Everything Is Illuminated (2005)

Vaša ocena filma:

-What is wrong with you?
-Nothing, I just don’t eat meat!

Gogol Bordello je američki gypsy-punk bend, koji mi je ostao u lepom sećanju nakon sjajne svirke na Exitu 08. Do skoro nisam znao da se frontmen tog benda Judžin Hac (Eugene Hutz) oprobao i u glumi, a sporedna uloga u filmu Everything Is Illuminated mu je najpopularnija. U pitanju je adaptacija istoimene polu-autobiografske knjige Džonatana Safrona Foera, koja je režiserski i scenaristički debi popularnog glumca Lieva Šribera (Liev Schreiber).

Džonatan (Elijah Wood) je mladi Jevrejin, koji od rane mladosti ima naviku sakupljanja porodičnih sitnica. Nailazi na staru fotografiju i zaintrigira ga sudbina žene Augustin, koja se nalazi na njoj u društvu njegovog pokojnog dede. Uskoro saznaje da je to žena koja je njegovom dedi pomogla da napusti Ukrajinu tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu i odlučuje da poseti zaboravljeni grad Tračimbrod, kako bi saznao više o istoriji svoje porodice.

U Ukrajini mu je lokalni vodič Aleks Perčov (Huc), momak opčinjen američkom kulturom, sa ne baš sjajnim znanjem engleskog jezika za jednog prevodioca. Njegov slepi deda anti-semita im je vozač, a društvo im pravi i njegove oči, pas Semi Dejvis Jr Jr. Putovanje u Tračimbrod će za sve učesnike postati otkrivanje sebe i tragedija iz prošlosti, a komična priča će preći u emotivnu istorijsku dramu.

Iako je film snimljen pre dvanaest godina sa poznatijom filmskom ekipom, zbog svog statusa mali nezavisni film nije uspeo da stekne širu popularnost. To je velika šteta, jer Everything is Illuminated ima odličnu priču i sjajnu poruku vezanu za razumevanje našeg statusa ili mesta u svetu. Kako film odmiče, naši likovi se tranformišu pod uticajima gubitaka, žrtve ili kajanja, što rezultira njihovim veoma emotivnim shvatanjima i zaključcima. Sve je dodatno ulepšano prelepom kinematografijom na kojoj dominiraju ukrajinski krajolici sa puno suncokreta, a muzika iz Istočne Evrope dodatno pojačava šmek.

Judžin Hac kao Aleks mi je ostavio najjači utisak u filmu, pre svega zbog performansa koji odiše prirodnom energijom i opustenošću, ali i zbog kontrasta koji njegov karakter ima sa likom Džonatana, koji je povučeniji i mirniji. Kroz njihove interakcije se vidi kulturna razlika između Džonatanovog američkog odrastanja i ukrajinskih korena, a njihov odnos postaje sve kompleksniji kako film odmiče. Osim saznanja vezanih za tragičnu istoriju, naši likovi shvataju kako su im životi izmešani više nego što mogu sa shvate.

Liev Šriber pruža sjajan režiserski debi, koji odiše samopouzdanjem dok nas vodi kroz ukrajinske predele. Njegovo umeće u kombinaciji sa izvrsnim radom kinematografa nas smešta u neki novi svet, koji je za našeg junaka Džonatana deluje kao san. Postoje šale i komične scene vezane za sudar kultura, ali Šriber ne dozvoljava da skliznu u eksploataciju. Moram pohvaliti i Ilajdžu Vuda, koji je tada bio u sjajnoj seriji biranja uloga kako ga ne bi upamtili isključivo kao Hobita – fino iznosi film bez puno dijaloga ili ekspresija.

Everything is Illuminated je najlakše opisati kao road trip kroz Ukrajinu na kome naši likovi otkrivaju sebe i istoriju svojih porodica – šarmantna i vizuelno prelepa priča koja će vas i nasmejati i rastužiti.

Scenario
Gluma
Vizuelni utisak
Lični utisak

Siniša Stajić
Latest posts by Siniša Stajić (see all)