Enter The Void (2009)

Režiser i scenarista Gašpar Noe () je krajem prošlog veka bio jedan od predvodnika novog talasa francuskog filma koji su karakterisale eksplicitne scene nasilja i seksa. Nakon sjajnih filmova I Stand Alone i Irreversible sa Monikom Beluči režiser pravi dužu pauzu, po svemu sudeći kako bi sakupio dovoljno sredstava za snimanje ovog filma. Ovo je definitvno njegovo najkompletnije i vizuelno najlepše delo.

Glavni junak filma je Oskar, sitni diler i korisnik droge koji živi u Tokiju. Njegova sestra Linda živi u SAD i glavni razlog zbog čega je krenuo sa dilovanjem je da sakupi dovoljno novca kako bi je doveo kod sebe. Njihovi životi su se razdvojili nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj su im roditelji poginuli. Nakon dolaska u Tokio Linda se zapošljava kao striptizeta i njihovi životi se koliko-toliko normalizuju, sve dok Oskar ne izgubi život tokom pokušaja policijskog hapšenja, kada on otkriva neku novu dimenziju, svestan da i dalje neprimetno može da se kreće kroz zemaljski svet.

Film je snimljen na specifičan način, tako što je sve snimljeno kroz Oskarovu perspektivu – prvo kroz njegove oči, a zatim tako da je kamera pozicionirana iza njegove glave. Tok radnje je takav da prvo imamo uvid u Oskarove misli tako što gledamo svet njegovim očima, zatim sledi njegovo napuštanje tela i kretanje kroz Tokio, prateći ljude koje je znao u životu sa akcentom na sestru Lindu. Kroz tu fazu se prožimaju brojni flešbekovi prošlosti, prikazujući saobraćajnu nesreću i specifični odnos Oskara i Linde, dok finalni deo prikazuje proces reinkarnacije života.

Enter-the-Void-18-31770

Kroz film se prožimaju brojne sekvence koje prikazuju specifične audio-vizuelne doživljaje tokom reakcija na korišćenje halucionogenih sredstava. Režiser se dosta bavi drogom, seksom i onome što se dešava posle smrti, ali nema scena koje su bile neka vrsta pokretačke snage u njegovim ranijim projektima – eksplicitnog nasilja. Koncentracija je na korišćenju i reakcijama na korišćenje droga, kao i na brojne scene koje pojačavaju taj efekat. Rad kamere je maestralan, ekipa za specijalne efekte je odradila odličan posao, dok je izbor scenografije u potpunosti na svom mestu, tako da se čitav film može posmatrati kao jedno vrhunsko iskustvo sa halucionogenim efektima.

Veliki plus doživljaju daju potpuno nepoznati glumci, među kojima se izdvaja  u ulozi Linde. Ona je od svih likova ubedljivo najviše na ekranu, ne računajući Oskara kome uglavnom vidimo potiljak. Zaista se postavlja pitanje gde ih je sve Gašpar pronašao i kako ih je okupio, ali su oni svi i više nego dobro odradili svoj posao. Njihov kvalitet se posebno vidi u scenama na početku, kada režiser snima i po desetak minuta bez reza.

Ovaj film je vrhunska kombinacija halucinogenih snimaka i snimanja iz prvog lica. Zaista predstavlja sjajno iskustvo u svakom smislu te reči i jedan je od najboljih filmova koji sam ikada pogledao. Ukoliko možete da podnesete veći broj uznemirujućih scena, eksplicitni seks i veoma jake audio-vizuelne efekte obavezno pogledajte ovaj film.

10/10

enter_the_void-770x395