Everest (2015)

Uvek mi je zanimljivo bilo gledati borbu čoveka i prirode, bilo da se radi o dokumentarnom, bilo o igranom filmu. Na tu temu snimljeni su mnogi, često po istinitim događajima, a često u stilu velikih blokbastera, prilično nerealnih, ali primamljivi publici. Gledali smo razne izazove prirode koje je čovek pokušao iz različitih motiva osvojiti. Međutim, ove godine nam je stigao film sa jednim od najvećih, ako ne i najvećim, izazovom prirode sa kojim se čovek može susresti, Everestom.

Everest je snimljen prema istinitom događaju koji se desio 1996. godine. Priča prati ekipu Adventure Consultants koju vodi Rob Hal (Jason Clarke). Rob i njegov tim se profesionalno bave organizovanjem uspona na Everest za sve one koji su spremni to da fizički i psihički izdrže, ali i novčano da plate ne tako mali iznos. Ovoga puta pridružuje im se i novinar poznatog časopisa što Rob vidi kao šansu da izreklamira svoj biznis i isti unapredi i proširi. Ekipa je šarolika i svi su tu iz različitih razloga i motiva, ali jedinstveni u nameri da urade nešto što je vrlo malo ljudi ikada uspelo, da pokore Everest. Iako je ovo za Roba biznis, on uživa u svom poslu i maksimalno je predan istom. Takođe, najvažnije mu je da su svi bezbedni i da se iz ove avanture vrate živi.

Dalje priča prati okupljanje ekipe, njihove pripreme i dolazak u Nepal, pa zatim u bazni kamp, odakle će se po etapama pokušati popeti na vrh. Te godine je velika gužva u baznom kampu, jer veliki broj ekipa pokušava isto, što stvara razne komplikacije. Ipak, sve ekipe kreću u svoje pohode i avanturu svog života, a da li će se svi vratititi, to sami pogledajte.

Everest 2

Moram reći da sam ovaj film očekivao sa nestrpljenjem jer, pored izuzetno zanimljive priče, okupljena je impresivna glumačka ekipa: Džejson Klark, Džejk Gilenhajl (Jake Gyllenhaal), Džoš Brolin (Josh Brolin), Džon Houks (John Hawkes), Sem Vortington (Sam Worthington), Robin Rajt (Robin Wright), Majkl Keli (Michael Kelly), Kira Najtli (Keira Knightley), Emili Votson (Emily Watson) itd. Režiser je Baltasar Kormakur (Baltasar Kormákur), poznat po filmovima Contraband, Two Guns itd.

Dakle, istinita priča, glumačka ekipa iz snova i moćni Everest. Šta bi više neki ljubitelj filma mogao poželeti. Ono što je, verujem, većina očekivala je da će to biti neki spektakl sa prenapucanim efektima i nekom herojskom pričom. E, pa to ovaj film nije, na moju veliku radost, jer sam se spomenutih pre nagledao preko svake mere.

Everest je čista i iskrena priča o borbi čoveka sa prirodom ili, da bolje se izrazim, pokušajem čoveka da osvoji neosvojivo. Jeste da su se neki uspeli popeti i dalje se penju, ali Everest se nikada ne može pokoriti, što govore i stotine koje su izgubili živote pokušavajući. Kroz priču nam je dočaran čitav proces koji prođu oni koji se usude na ovu avanturu. Priča je postavljena tako da jednostavno dobijete nešto kao pravo iskustvo onih koji su kroz istu prošli. Od okupljanja, puta i preko mesec dana pripremanja za taj jedan uspon i stepenik ka krovu sveta. Sviđa mi se što je sve tako iskreno prikazano, bez nepotrebne patetike i dramaturgije. Greške se ne praštaju, nestane se u sekundi, a život vam gore veoma malo vredi. Oni koji su gore su kao porodica, svi su spremni pomoći drugima i crpiti zadnje atome svog bića, ali i to često nije dovoljno. Mora se igrati kako planina odredi, sve drugo je siguran put u smrt.

Everest 3

Nekako je sve dočarano da možete potpuno osetiti snagu Everesta, neverovatnu lepotu ispod čije površine vreba samo smrt. Posebno mi se sviđaju neki mali detalji, kao na primer kada Rob kupi papiriće, tj. smeće koje su drugi ostavili iza sebe. To posebno ima na snazi kada znate da na Everestu ima na tone smeća i da je to jedan veliki problem koji su vlasti Nepala krenuli da sistematski rešavaju od prošle godine. Na ovaj način je dat doprinos toj borbi. Pored toga, kroz priču se može saznati još dosta toga o Everestu i ljudima koji su prvi uspeli da se popnu i mnogo drugoga, ali sve je to prikazano i ispričano potpuno u pozadini i nenametljivo.

Iako su krenuli sa realnim prikazom, a ne sa spektaklom, priči ne manjka napetosti niti malo. Nakon laganog uvoda, Everest vas uvlači u svoju priču i postepeno postajete svesni veličine i opasnosti takve jedne avanture. Kada krene uspon i drama, napetost ne popušta do samog kraja. Kada se film završi ostanete da dugo razmišljate o svemu tome i to je za mene najbolji pokazatelj da film mnogo vredi i da je uspeo u svojoj nameri da vam prenese ono što je želeo.

O fotografiji i predelima se nema šta reći nego izraziti divljenje koje u momentima prelazi u strahopoštovanje prema Everestu, ali i ljudima koji se usude na taj poduhvat. Priroda je fantastična, sa nekim neverovatnim pogledima, posebno sa vrha. Ledena lepota je u isto vreme prekrasna i strašna. U svu tu odličnu priču i mesto gde se ista odigrava savršeno se uklopila, već pomenuta, odlična glumačka ekipa. Iako možda Klark kao Rob ima najviše prostora, ostali su uspeli da u maloj minutaži pokažu svoju veličinu i da daju doprinos ovom odličnom ostvarenju. Tu bih izdvojio male uloge Gilenhajla i Kire Najtli, ali i Brolina i ostalih koji su svi od reda sjajni.

Everest 4

Everest me je oduševio sa svim svojim elementima, celom pričom i onome šta ona u sebi krije. Jednostavno, doživeo sam jedinstveno filmsko iskustvo koje vam ostaje i o kome razmišljate danima nakon što ste ga odgledali. Kada imate film sa iskrenom ljudskom pričom, koja ujedno pripoveda i mnoge druge, slične ljudske priče, a pored toga imate i glumačku ekipu koja će tu priču izneti na pravi način i preneti vam emocije koje film nosi, onda tu nema greške i radi se o odličnom filmskom ostvarenju.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]