Epic (2013)

20th Century Fox je studio koji je zadužen za stvaranje popularnih animiranih filmova kao što su serijal Ice Age ili sjajni Rio. Njihov najnoviji projekat nosi malo pretenciozan naslov i, sa obzirom na budžet od sto miliona dolara, nije uspeo da opravda velika očekivanja. Ovo jeste zanimljivi, kvaliteno odrađeni projekat, ali jednostavno ne ostavlja „vau“ utisak, niti neku preteranu želju da se ponovo pogleda.

Radnja počinje dolaskom mlade Meri Ketrin u kuću njenog ekscentričnog oca, naučnika koji je ubeđen da postoji civilizacija naprednih minijaturnih stvorenja i koji je ceo život posvetio njihovom pronalasku. Sticajem okolnosti Meri Kterin dospeva u šumu baš za vreme napada na minijaturno kraljevstvo, ona se smanjuje i dobija zadatak od umiruće krajice da odnese magični pupoljak na sigurno. Ona zajedno sa glavnokomandujućim avijacije,  mladim i entuzijastičnim vojnikom i dva urnebesna puža kreće u avanturu od koje zavisi opstanak čitavog kraljevstva.

Ovo je zanimljiva priča o odvažnim herojima koji bi položili živote za odbranu svog kraljevstva. Ona je ubačena u zaista zanimljivi i fascinantni svet koji obiluje zanimljivim likovima i pojavama. Likovi su prilično originalni i odlično animirani, dok pejzaži i scenografija bukvalno ostavljaju bez daha svojim kvalitetom.  Oni predstavljaju pravu pozadinu za epske bitke i konstantne borbe dobra protiv zla. Osim vizuelnog utiska, kompletna priča je ispraćena odličnom saundtrekom.

Što se tiče scenarija, on je tipičan za ovakve vrste filmova, sa standardnim zapletom, raspletom i očekivanim hepi-endom, ali sa solidnim brojem malih obrta tokom trajanja filma. Ipak, stiče se utisak da poseduje potencijal koji nije realiziran maksimalno dobro. Nema nekog dubljeg stila pripovedanja već je sve „crno na belo“, što zahtevnijim gledaocima može biti dosadno. Pojedini kritičari zameraju što je, umesto bolje karakterizacije likova, pažnje posvećeno klišeiranoj i možda nepotrebnoj romantičnoj priči.

Što se tiče ljudi koji su pozajmili glasove animiranim junacima, lista je prilično šarena i zanimljiva. Među prepozantljivijim glasovima je definitvno glas pevačice Bijonse Nouls kao kraljica Tara, kao i holivudskog šarmera Kolina Ferela (Colin Farrell). Društvo im prave muzičari Pitbul i Stiven Tajler, kao i sve popularniji oskarovac Kristof Volc (Christoph Waltz).

Ukupan utisak je da je ovo pomalo pretenciozno ostvarenje čiji je naslov vezan isključivo za epske bitke i vrhunsku animaciju. Od početka koji obećava nešto veliko se postepeno pretvara u već viđenu priču koja jeste zabavna, ali ne i spektakularna koliko su tvorci zamislili.

7/10

Epic-Movie-Wallpaper-Dekstop-Background