Enola Holmes (2020)

Moram priznati da nisam ni znao da postoji književni serijal Misterije Enole Holms autorke Nensi Springer, koja prati avanture mlađe sestre čuvenog detektiva Šerloka Holmsa. Ovo je ekranizacije njene prve knjige koju potpisuju režiser Harry Bradbeer i scenarista Jack Thorne, a ulogu protagonistkinje je dobila beskrajno simpatična Millie Bobby Brown, koju znamo kao Eleven iz serije The Stranger Things. Film je producirao Netflix, a očekuje se da ovo bude početak neke nove franšize.

Radnja je smeštena u 1884. godinu, u doba kada je svet bio na ivici promena. Ujutro na svoj 16. rođendan Enola se budi otkrivši da je njena majka Eudorija (Helena Bonham Carter) nestala, ostavljajući za sobom čudan asortiman poklona, ali bez očiglednog objašnjenja gde je otišla ili zašto. Nakon detinjstva ispunjenog učenjem i druženjem sa majkom u njihovom domu, Enolu njena braća Majkroft (Sam Claflin) i Šerlok (Henry Cavill) šalju u školu za prave mlade dame. Kao što se i očekuje, ona beži u London kako bi pronašla svoju majku, a tokom putovanja će se uplesti u misteriju oko mladog odbeglog markiza Tjuksberija, koga juri plaćeni ubica…

Artur Konan Dojl nikada nije otkrio mnogo o prošlosti ili porodici svog junaka (osim njegovog brata Majkrofta), pa je odsustvo biografskih podataka oduvek dovodilo do nagađanja kod poštovalaca. Lik Šerloka Holmsa od nedavno ima status javnog dobra, pa se narativna mašta pisaca i filmaša intenzivirala i sigurno je da ćemo u narednom periodu videti nove ideje i adaptacije. Nensi Springer u svom serijalu knjiga za tinejdžere predstavlja ideju u kojoj svetski poznati detektiv ima sestru tinejdžerku.

Pre nego što sam kliknuo plej očekivao sam da Enola Holmes bude gotovo dečiji film, a vizuelna rešenja i probijanje četvrtog zida naše junakinje su na samom početku tako nešto i obećavali. Saznajemo da Enola poseduje talenat i samopouzdanje da nastavi stazu svog priznatog brata i to jeste zanimljiv koncept. Ideja i uvođenje novog lika je isprepletano sa dve misterije – potragom za Eudorijom i slučajem odbeglog aristokrate koji je sličnih godina kao i Enola, a oko koga se stvorila zavera vezana za njegovo smaknuće pre glasanja o sprovođenju političkih reformi.

Kako vidimo u brojnim scenama flešbekova, Enola je svoje detinjstvo provela pod budnim Eudorije, koja ju je učila raznim naučnim disciplinama i borilačkim veštinama, ali i da misli pre svega na sebe i da prati svoj put. Zbog toga ne dozvoljava svojoj braći da se mešaju u njen tok života ili njenu istragu, svaki od izazova sa kojim se suočava nam govori nešto novo o njoj i polako otkrivamo da poseduje sve ono što uspešan detektiv treba da ima. Sa druge strane, mnogi mogu uzeti kao minus što su se žene sa savremenim vrednostima nekako vratile u drugu eru i što film prožima jaka feministička nota – meni to nije smetalo.

Glavni razlog što film funkcioniše je upravo zbog toga što Enola nije neka bleda kopija svog poznatijeg brata, već zasebna ličnost koja zahvaljujući Mili Bobi Braun poseduje harizmu da bude nosilac potencijalne franšize. Enola nije samo detektiv već i buntovna tinejdžerka sa solidnim stepenom socijalne svesti i iskrenog saosećanja za ljude oko sebe. Moram spomenuti da mi je Henri Kavil bio prilično zanimljiv kao nabildovani Šerlok dok Helena Bonam Karter standardno popravlja kvalitet svakog filma u kome se pojavi.

Enola Holmes je ekranizacija prve knjige u književnom serijalu za tinejdžere i film koji definitivno nije namenjen ljubiteljima klasičnog Šerloka Holmsa – vrlo lepo realizovana koloritna i energična avantura-misterija koja u potpunosti koristi prirodan šarm Mili Bobi Braun.

moja konačna ocena: 7/10