Fear the Walking Dead (2015-)

Više je nego jasno svima da je ovo era TV serija. Svi se takmiče da privuku gledaoce, u toj trci pribegavaju svemu onome što ih može izdvojiti iz gomile, tako da ne čudi nastanak novih serija koje su proizišle iz nekih drugih serija koje su trenutno u samom vrhu TV sveta. Mislim da je malo onih koji nisu čuli za The Walking Dead, ultrapopularnu seriju koja prati odiseju Rika i družine u postapokaliptičnom zombi svetu. Vodeći se ovim uspehom kreatori iste odlučili su da naprave tzv. spinof iliti seriju koja se odigrava u istom univerzumu, ali prati drugu ekipu, na drugom kraju SAD-a, a zove se Fear the Walking Dead.

Kao što rekoh serija se odigrava u istom univerzumu, originalno oslikanom kroz strip The Walking Dead gde se pojavio virus koji pretvara ljude u zombije. Dok se očekuje nova sezona ove serije, kreator iste Robert Kirkman je udružio snage sa Dejvom Eriksonom (Sons of Anarchy, Marco Polo) i izbacio seriju Fear the Walking Dead kako bi popunio prazninu između sezona TWD-a. Prva sezona je upravo završena i ima šest epizoda od po skoro sat vremena. Serija je obnovljena za drugu sezonu koja će imati 15 epizoda (kako glasine kažu).

FTWD se odigrava u Los Anđelesu i prati same početke zombi epidemije. Priču saznajemo preko jedne kombinovane porodice koju čine Medison Klark, savetnica u srednjoj školi, i njen partner Travis Manava, učitelj u istoj školi. Medison ima dvoje dece, ćerku Alisiju i sina Nika, dok Travis iz prethodnog braka ima sina Krisa. Oni su klasična porodica iz predgrađa sa svojim usponima i padovima ili, bolje rečeno, redovnim problemima američke svakodnevnice. Dok pratimo njihovu porodičnu dramu, pa skoro i sapunicu, u pozadini se nazire nešto što će promeniti ne samo njihove živote, već čitav svet.

Fear the Walking Dead 2

Sad kad sam svario celu sezonu mogu reći da ovo uopšte nije loše i dosta je bolje od prvih utisaka koje sam imao nakon pilota. Očekivao sam, pošto je reč o LA, da će to biti pravo krljanje kao u igricama sa hordama zombija u milionskom gradu, ulične borbe po kvartovima i sl. jer iskreno, iako volim TWD, nedostajalo mi je malo više akcije, jer ga tamo znaju razvući kao žvaku. Nakon prvih pola sata pilota bilo mi je kristalno jasno da moja očekivanja i nadanja moram baciti u wc šolju i pustiti vodu.

Serija kreće veoma sporo i u skoro sat i po pilota jedva da ima nekih naznaka da je ovo u stvari horor serija o zombijima. Onda se zahuktava i iznenada eksplodira vam u lice. Moram se složiti sa kreatorima i njihovim pristupom. Ovakvo nešto posložiti u samo šest epizoda je izuzetan posao. Kad sve sagledam drugačije nije moglo biti iz jednog jednostavnog razloga, a verujem da će se mnogi sa ovih naših prostora složiti, a to je rat. Moji utisci o ovoj seriji se mogu porediti sa utiscima i poimanjima rata na ovim prostorima, ali i svih drugih ratova. To bi bilo nešto ovako: svi žive svoje živote sa raznoraznim problemima svakodnevnice. U pozadini naših malih univerzuma kuvaju se neke veće i užasne stvari, koje mi, obični smrtnici i ne primećujemo. Malo po malo sevne neka naznaka toga nečega, mi je registrujemo, brzo zaboravimo, ali ostaje neka težina da nam kucka u pozadini svesti. To sevanje postaje učestalije i primetnije, ali opet svi živimo istom rutinom. Onda, iznenada, za nas većinu, sve se promeni. Nastupi neko novo vreme, pravila. Osvane neko novo jutro i novo doba.

Fear the Walking Dead 3

U prvim trenucima tog doba pokušavamo da se snađemo, da to sve procesuiramo u svojoj glavi i prije nego i postanemo svesni, nešto klikne i sve se promeni. Svi se transformišu, uđu u neki novi mod gde je važno samo preživeti. Preko noći otvrdnete, očvrsnete, emocije se sklone u stranu i budemo sposobni nositi se sa stvarima koje nismo mogli ni zamisliti, a kamoli ih uraditi. Upravo tako sam ja doživeo i prvu sezonu FTWD-a i što se tiče takvog prikaza i stvaranja takve atmosfere, mogu samo reći, svaka čast. Upravo ovo što su kreatori uspeli nadilazi sve primetne probleme koje sam imao sa serijom, a tiču se, u momentima preterane sapunice, likova koji su ni tamo ni ovamo, glume pojedinih i sl. Svi ti problemi nestanu kada se serija zaokruži, tačnije lakše ih svarite. Ovo sve, naravno ukoliko doživite seriju kao što sam i ja, a mislim da je to upravo i bio cilj Kirkmana i Eriksona.

Ako volite The Walking Dead i ova će vam se svideti. Drugačija je, mislim da se izvukla iz senke svoje velike sestre i nadam se da će druga sezona doneti mnogo toga dobroga, s toga vam je i preporučujem.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]