Frozen (2013)

Kao ljubitelj animiranih filmova redovno ispratim dodelu Oskara u ovoj kategoriji. Pored filmova Despicable Me 2 i The Croods, čiji tekstovi se nalaze na sajtu, nominacije su dobili japansko ostvarenje Kaze Tachinu maestralnog Hajao Mijazakija, zatim francuski Ernest et Célestine i ovaj najnoviji produkt Diznijeve imperije, koji se smatra glavnim kandidatom za dobijanje zlatne statue.

Radnja filma je delimično zasnovana na čuvenoj bajci Hansa Kristijana Andersena „Snežna Kraljica“. Prati priču o dve sestre, Elsi i Ani, koje odrastaju zajedno u dvorcu, u kraljevstvu čiji je kralj njihov otac. Elsa ima sposobnost da stvori sneg i led ni iz čega koju koristi samo za igru, ali jednom prilikom povređuje Anu i roditelji je zatvaraju u sobu. Posle nekoliko godina, tokom čina krunisanja, Elsa donosi večnu zimu svom kraljevstvu i beži u planinu. Ana uz pomoć simpatičnog prodavca leda Kristofa i sneška po imenu Olaf daje sve od sebe da je vrati nazad i traži način da poništi magiju.

Ovaj Diznijev film ne predstavlja nešto najbolje izašlo iz njihove radionice, ali je u svakom slučaju jedan zabavan, privlačan i emotivan film. Iako je priča o Diznijevim princezama viđana dosta puta do sada, autori uz pomoć predivne animacije, inovativnih i veoma zanimljivih likova i najboljih elemenata klasičnih bajki čine da se film posmatra kao nešto sasvim novo i inovativno. Projekat krasi sjajna muzika, dok je numera „Let It Go“ nominovana za Oskara u kategoriji muzike za film. Autori filma Kris Bak i Dženifer Li, poznati po projektima Pokahontas, Mala Sirena i Razbijač Ralf, iza sebe imaju dovoljno iskustva i materijala, radili su na dosta filmova i iz svakog od njih su uzeli nešto najbolje.

U odnosu na većinu bajki ovoga puta akcenat nije bačen na ljubav između princeze i nekog momka, već na sestrinsku ljubav između Else i Ane. Od samog početka se prikazuje njihova jaka sestrinska veza, koja vremenom sve više jača i doživljava vrhunac na samom kraju, kada ta veza dolazi na najteži ispit koji uspešno polaže. Postoje dva muška lika i dva simpatična stvorenja u filmu, ali se slobodno može reći da Elsa i Ana čine glavne junake, jer njihova dalja sudbina zavisi od njih samih. Taj neki moderan projekat u shvatanju bajki definitvno uzimam kao veliki plus.

Ovo je jedan zabavan i topao projekat dostojan kuće u kojoj je nastao. Sa odličnom muzikom, sjajnom pričom, nostalgičnim efektom i sasvim zadovoljavajućim komičnim momentima, svaki ljubitelj animiranih filmova treba da ga pogleda.

9/10

Frozen-2013-Photos