Eyes Wide Shut (1999)

Stenli Kjubrik (Stanley Kubrick) je definitvno jedan od najvećih (ako ne i najveći) režiser koji je hodao ovom planetom i kult koji se razvio oko njegove ličnosti i njegovih filmova je sasvim razumljiv. Slavu je stekao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina kada je svaki njegov film, na neki način, predstvaljao nešto revolucionarno. Njegov poslednji film, koji je snimljen dvanaest godina posle ratnog spektakla Full Metal Jacket i koji čak nije uspeo ni završiti pre svoje smrti, po mišljenju većine kritičara predstavlja korak nazad u njegovoj karijeri. Glavni razlog za to je što Eyes Wide Shut ima onaj šmek mističnog, inovativnog i drugačijeg koji je ukomponovan u tehničko savršenstvo sa karakterističnim stilom gospodina Kjubrika, ali savremena publika, za razliku od one pre četrdeset godina, u većini nije spremna na takav sadržaj.

Scenario se temelji na pripoveci Artura Šiclera, prijatelja Sigmunda Frojda i, na neki način, hroničara seksualnog ponašanja srednje Evrope. Radnja je smeštena u savremeni Njujork, a glavni junak je Vilijam Harford (Tom Cruise), uspešni i bogati lekar koji ima suprugu Alis (Nicole Kidman) i sedmogodišnju čerku. Stvari u njegovom životu se menjaju kada sa suprugom ode na žurku ekscentričnog milionera i prijatelja Viktora, na kojoj oba supružnika na kratko vreme osete čari vanbračnog života. Nakon žurke Alis priznaje svoje seksualne fantazije, ali zbunjeni Viktor izlazi iz stana kako bi razmislio o svemu, ne sluteći da će doći u situaciju da i sam istraži svoju seksualnost.

Snimanje ovog filma je teklo svakako, samo ne po planu – Kjubrikov perfekcionizam ga je odužio na četiri godine i ostavio ga nedovršenim. Iškekivanje filma je dodatno potpaljivano reklamama produkcijske kuće Warner koja je, iako se snimanje odvijalo u najvećoj tajnosti, povremeno puštala bubice kako se film bavi seksom na do sada neviđen način. Kada se uzme u obzir ko je autor filma i istorija njegovih revolucionarnih projekata, malo koji filmofil nije očekivao da Kjubrik snimi nešto eksplicitno koje će, zahvaljujući njegovom ugledu, cenzori prevideti i pustiti u etar.

Eyes Wide Shut 2

Njegova smrt nam je uskratila kompletnu njegovu ideju vezanu za ovaj film jer su producenti naprasno odlučili da se pre distribucije ukloni dosta golotinje i pojednih religijskih simbola kako film ne bio bio 18+.

Opšte je poznato da Kjubrik svaku scenu, svaki kadar, svaki frejm pažljivo isplanira čineći da se gledalac u potpunosti saživi sa svetom u kome se nalaze glavni junaci. Ovoga puta to je svet njujorških bogataša koji ne znaju šta će od dosade, nepoznat skoro čitavom ostatku planete. Autor nam u ovom filmu prikazuje njegovo naličje na svoj karakterističan način. Kombinacijom širokih kadrova, oštrih boja (crvena za enterijer, plava za eksterijer) i netipičnog izbora muzike on nam predstavlja atmosferu koja stvara izgubljenost, nelagodu i čak pretnju čoveku koji nije pripadnik tog miljea.

Osim tehničkih osobina koje stvaraju kontrast, scenario je takođe pun istih. Pre svega je tu podatak da je Vilijamov i Alisin brak čvrst kao stena, ali sve pada u vodu nakon bezazlenog flerta i iskazivanja fantazije. Zatim, Vilijamov uspeh i sreća je usko vezana sa nesrećama (bolestima) koje viđa na poslu, a i njegova avantura je više karakteristična za neodgovornog srednjoškolca, a ne za čoveka koji je jedan od stubova društva. Scenario je pun živopisnih likova, ali sa manje dijaloga nego što biste očekivali, što u ovom slučaju nije plus. Pojedinci bi čak rekli kako je Eyes Wide Shut film u kome se 159 minuta ništa ne dešava.

Eyes Wide Shut 3

Kasting je tipičan za filmove ovog autora – izvrstan. Tom Kruz i Nikol Kidman su bili u braku u to vreme, pa im nije bio preveliki problem snimati pojedine scene. Kruz ima dosta sličnosti sa likom kog je glumio, pre svega im je sličnost što su egomanijaci, privlačni i uspešni ljudi. Nikol Kidman je odlična u tumačenju supruge koja traži balans između svojih fantazija i uloge domaćice koju ima protiv svoje volje. Iz plejade odličnih sporednih uloga posebno se izdvaja Rade Šerbedžija.

Filmom Eyes Wide Shut ni pojedini poštovaoci Stenlija Kjubrika neće biti zadovoljni i činjenica je da predstavlja jedno od slabijih dela u njegovoj karijeri, ali to svakako ne umanjuje njegov kvalitet. Nenaviknutom gledaocu odbojan i dosadan, ali projekat u kome će iskonski filmofili znati da uživaju.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]