Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)

Opšte je poznato da amerikanci imaju naviku da od zloglasnih serijskih ubica naprave ličnosti popularne kulture. Jedan od njih je Ted Bandi, koji je bio tema brojnih igranih i dokumentarnih filmova, a interesovanje za njega ne jenjava ni trideset godina od njegove smrti. Najnoviji film koji se bavi njime se bazira na knjizi The Phantom Prince: My Life With Ted Bundy, koju je napisala Elizabet Kendel, bivša devojka Teda Bandija.

Radnja filma počinje 1969. godine, kada je samohrana majka Liz (Lily Collins) upoznala Teda (Zac Efron), koji je uskoro postao sastavni deo života nje i njene ćerke. Ted je student prava i provodi puno vremena van kuće, a njihovu idilu kvari optužba za napad i zlostavljanje. Tedov izgovor je da je reč o zaveri, a Lizina ljubav i poverenje se ljuljaju sa svakim novim slučajem i novim dokazom koji se gomilaju protiv njega…

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile je režirao Joe Berlinger, čovek koji imaju reputaciju kvalitetnog autora true crime dokumentaraca. Ted Bandi je tematika njegove dokumentarne mini-serije The Ted Bundy Tapes i očekivao sam da ovaj film, zasnovan na istinitim zločinima i okrutnosti, bude na nivou slešera. Suprotno od mojih očekivanja, ovaj film skoro u potpunosti sakriva epitete iz naslova i bavi se Bandijem kao harizmatičnim čovekom i opasnim manupulatorom – autori ne koriste i ne predstavljaju gnusnu prirodu njegovih dela i to je za svaku pohvalu.

Priču o Bandiju (barem u početku) pratimo iz perspektive njegove dugogodišnje devojke Liz, čiji je lik tragičan podsetnik kako nas mogu zavarati oni koje najviše volimo. Olakšavajuća okolnost joj je ta što je Bandi svojom uljudnošću, harizmom i inteligencijom zavarao i zaslepio dobar deo Amerike. Međutim, film u drugom delu ne pratimo sa njene tačke gledišta, već autori prikazuju impresivan Bandijev šarm tokom suđenja na Floridi, na koji čak ni sudija (John Malkovich) nije ostao imun.

Stekao sam utisak da ni sami autori nisu mogli odoleti Bandiju na ekranu, pa je Liz postala sporedan, skoro jednodimenzionalan lik u drugoj polovini svoje priče. Uhvatio sam sebe da me ni ne zanima njena priča pored performansa Zaka Efrona, koji gospodari filmom. Naizmenično šarmantan, pronicljiv i ratoboran, oduševio me je način na koji uhvatio Bandijevu harizmu, koju baš kad treba preseče pogled duboko poremećenog sociopate.

Efronu je svakako išlo u prilog što poseduje harizmu, a ispostavlja se i da je sposoban da pronađe način da uhvati zlonamernost koja vreba ispod privlačne površine. Njegovim kastingom je uspešno postavljen ton za film koji je povremeno previše lagodan, ali je sve vreme intrigantno čudan. U toj lagodnosti leži i razlog što ne vidimo da Bandi čini zločine, ali i razlog što su ženske junakinje praktično sklonjene u stranu.

Moje zamerke idu ka tome da su autori morali da se odluče da li će akcentovati Bandijev odnos sa Liz ili će istraživati Bandija u dubinu. Ovako su u oba slučaja ostali na sredini, a kada se skloni u stranu Efronov performans, film ostavlja utisak neiskorišćenog potencijala. Nije klasičan biografski jer ne znamo ništa o Bandiju iz perioda pre Liz, nemamo uvid u impulse koji su ga naterali da počini zločine, niti se priča bavi istragama ili žrtvama, koje su fusnota u scenariju.

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile je biografski film u kome Ted Bandi nije ni wicked ni evil, jer se autori ne bave njegovim delima, već načinima na koje je manipulisao ljudima oko sebe – sa iznenađujuće dobrim Zekom Efronom i postojanom atmosferom, film je imao potencijal da bude mnogo bolji.

moja konačna ocena: 8/10