El Secreto de sus Ojos/ The Secret in Their Eyes (2009)

Ovaj argentinski film režisera i scenariste Huana Hosea Kampanele (Juan José Campanella) je širu popularnost stekao nakon dodele Oskara 2010. godine kada je osvojio nagradu za najbolji film van engleskog govornog područja u konkurenciji filmova kao što su Un Prophete ili The White Ribbon. Njegova priča je uglavnom ispričana u flešbekovima i toliko je jaka da vas prosto uvlači u sebe, čineći da se gradi napetost i iščekivanje, kao i prikazivanje i otkrivanje tajni i karaktera likova, koji su veoma dobri, i to kroz prošlost.

Glavni junak je Bendžamin Esposito (Ricardo Darín) koji je proveo svoj život radeći u krivičnom sudu. Trenutno je u penziji i ima višak slobodnog vremema, pa odlučuje da napiše roman koji se zasniva na slučaju koji on nikada nije uspeo da zaboravi. Radnja se vraća u 1974. godinu i prikazuje događaj nakon otkriča brutalnog ubistva mlade žene čiji slučaj dobija Bendžamin. Nakon intervjuisanja udovca Rikarda Moralesa (Pablo Rago) ostaje dirnut njegovom količinom ljubavi prema pokojnoj supruzi i odlučuje da će dati sve od sebe kako bi rešio slučaj.

Bendžamin sa svojim kolegom, starim alkoholičarem Sandovalom (Guillermo Francella), istražuje slučaj, često dolazeći u sukob sa nadređenima među kojima je i Iren (Soledad Villamil), žena u koju je zaljubljen iako se ona udaje za drugog čoveka. Pišući knjigu Bendžamin shvata da se sećanja menjaju tokom vremena, da svi događaji postaju samo fragmenti sećanja i posmatrajući slučaj i svoj život svežim očima sa ponovnim ispitivanjem mišljenja, osećanja i stavova otkriva brojne tajne koje su svi držali skrivene.

Scenarista filma je inspiraciju za pisanje scenarija pronašao u činjenici koliko i kako načini na koje smo napravili odluke pre godinu, deset godina ili trideset godina mogu uticati na nas danas. Priča jednog čoveka je uzeta i kao metafora za stanje čitave nacije, jer je sedamdesetih Argentina bila pod užasom vojne diktature. Na sjajan način je prikazano kako su memorija i mašta bitno povezane, često isprepletane, ali veoma različite. Huan Hose Kampanela upravo pokazuje kako sećanja prizivaju događaje iz prošlosti koji su ovoga puta isprepletani kroz emocije kao što su tuga, krivica, ljutnja ili čežnja i kako se često, zbog uticaja emocija, izgubi percepcija šta se stvarno dogodilo.

The Secret in Their Eyes 2
Akcenat filma je stavljen, ono što i sam naslov kaže, na oči, njihovu dubinu, sjaj i ono što pokušavaju da kažu ili nehotično govore. Tako imamo uvid u prazninu Pabla nakon gubitka supruge, Bendžaminovu istrajnost i umor, ali i Ireninu ljubav koju Bendžamin pod uticajem svoje ljubavi ne vidi. Teško je uvideti i shvatiti šta se vidi u očima osobe sa kojom delimo kancelariju, školsku klupu ili krevet, a kamoli u očima osobe koju sretnemo onako u prolazu, tokom šetanja trotoarem ili u gradskom prevozu.

Gluma u filmu je vrhunska. Pored sjajnog Rikarda Darina, koji pleni filmom u ulozi glavnog junaka, najviše se istakao Pablo Rago u ulozi nesrećnog udovca. On pruža nezaboravan performans sa skoro postojanom i tragičnom tugom punom emocija koja je skoro opipljiva u vazduhu i veoma utiče na gledaoca. Kvalitet glume je dodatno povećan veštim biranjem uglova snimanja, sporijom kinematografijom, kao i fotografijom koja je bez jakih boja i skoro bez emocija.

Ovo remek-delo svetske kinematografije će vam dugo ostati u sećanju, prvenstveno zbog priče koja je vanvremenska, a zatim i zbog ostalih kvaliteta kojima film obiluje.

10/10

The Secret in Their Eyes 3