gledali nastavke pre, onda ćete znati šta da očekujete i u ovom, stvara isti osećaj kao i nastavci pre, samo na steroidima. Da, na steroidima, jer je ovde sve prenapucano i da, izgleda odlično. Znate one emisije tipa Pimp My Ride i sl? Pa, Furious 7 je vrsta Pimp My već pimpnut film. Trke su furiozne, automobili su brži, a akcija je još brža.

Furious 7 (2)

Zasluge za ovakvu postavku filma idu režiseru Džejms Vanu (James Wan). Van je uglavnom poznat po svojim veoma uspešnim horor filmovima (Saw, Insidious, The Conjuring) tako da je bilo iznenađenje za mene da je izabran baš on da režira Furious 7. On je uradio veoma dobar posao, a ako ništa drugo, brojevi ($) govore sami za sebe. Van koristi neke zanimljive uglove kamere tako da su akcione scene još dinamičnije. Iako koristi CGI, te sekvence su urađene savršeno i izgledaju prilično realno. Mnoge akcione scene su vrlo kreativne i u trenucima, iako preterane, oduzimaju dah. Moram da kažem da očekujem u budućnosti još ovakvih filmova od Vana.

Šta reći o glumcima. To je dobro poznata ekipa koja je zajedno radila godinama. Možete videti stvarno da su zaista ekipa koja verovatno provodi vreme zajedno, čak i kada ne snimaju. Još jedan razlog zašto verujem u to je pravi osećaj bliskosti koji dobijate dok ih gledate u interakciji. Ovo je važno za završnu scenu u filmu. Pre toga, želim da kažem da je dovođenje Džejsona Statama bio odličan potez, a Kurt Rasel (Kurt Russell) je pravi šlag na tortu.

Svi znate da je glumac Pol Voker poginuo u saobraćajnoj nesreći dok se Furious 7 još snimao. Igrao je u svim nastavcima, osim u trećem. On je, mogu slobodno da kažem, jedan od stubova F&F franšize. Ovaj film je na neki način posveta njemu, pogotovo završna scena. Ta scena je veoma emotivana, kako za glumce, tako i za publiku. Ovo je bio i način da se cela ekipa oprosti od Pola i da mu kažu da će uvek biti u njihovim srcima.

Furious 7 (3)

Ovaj sedmi nastavak je poseban po mnogim stvarima, a time je i vredan vašeg vremena. On ima toliko toga da ponudi, ima i neke stvari koje nikada neće moći da ponovo vidite negde drugde. Jedina stvar koju treba da znate pre nego što krenete da gledate je šta očekivati od ove vrste akcionog filma. Ako ste postavili svoja očekivanja na pravo mesto, uživaćete u svakom minutu.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]