Filmski pokreti (3/3)

Svako od nas se susretao sa pojmovima kao što su francuski novi talas ili nemački ekspresionizam, često bez predstave zbog čega su ti pokreti toliko bitni i šta oni u suštini znače. Ovoga puta sam rešio da u seriji tekstova malo bliže predstavim popularne i uticajne filmske pokrete koji su obeležili film kroz istoriju, od kojih će neki uticati i na buduće filmske projekte. Lista pokreta neće biti predstavljena ni hronološki ni po bitnosti, ali će generalno predstavljati odličnu polaznu tačku za ljubitelje sedme umetnosti koji traže nešto novo ili žele da prošire svoje znanje o filmu.

Stigao je na red drugi deo teksta – prvi deo možete pročitati ovde, a drugi ovde.

  •  Parallel Cinema (India)

Najveći deo indijske kinematografije je oduvek bio tzv. Bolivud – filmovi na hindiju napravljeni u studijima u Mumbaju (Bombaju), koji se baziraju na istorijskim epovima, antičkim dramama na sanskritu i holivudskim mjuziklima. Zbog toga su prva asocijacija na indijski film scene sa puno igranja i romantičnom muzikom, a autori su jurili čist profit – realizam je bio redak u njihovim projektima.

Realizam u indijski film su uneli režiseri iz pokrajine Zapadni Bengal koji se nisu ugledali na filmove na hindiju (što su radili autori iz cele Indije u potrazi za zaradom), nego na inovativan film iz 1946. godine pod nazivom Neecha Nagar. Taj film je bio inspirisan bengalskom literaturom, a kasniji autori u ovom pokretu su se sve više ugledali na italijanski neorealizam. Zbog toga su filmovi svrstavani u ozbiljne drame sa dosta naturalizma, simbolike i socijalnih dešavanja, a scene sa plesom i muzikom su izbačene. Kasnije se ovaj pokret proširio celom Indijom, iako je ostao procentualno slabo zastupljen u ovoj zemlji.

Bitni stvaraoci: Satyajit Ray, Ritwik Ghatak, Mrinal Sen, Adoor Gopalakrishnan, Mrinal Sen…

Bitni filmovi: Aparajito (1956), The Rat Trap (1981), Parama (1984), Ajantrik (1958), Akaler Sandhane (1980)…

Parallel Cinema (India)

  • Poljska škola filma (Polish Film School)

Ovo je neslužbeni naziv grupe poljskih filmaša koji su delovali između 1955. i 1963. godine, a radili su pod direktnim uticajem italijanskog neorealizma. Među najvažnijim temama su bili bivši vojnici poljskog pokreta otpora i njihova uloga u post-ratnoj Poljskoj, kao i nacionalne tragedije poput nacističkih koncentracionih logora i Varšavskog ustanka. Političke promene su dozvolile autorima da se javno bave skorašnjom poljskom istorijom, iako je postojala jaka cenzura.

Poljska škola filma je bila prva koja je naglasila nacionalni karakter Poljaka i jedan je od prvih umetničkih pokreta u srednjoj Evropi koji se otvoreno suprostavio smernicama socijalističkog realizma – članovi pokreta često naglašavaju ulogu pojedinca u odnosu na zajednicu. Postojale su dva trenda u okviru pokreta: mlađi reditelji su proučavali ideju herojstva, dok su stariji reditelji analizirali tradicionalnog Poljaka i nacionalne mitove.

Bitni stvaraoci: Andrzej Wajda, Jerzy Kawalerowicz, Andrzej Munk, Wojciech Has, Tadeusz Konwicki…

Bitni filmovi: Night Train (1959), Man on the Tracks (1956), Farewells (1958), Heroism (1958), Ashes and Diamonds (1958)…

Polish Film School

  • Nuevo Cine Mexicano

Novi meksički talas je vezan za filmaše iz ove zemlje, tačnije za filmove od ranih devedesetih prošlog veka, pa do današnjih dana. Još od pada zlatnog doba meksičkog filma (1936-1959) projekti iz ove zemlje su bili veoma loši, a karakteristični žanrovi su bili lučador, seksi komedije, kao i tzv. meksploatacija, niskobudžetni filmovi koji su se bavili narko-kulturom.

Autori iz ovog talasa su se odvojili od ovih žanrova u korist tradicionalne meksičke kulture, realizma i romantizma. Svoju inspiraciju su našli u evropskim i američkim filmovima, a vremenom su od meksičkog filma stvorili svetski priznatu kinematografiju čiji su autori traženi i u Holivudu. Išli su korak sa razvojem filmske tehnologije i često je koristili u svojim filmovima, naročito u poslednjih pet godina.

Bitni stvaraoci: Alejandro Gonzalez Inarritu, Alfonso Cuaron, Carlos Reygadas, Guillermo del Toro, Emmanuel Lubezki…

Bitni filmovi: Danzon (1991), The Devil’s Backbone (2001), Amores Perros (2000), Battle in Heaven (2005), Y Tu Mama Tambien (2001), Biutiful (2010)…

Nuevo Cine Mexicano

  • Hong Kong New Wave

Dok je većina kineskih filmova snimljeno na mandarinskom jeziku i na stejdževima, nekoliko filmaša iz Hong Konga, koji su govorili kantonski jezik, je rešilo da se probije u mejnstrim. Kultura i istorija Hong Konga je veoma drugačija od ostatka Kine i ovi autori su odlučili da to prikažu.

Inspiraciju su pronašli u italijanskim i francuskim filmovima, a snimali su na stvarnim lokacijama. Bili su u potrazi za sopstvenim identitetom, pa su pravili uzbudljive krimi-trilere koji su se često bavili trijadama i martial artom. Čak i drugi žanrovi iz ovog pokreta su bili brzi kao klasičan akcioni film. Projekti iz ovog talasa su inspirisali brojne svetske autore, među kojima se ističe Kventin Tarantino.

Bitni stvaraoci: Wong Kar-Wai, John Woo, Ann Hui, Tsui Hark…

Bitni filmovi: Boat People (1981), Days of Being Wild (1990), A Better Tomorrow (1986), The Butterfly Murders (1979)…

Hong Kong New Wave

  • New French Extremity

Na ovom sajtu je nekoliko puta do sada bilo reči o ovom pokretu. U pitanju je talas novih francuskih autora horora čiji filmovi obiluju eksplicitnim scenama nasilja, drogiranja i seksa. Karakteristični žanrovi su sleš, revenge i home-invasion horori, mada filmovi ne moraju biti u žanru horora. Filmaši su bili inspirisani Dejvidom Kronenbergom i hteli su da stvari pomere do ekstremnog nivoa, ali da ujedno zadrže i umetnički dojam.

Vremenom se žanr proširio van Francuske i uticao na neke poznate evropske autore, kao što je Lars von Trir, ali i na lokalne kinematografije koje nemaju razvijenu horor scenu, a tipičan predstavnik je Srpski Film. Pojedini autori sada režiraju visokobudžetne horore u SAD.

Bitni stvaraoci: Gaspar Noe, Xavier Gens, Pascal Laugier, Alexandre Aja…

Bitni filmovi: Frontiers (2007), Martyrs (2008), Haute Tension (2003), Irreversible (2002), Baise-Moi (2000)…

New French Extremity

Do sada sam nabrojao petnaest pokreta, ali postoji još nekoliko koji su svakako vredni pomena. Spomenuću još: Third Cinema (latino-američki pokret iz 60ih i 70ih godina prošlog veka), Cinema Novo (brazilski pokret iz 60ih i 70ih godina prošlog veka), poetski realizam (francuski pokret iz 30ih godina prošlog veka), rumunski novi talas (nastao nakon pada Čaušeskua), novi nigerijski film, španski surrealizam iz 1920ih, njujorški pokreti poput cinema of transgression i no wave cinema, kao i pokrete autora dokumentarnih filmova poput cinema verite i free cinema.