Fortitude (2015-2018)

Slobodno možemo reći da živimo u svetu TV serija. Ova konstatacija nije ni najmanje preterana. Svedoci smo da je poslednjih par godina na snazi veliki bum serijskog programa, filmski sadržaj koji polako, ali sigurno uzima primat klasičnim filmovima. Sve se više novca ulaže u iste, a glumci A-liste su postali standardni u naslovnim ulogama TV serija. Lično pratim veliki broj serija i stalno sam u potrazi za nekom koja odskače od drugih, nekoj koja ima ono nešto, što vas tera da iz sedmice u sedmicu čekate novu epizodu. To nije lako postići jer danas sve više i više serija izlazi i konkurencija je nikad veća. Jedna koja uspeva da bude drugačija od ostalih je upravo ova o kojoj danas pišem.

Fortitude je serija koja nam dolazi iz britanske Sky Atlantic TV kuće, a kreator je Sajmon Donald, koji iza sebe ima seriju Low Winter Sun. Da iza serije stoji jaka produkcija odmah se moglo videti po kastu koji je izabran za ovu seriju. Nekoliko velikih imena se tu našlo: Stanley Tucci (Stanley Tucci), Sofie Gråbøl (Sofie Gråbøl), Michael Gambon (Michael Gambon), Christopher Eccleston (Christopher Eccleston), Richard Dormer (Richard Dormer) itd. Sky kuća je obnovila seriju za drugu sezonu, na moje veliko oduševljenje, a i mnogih drugih koji je prate.

Fortitjud je izmišljeni gradić koji se nalazi na rubu arktičkog kruga i pripada Norveškoj. U tom gradiću ima svega, Norvežana, Danaca, Šveđana, Engleza, Amera itd. Inače, oblast je poznata po velikom broju belih medveda i glečerima, pa se zbog toga tu nalazi i veliki istraživački centar. Fortitjud važi za grad bez kriminala, gde svi rade, nema siromašnih, pa ni potrebe za kriminalom. Tu živi svega nekoliko stotina stanovnika, svako svakoga zna.

Fortitude 2

Nekada rudarsko mesto, sada suočeno sa zatvaranjem istog, pokušava da nađe novi izvor prihoda kako bi grad opstao. To se prije svega odnosi na sposobnu Guvernerku Odegard (Sofie Gråbøl), koja na sve načine pokušava da dobije sredstva za građenje ledenog hotela i Fortitjud okrene turizmu. Najveći adut je fantastična priroda i grad bez kriminala. Međutim, sve se menja kada se desi svirepo ubistvo.

Kad se u ovakvom mestu, gde se svi znaju, a svako je sa svakim ukrstio put i nekoliko puta, i svi dele male tajne, desi nešto strašno, tada dolazi do posebne pojave koju bih nazvao Roj. Stravično ubistvo, proizvelo je veliki broj pogrešnih pretpostavki kod svakog stanovnika, što je dalje proizvelo još toliko više pogrešnih odluka, a tada je sve to eksplodiralo u mali gradić baš kao džinovski Roj insekata. Taj roj je haotičan, svi vuku na svoju stranu i vode svoje pogrešne ratove, i haos preuzima čitav grad. Svi misle da su u pravu, a istina je nedokučiva i van dosega do samoga kraja. Upravo tako bih opisao radnju prve sezone ove sjajne serije.

Priča je izuzetno zanimljiva, počevši od izuzetnosti samog mesta dešavanja iste. Polako se gradi, usložnjava, razvija svoje likove koji je nose, razvija njihove priče koje se pletu i ispletu različite krajeve. Sa svakom epizodom tih krajeva je sve više i prava istina ostaje vešto skrivena do samog finala. Sa svakom epizodom serija se žanrovski menja u potpuno iznenađujućim smerovima od drame do horora. Likovi su veoma zanimljivi i kompleksni i mogu reći da je svakom posvećeno dovoljno vremena, a te likove redom igraju sjajni glumci koji su veliki plus ove serije. Za glumačku postavu i to kompletnu imam samo reči hvale.

Fortitude 3

Posebna priča je prelepa fotografija i vanvremenski predeli ledenog glečera. Ledena pozornica je pravo mesto za jednu ovako čudnovatnu priču koja polako kreće, ali brzo hvata zamah sve dok se potpuno ne izlije po ledenom prostranstvu. Ovde sve zajedno funkcioniše na najvećem nivou. Ledena misterija će vas držati napetima, rešenja nema ni na vidiku, a celo vreme ćete se pitati, šta se ovde dešava?

Velika preporuka za ljubitelje misterija i serija koje imaju ono nešto što ih izdvaja od ostalih i koje će vam ostati u sećanju.

moja konačna ocena: 9/10