Escape Plan (2013)

Da je ovaj film napravljen tokom osamdesetih ili početkom devedesetih godina prošlog veka definitvno bio bioskopski blokbaster. Tandem akcionih legendi Silvester Stalone () i Arnold Švarceneger () sa svojom specifičnom hemijom i harizmom nose čitav film i definitvno su oni bili razlog što sam ovom projektu prišao otvorenog uma, iako je postojala bojazan da je ova samo nastavak Expendables franšize.

Rej Breslin (Stalone) je ugledni bezbednjak koji posećuje stotine zatvora kao tajni zatvorenik i koristi svoje sposobnosti da pobegne iz njega. Sledeći zadatak ga vodi u zatvor sa maksimalnom bezbednošću koji vodi upravnik Hobs () i koji je nastao prema Rejevim uputstvima. Rej se udružuje sa zatvorenikom po imenu Rotmajer (Švarceneger), zajedno počinju da traže rupe u sistemu zatvora kako bi pobegli, ali Hobs ih redovno nadgleda i shvata ko je u stvari Rej. Ipak, naslovni tandem mora da da sve od sebe kako bi pobegao odatle.

Moram priznati da nisam preveliki fan ovakvih sirovih priča, akcija i pucačine, naročito filmova koji su nastali u skorije vreme i kod kojih se taj žar nekako „ohladio“. Što se više bavim filmovima to više obraćam pažnju na sitnice koje čine radnju, a ovakav žanr je redovno pun rupa i nedostataka. Nostalgija koju sam osetio prema dvojici glavnih glumaca, čija harizma i dalje ne bledi, učinila je da ovaj projekat ostavi bolji utisak na mene nego što sam očekivao, što je svakako veliki plus.

Scenario je napisao Majls Čepmen () kome je ovo bio, slobodno se može reći, prvi pravi scenario u karijeri. On je uzeo uglavnom najbolje stvari iz popularnih filmova i serije čija se radnja dešava u zatvoru i napisao sasvim zadovaljavajući scenario koji je dostojan zanimljivog trilera i pored nekoliko propusta, rupa i sitnih poluobrta koji jednostavno nisu bili potrebni. Rad iza kamere je bio poveren Mikaelu Hafstrormu () koji iza sebe ima popularan horor-misteriju 1408. Nažalost, projekat je stigao do tačke kada gledalac pomalo oseća zamor, radnja je previše razvučena i na momente smešna, uglavnom u završnoj trećini.

O tandemu akcionih legendi ne treba previše trošiti reči. Koliko god stari bili ja, kao neko ko je odrastao na njihovim filmovima, skoro uvek mogu da im posvetim pažnju i da ispoštujem projekat na kome rade, iako nisam fan akcija. Bilo mi je jako drago videti Džima Kaviezela u nekoj malo zahtevnijoh ulozi, a spomenuću još uvek zanimljivog Vini Džounsa () i repera 50 Cent-a.

Ovaj film ne predstavlja apsolutno ništa novo u filmskoj kinematografiji niti poseduje neki nezaboravan element koji će terati na ponovno gledanje, ali ukoliko tražite neki film kako bi ubili dosadno popodne i ukoliko volite akcione heroje u glavnim ulogama posvetite pažnju ovom filmu.

6/10

Escape-Plan-1