First Reformed (2017)

For our struggle is not against flesh and blood, but against the rulers, against the authorities, against the powers of this dark world.

Pol Šrejder (Paul Schrader) je cenjeno ime u svetu filma, pre svega zbog svog učešća u Novom talasu američkog filma – između ostalog, napisao je scenarija za filmove Taxi Driver i Raging Bull. Karijeru je počeo kao scenarista, vremenom se prihvatio i režiserske stolice, a njegove filmove karakterišu protagonisti koji se nalaze na putu autodestrukcije. Takav je slučaj i sa njegovom novom dramom First Reformed, o kojoj danas pišem.

Protagonista filma je Ernst Toler (Ethan Hawke), pastor u istorijski važnoj crkvi, koja nosi isti naziv kao i film. Crkva proslavlja 250 godina postojanja, a sveštenikova uloga u proslavi je svedena na predstavljanje govornika, a jedan od njih će biti Ed Balk, lokalni industrijalac. Promena u njegovom životu nastaje kada mu u crkvi pristupi Meri (Amanda Seyfried), trudnica koja je zabrinuta za svog supruga Majkla. Naime, Majkl je radikalni borac za zaštitu životne sredine i ne želi da donese dete na svet koji se uništava zagađenjem…

Toler nema previše obaveza u slabo posećenoj crkvi, ali je retko kada napušta. Saznajemo da je bivše vojno lice, kome je sin poginuo u Iraku, a njegov brak to nije izdržao. Mišljenja je da je nesposoban za ljubav, izbegava kontakte sa ljudima i zanemaruje ozbiljne znakove zdravstvenih problema. Piše dnevnik u kome razmatra svoj život i rad, a na taj način saznajemo da nije miran ni sam sa sobom – ta sveska je prava riznica njegovih misli, osećanja i iskustava. Dnevnik će biti pisan tokom godinu dana, a nakon toga će biti uništen.

Glavna pokretačka snaga filma First Reformed je kognitivni nesklad glavnog junaka, a pored njega tu su i forma filma, kao i njegove bogate ideje. Ovo je priča o čoveku koji je posvećen veri i koji doživljava krizu svojih uverenja, ali ujedno ovo nije priča o religiji. Po rečima jednog od likova u filmu, mudrost je sposobnost istovremenog držanja dva suprotna uverenja, a Toleru je savremeno prezentovanje religije postalo teret – ako je ikada bio posvećen svojim religioznim uverenjima, ta predanost ga je odavno napustila.

Tolerove misli su totalno različite u odnosu na način koji se predstavlja svetu. Saznajemo da već duže vreme ne može da se moli i nada se da će mu pisanje dnevnika pomoći u tome. Možda je i pisanje dnevnika molitva sama po sebi – pokušaj molitve je i dalje neki oblik iste. Toler za posetioce crkve i svoje kolege uvek ima utešne reči, citira Bibliju i spremno iznosi svoje teološke stavove, ostavljajuću utisak čoveka koji ima samopouzdanja i koji zna odgovore. Međutim, tokom noći u svojoj oskudno nameštenoj kući, utehu nalazi u pisanim rečima i alkoholu, koji mu pomažu da izbriše sumnju i fizičku bol.

Naš protagonista se dvoumi da li da se prepusti bolesti koja će mu neminovno oduzeti život. Da li da nastavi da se ponaša kao da zna odgovore i da živi u lažima? Ili da pokuša da pronađe prave odgovore, koliko god oni bili strašni, ako ih uopšte ima? Autor ne daje odgovore na ova pitanja, osim ako smatrate da je izostanak odgovora odgovor sam po sebi. Fokus jeste na protagonisti, ali je First Reformed, između ostalog, istraživanje o ulozi vere u svakodnevnom životu i na koji se način čovek priključi ekstremizmu. Šrejder nema nameru da se bavi teologijom, govorima ili psiho-analizom, nego svog junaka predstavlja onakav kakav jeste, a nama ostavlja da nagađamo o njegovoj daljoj sudbini, koja je zagonetka na koju se ne može odgovoriti.

Itan Houk u glavnoj ulozi je demonstrirao glumačko umeće koje neki nisu ni mislili da ima. Veoma uverljivo je predstavio svaki korak koji njegov karakter napravi u svojoj egzistencijalnoj boli, sve dok konačno ne postane ljuštura od čoveka, izmučen od mešavine verskog i ekološkog fanatizma. Nakon početnog utiska ispunjenog čoveka, ostatak filma prati kako Toler sve više tone u očaj zbog sebe, zbog svoje vere i zbog sveta u celini. On svet niti voli niti mrzi, ali je svestan da će mu pružiti kraj koji u isto vreme i želi i od koga strahuje.

First Reformed je mračan portret čoveka koji se nalazi pred mentalnim i duhovnim slomom, ali prezentuje i duboko intelektualne i ozbiljne komentare o pitanjima religije i zaštite životne sredine – pravi kinematografski udarac agonije i transcedencije, sa Itanom Houkom u ulozi karijere.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]