First Man (2018)

Demian Čezel (Damien Chazelle) je režiser koji se pojavio niotkuda i osvojio svet. Njegov debitantski film Whiplash je bio jedan od najboljih u 2014. godini, dok je naredni La La Land, romantični mjuzikl klasičnog Holivuda, pokupio skoro sve nagrade koje se mogu osvojiti. Čezel je najmlađi dobitnik Oskara za režiju, a stiče se utisak da ga je ta nagrada inspirisala da njegov sledeći projekat bude prava demonstracija njegovog umeća.

Početak filma nas smešta u 1961. godinu gde pratimo inženjera Nila Armstronga (Ryan Gosling), koji je test pilot letelica NASA-e. Skrhan zbog porodičnog gubitka, odlučuje da se prijavi za program Gemini, kome je cilj da SAD pobede SSSR u trci za svemir. Nil se sa svojom porodicom seli u Hjuston, gde ubrzo stiče prijatelje i napreduje u karijeri. 1965. godine Sovjeti imaju prvog čoveka koji je u svemiru napustio letelicu, što dovodi do planova da NASA osvoji mesec. Ubrzo nakon toga, Nil postaje komandant misije Gemini 8…

First Man je biografski film o čoveku koji je, svojevremeno, bio najusamljeniji čovek u istoriji civilizacije. Bilo je istraživača koji su svesno išli u nepoznato, ali su oni ostajali u okviru svoje planete, dok je Nil otišao korak dalje. Scenario se ravnopravno bavi njegovom karijerom i njegovim privatnim životom, ali oba segmenta pokazuju da je, jednostavno, Nil Armstrong bio pravi čovek za ovaj poduhvat. Njegova posvećenost je prosto opipljiva i očigledno je da je sebe video na Zemljinom satelitu davno pre nego što je kročio na njega.

Scenario Džoša Singera se bazira na knjizi Džejmsa R. Hansena First Man: The Life of Neil A. Armstrong u kojoj su astronauti predstavljeni kao skoro obični ljudi koji se susreću sa neverovatnim poduhvatima. U većini filmova ovoga tipa, astronauti su nadprosečno inteligentni heroji neverovatne hrabrosti – First Man ne govori da astronauti to nisu, ali je za pohvalu što se scenario ne bazira na tome. Postoji više scena koje ističu njihovu ljudskost, a svakako bih izdvojio onu u kojoj Nil Armstrong, na vest da će voditi misiju na Mesec, odgovara sa OK i nastavlja da pere ruke.

First Man, po mom mišljenju, ima dva problema. Prvi od njih je prosta činjenica što apsolutno svi znamo da je Nil Armstrong prvi čovek na Mesecu i, samim tim, svi znamo kako će se ovaj film završiti. Drugi problem je što Nil Armstrong, iako iza sebe ima fantastična dostignuća, jednostavno nije materijal za glavnog junaka. Većinu vremena provodi u svojim mislima, ne govori puno, skoncetrisan je na ono što radi i često posmatra Mesec. Kao i njegova supruga i kolege, mi očekujemo da pronađe način da kanališe svoje misli, ali on to ili ne ume ili ne želi.

Posredno, pratimo veoma autentični prikaz svih izazova sa kojima se suočavaju astronauti, od ličnih, preko mehanike i logistike, pa sve do javnog mnjenja, koje očekuje da se novac poreskih obveznika pametnije potroši. Takođe, njihov posao je takav da ne znaju da li će se živi vratiti sa misije i neminovno je da se moraju suočiti sa gubicima svojih kolega. Što se tiče misije na Mesec, moram priznati da mi se nije previše dopalo što su Edvin Oldrin i Majkl Kolins sklonjeni u stranu.

Čezel je, blago rečeno, majstorski izrežirao ovaj film i zaista bih mogao da se raspišem o tome. Uspeva u tome da nam predstavi klaustrofobiju astronauta iako su u svemiru, kao i njihovu konfuziju ili strah. Pažljivo biranim načinima snimanja efektno predstavlja radno okruženje, poletanje letelica i naročito, sletanje na Mesec, nakog koga jednostavno osetite pravo olakšanje što je misija uspela, iako znate tu informaciju još od osnovne škole. Dešavanju u filmu su u pravoj harmoniji sa muzikom Džastina Harvica.

Moram priznati da sve više cenim Rajana Goslinga kao glumca. Njegov performans ovde je bio posebno zahtevan, jer brojne misli koje njegov introvertni karakter ima mora da zadrži za sebe – pravi je uspeh predstaviti takvog junaka ili njegovu profesionalnost, a ne ostaviti utisak ravnodušnosti ili apatije. Nimalo slabija nije ni Kler Foj (Claire Foy) u ulozi njegove supruge Dženet, koja ovde nije samo zabrinuta žena, već osoba koja pokušava da ubedi svog supruga da postoji još nešto u životu osim njegovog posla.

Autor filmova Whiplash i La La Land ovoga puta ne želi da zabavi, nego da impresionira i u potpunosti uspeva u tome, ali savršena realizacija ne sakriva činjenicu da ova biografska priča nema materijala za zabavu ili uzbudjivost.

moja konačna ocena: 7/10