Fargo (2014- )

Počelo je pre 2-3 godine, iako je i pre toga imalo bogatu istoriju. Na svom putu je ojačalo, naraslo i pretvorilo se u čudovište. Nije u pitanju nikakav film ili knjiga. Govorim uopšteno o fenomenu TV serija, koje malo po malo preuzimaju primat filmovima. Naravno da će filmovi uvek privlačiti više publike, kad se radi o bioskopskim hitovima. Međutim, u današnje doba kada je internet skoro svima dostupan, a brzina istog svakoga dana samo raste, serije svakim danom imaju sve više poklonika. Dostupne su na raznim TV programima, a samo nekoliko sati po „rođenju“ epizode su dostupne i na netu. TV kuće sve više ulažu novca u produkciju serija, boreći se za svakog gledaoca i rast gledanosti. Priče su sve zanimljivije, kvalitetnije, produkcija ravna filmskoj, a u poslednje vreme sve više glumaca A liste igra u njima.

Sve ovo o čemu govorim najbolje se vidi u ovoj, 2014. godini. Ni jedna godina nije donela više naslova TV serija. Pre je udarni period za serije bio jesen/zima, sa po nekim prolećnim hitovima i možda jednim ili dva letnja hita. Tada su serije išle, uglavnom, u formatu od 24 epizode po sezoni, pa se razvuku pola jesen, mala pauza, pa druga polovina zimi. A onda se od pre dve godine sve promenilo. Prvo se smanjio format na 10-13 epizoda po sezoni, a dobilo se na kvalitetu. Pojavile su se neke nove serije i svakim danom privlačile sve više fanova. Onda je ove godine sve eksplodiralo. Krenulo je sa standardno bogatom jesen/zima sezonom, sa dosta odličnih naslova, onda januar, februar sa više odličnih naslova kao što su Vikings i jedna koja je najavila na velika vrata ono kako će serije da izgledaju ubuduće, a to je True Detective. Serija je okupila odličnu produkciju, scenariste i što je najvažnije dve velike filmske zvezde Metju Mekonahija i Vudi Harelsona. To je bio temelj za sve ostale serije koje tek treba da dođu.

Prva koja je uzela isti recept je ona o kojoj ću danas da pišem, a to je Fargo. Svi se sećamo velikog istoimenog hita braće Koen iz 1996. godine koji je osvojio dva Oskara. Frances McDormand za najbolju žensku ulogu i braća Koen za scenario. Pisac Noa Houli je na osnovu filma Fargo, napisao istoimenu seriju, koju su producirali braća Koen. Serija je krenula 15. aprila 2014. i prva sezona ima deset epizoda. Obnovljena je za drugu sezonu, s tim da će u drugoj sezoni biti drugi vremenski period, priča, kao i potpuno druga postava.

Serija je osvojila Emmy nagradu za najbolju mini seriju, kao i mnogobrojne druge nagrade.

Fargo 2

This is a true story. The events depicted took place in Minnesota in 2006. At the request of the survivors, the names have been changed. Out of respect for the dead, the rest has been told exactly as it occurred.

Minesota, sneg, mećava i jedan auto na usamljenom putu. Pred vozača Lorna Malva (Billy Bob Thornton) iskače jelen i u sudaru sa njim izleće sa puta. Iz gepeka iskače čovek u gaćicama i beži u beskrajni sneg. U gradiću Bemidji Lester Najgard (Martin Freeman), prodavac osiguranja u četrdesetima, se u podrumu svoje kuće raspravlja sa svojom ženom oko veš mašine. Žena ga kritikuje kako im se sve u kući raspada i on odlazi na posao. U gradu se susreće sa Semom, sa kojim je išao u školu i koji ga je uvek maltretirao. To se dešava i ovaj put jer Sem, u društvu svoja dva sina, zeza Lestera i cimne ga tako da Lester udari nosom od izlog. U bolnici Lester, u čekaonici, susreće Lorna Malva. Započinju bezazlen razgovor koji će doneti brutalnu katastrofu malom gradiću Bemidji.

Fargo je poseban po mnogo čemu. Skupljeni su izuzetno kvalitetni sastojci, potrebni za pravljenje prvoklasnog „jela“. Tehnički i osnovni aspekti su vrhunski, počevši od produkcije, kamere, setova, scenarija do režije. Glumačka ekipa je izuzetno kvalitetna, o čemu ne treba trošiti reči, dovoljno je pogledati imena, a i oni koji vam nisu poznati su na izuzetnom nivou u ovoj seriji. Sama priča je za priču, kako se kaže, neobična, originalna, brutalna, urnebesna, i što je najvažnije zavodljiva od prvog do poslednjeg kadra.

Fargo 3

Svi ovi sastojci su savršeno izbalansirani tako da jednostavno uživate u svakom trenutku. Priča lagano teče i vozi vas kroz čaroban ambijent malog gradića ušuškanog u snežnu zimu. Sam taj idilični ambijent je scena za odigravanje brutalne, surove, crnohumorne tragikomedije, koja po svemu onome što je, nikako ne ide uz taj ambijent, ali u ovom slučaju, savršeno pristaje. Priču nose neki od najneobičnijih likova koje ste sreli u filmskom svetu. Svaki za sebe predstavlja apsurd i protivrečnost samome sebi i nosi anđela i demona u isto vreme. Vrline i mane svakog od likova su opet priča za sebe.

Nekome je glavna snaga sopstvena glupost, kukavičluk, a drugome hrabrost i pamet. Likovi su kompleksni i odlično razrađeni u ovih deset epizoda i kroz njihove komplikovane interakcije i potpuno nebulozne situacije u stvari gledamo svakodnevne ljudske situacije, sreću, jad, brige, probleme, zadovoljstva. Što je najvažnije prikazani su nam svi aspekti ljudske prirode i psihe. Priča je puna fenomenalnih, potpuno nepredvidivih scena prožetih akcijom, dramom i crnim humorom.

Pravo je uživanje bilo gledati majstorije glumačke ekipe, počevši od Bilija Boba Torntona u roli jednog od najneverovatnijih, najčudnijih, otkačenih, zabavnih i najopasnijih likova koje ste gledali. Čovek je izdominirao na svakom nivou i ovo mu je jedna od najboljih uloga koje je odigrao. Tu je takođe Martin Friman, poznati nam Dr. Votson i Hobit Bilbo Bagins. Opet još jedna maestralna uloga, ovoga puta jednog smetenog čoveka, večitog gubitnika, koga svi ćuškaju u stranu, a koji pod pritiskom puca i sposoban je uraditi sve kako bi se zaštitio.

Fargo 4

Treba istaći i Alison Tolma (Allison Tolman), koja igra zamenicu šerifa Moli Solverson. Moli je sposobna i inteligentna policajka čije su teorije i sumnje skoro uvek tačne. Jedini problem je sredina koju je davno prerasla i ljudi sa kojima radi, u ovom slučaju policajci Bemidjija, neverovatan skup nesposobnih glupaka. Ostala ekipa je takođe odlična kao i likovi koje igraju.

Serija je jedno nezaboravno iskustvo i uživanje i malo ih je tako savršeno napravljeno. Ja vam je od srca preporučujem i nadam se da ćete uživati kao što sam i ja uživao. Ovaj put jednostavno ne mogu dati drugu ocenu.

10/10

Fargo 5