Focus (2015)

Dvojica kolega sa studija filmske umetnosti, Glen Fikara (Glenn Ficarra) & Džon Reka (John Requa), odavno su uspostavili tesnu saradnju radeći zajednički na više projekata. Radi ilustracije, samo podsećanje na jako zabavnu komediju Crazy, Stupid, Love iz 2011. godine. Tim koji dobija ne treba da se menja, pa tako oni nastavljaju saradnju. Sada su se pozabavili temom prevara, pažljivo kreirajući dobro poznatu priču o lopovima i ojađenim žrtvama. Uvode nas u svet laži i obmana, na mesta gde se okuplja mnoštvo bogatog sveta, tamo gde je stecište dama i gospode punih džepova.

U središtu priče je vrhunski prevarant Niki (Will Smith), izuzetan poznavalac ljudske psihologije, sposoban da vas uveri u ono što poželi, a potom da vam mazne lovu (ili nakit, možda neku high-tech spravicu, sasvim je svejedno), onako perfidno, sa stilom, uz razoružavajući šarm i široki osmeh. Život na visokoj nozi u luksuznim hotelima sudbinski će ga dovesti u vezu s mladom, plavokosom lepoticom Džes (Margot Robbie). Ona je samo početnica u poslu, takoreći još amater. Kada se zbliži sa prevejanim liscem ubrzo se nameće kao vredan učenik, razotkrivajući neviđen talenat da pronikne u sve tajne ovog zanata. Posao cveta, lova kaplje sa svih strana, a odnos između mentora i štićenice polako počinje da prerasta u nešto više, u nešto nalik krhkoj emotivnoj vezi…

Mešavina komedije, drame i trilera, uz povremenu akciju, fino je umiksovana u zanimljiv narativ, zahvaljujući pre svega fino osmišljenim protagonistima koji žive i rade po strogo utvrđenim pravilima, sa razvijenim timskim duhom i duboko usađenim diskrecionim kodom. Odlikuje ih lukavost, pronicljivost, spremnost da uvek i po svaku cenu kontrolišu situaciju.

Focus 2

Brz razvoj radnje, gde važno mesto zauzima kompleksan odnos dvoje glavnih aktera, posebno dobija na intenzitetu u drugom delu. Niko nije savršen i svako ima neku slabu tačku ovde se umešno koristi poput lajtmotiva da celokupnu priču zakuva do tačke ključanja. Kada emocije prevladaju kod hladnokrvnog, proračunatog manipulatora počinje da se nameće pitanje poverenja. Tu se nekako uvlači i subjektivna naklonost, a to je siguran put do propasti, jer je svaka lakomislenost naprosto neprihvatljiva u igrama visokih uloga. Sve nam ovo sugeriše kako je postignuta solidna dramaturgija koja daje neophodan kredibilitet narativu. U prilog tome i podatak da je sa glumcima na setovima radio profesionalni džeparoš, velikodušno otkrivajući nekolicinu trikova iz svog bogatog repertoara.

Obilje nenametljivo upakovanih humornih sekvenci daju priči posebnu aromu, čime je ispunjen onaj dobro poznati holivudski standard za ovako žanrovski profilisane filmove: ležerno, sladunjavo, ne preterano ozbiljno, a sve radi lagane neobavezne zabave. Uočljiva je i određena doza hemije između dvoje kolega, slične poslovne provenijencije, a to je pouzdan indikator kako je gluma na više nego pristojnom nivou. Vil Smit je prihvatio izazov koji mu je nametnula zadata uloga šarmantnog prevaranta koja nesumnjivo iziskuje širok spektar različitog ponašanja i varijabilan emotivni tonalitet.

Seksi plavuša iz Australije, Margot Robi, se dobro snašla pored iskusnijeg kolege, iako je evidentno da su neodoljiv šarm i urođeni seksipil još uvek njeni najjači aduti koji (barem do sada) zasenjuju njene glumačke veštine. Uostalom, ne kaže se uzalud kako je lepota ponekad i prokletstvo, a ne samo dar od Boga (dobro, ima tu nešto i genetskog koda). Od sporednih rola dopadljiv je Džerald MekRejni (Gerald McRaney), jer je šmekerski oživeo rolu nenadmašnog prevaranta. Tip je imun na svaku vrstu nežnosti, bez trunke sentimentalnosti.

Focus 3

Živahna kamera u velikoj meri uspeva da nam vizuelno dočara ekskluzivne lokacije na kojima je snimano, priuštivši nam pogled iznutra na svakodnevicu dokonih bogatuna. Da ne bude kako je ovde sve pod konac, naglasiću da je na momente scenario klimav jer se preterano oslanja na igre zavaravanja. Namerno ostavljene nedorečenosti tendeciozno su sračunate da nas navedu na pogrešan trag, gde o bilo kakvoj logici ne vredi uopšte raspredati. Mada, ako malo bolje zagledamo, shvatamo da sve ima smisla, pa i sam završetak, s obzirom da široko otvara vrata za nove avanture dobroćudnih prevaranata.

Kako god, osnovna namera je definitivno realizovana jer nas priča zavodi na neverovatno zabavan način. Uspeva da bez ikakvih problema drži fokus gledalaca, u trajanju od nešto manje od dva sata, a to je poziv koji ne bi valjalo da odbijete, zar ne?[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

Autor: Boban Marković

Focus 4