Empire State (2013)

Filmovi snimljeni po istinitim događajima instant podižu rejting i želju za gledanjem. Takav je slučaj i sa ovim filmom, pa sam, pored brojnih negativnih kritika, sa dosta očekivanja rešio da ga pogledam. Ispostavilo se da je većina kritika bilo na mestu.

Lijam Hemsvort () glumi Krisa Potamitisa, najstarijeg sina grčkog imigranta koji živi u SAD. On živi u okruženju punom kriminala i nakon što mu odbiju zahtev za policijsku školu on želi da napreduje u svetu kriminala, kako bi svom ocu obezbedio pristojnu penziju. Ipak, on se zapošljava kao radnik u obezbeđenju transporta novca. Nakon ubistva njegovog partnera i sramne odštete koju je dobila partnerova porodica, Kris rešava da sa ortakom Edijem opljačka skladište novca. Njima se suprotstavljaju jaki kriminalni klanovi, kao i detektivi iz lokalne policijske jedinice.

Na samom početku film dosta obećava. Gledalac se brzo uvodi u radnju, prikazane su misli glavnih likova, kao i težak socijalni status njihovih porodica. Ipak, kako radnja odmiče, primećuje se da su brojni dobri elementi nekako nabacani bez pravog redosleda i smisla. Solidne scene se odjednom prekidaju prilično nepotrebnim dijalozima čija je jedina svrha da produže trajanje filma. Stiče se utisak da je produkcija previše traljavo odradila posao, iako je sa vizuelne strane film odrađen odlično i realno dočarava osamdesete godine, kada se radnja dešavala.

Istinita priča zaista deluje zanimljivo i obećava solidan triler ili dramu, ali je konačni produkt ispao previše monotan i skoro dosadan. Poseduje brojne klišee, akcija nije toliko brza kao što je mogla biti i jednu od retkih svetlih tačaka predstavlja glumačka ekipa. Pored već spomenutog Hemsvorta, društvo mu pravi Dvejn Džonson () u ulozi detektiva koji je, slobodno se može reći, potpuno nepotreban lik i zanimljiva Ema Roberts ().

Generalan utisak je da su brojni dobri elementi i solidan potencijal koji priča po kojoj je rađen film poseduju završili kao ispodprosečan niskobudžetni film koji vade samo koliko-toliko poznati glumci, njihov trud i realno dočarane 80-te godine prošlog veka. Nije vredno gledanja.

2/10

kinopoisk.ru