El Camino: A Breaking Bad Movie (2019)

-Alaska… Start over. Start fresh.
-One could.
-Put things right.
-No. Sorry kid, that’s the one thing you can never do.

Kao što sam spomenuo pre nekoliko dana u postu na fejsbuk stranici, serija Breaking Bad ima toliko kvalitetno napisane sporedne karaktere da svaki od njih zaslužuje poseban projekat. Sal Gudmen i Majk Ermantraut snimaju petu sezonu serije Better Call Saul, a kreator Vince Gilligan je odlučio i da priča Džesija Pinkmena (Aaron Paul) dobije svoj epilog. Taj epilog je smešten u dvočasovni film po imenu El Camino: A Breaking Bad Movie, iza kog stoji producentska kuća Netflix.

El Camino, najkraće rečeno, odgovara na pitanje šta se desilo sa Džesijem nakon bekstva iz zatočeništva. On je u jednoj od završnih scena serije seo za volan i odvezao se u nepoznatom pravcu, kao usamljeni šerif u pravcu zalazećeg sunca. Neću reći da je ovo loša završnica, naročito jer ostavlja utisak da je Džesi pronašao novu nadu u bolje sutra, ali je svakako ostavila nekoliko otvorenih pitanja. Ostao je ukus da karakter kao što je Džesi Pinkmen zaslužuje bolji epilog, naročito nakon svega onoga što mu se dešavalo u seriji.

Breaking Bad je serija koja je fino napredovala, bez ostavljanja repova i završila se sa prilično jasnim zaključcima. Neki bi rekli da je Džesijeva vožnja u nepoznato možda bila početak nekih novih njegovih muka i Giligen se složio da pruži satisfakciju onima kojima je stalo do njegove sudbine. Doduše, ona se komotno mogla potvrditi i u epizodi seriji – nije bilo potrebe, a ni materijala da se razrađuje u prikvel poput Better Call Saul. Šest godina nakon finala dobijamo ovaj neočekivani, zadovoljavajući film i svakako je veliki plus što ga je napisao i režirao čovek koji je i stvorio Breaking Bad.

Normalno, ovaj film i nije namenjen onima što nisu gledali seriju, već isključivo vatrenim fanovima. U flešbekovima dobijamo podsećanje u vidu nekoliko scena kojima se radnja desila u seriji, u kojima vidimo kako je Džesi bio svedok brojnih groznih stvari, kako je morao da uradi neke grozne stvari i kako je imao nameru da izađe iz svega toga, sve do konačnog zarobljeništva. Te scene nismo videli ranije i predstavljaju pravo osveženje, naročito jer ponovo vidimo neke drage face. U svakom slučaju, svako ko nije gledao seriju neće ni ceniti ono što vidi u ovom filmu i verujem da će takvim gledaocima ovaj film biti automatski neuspeh.

Može se reći da je centralni žanr filma triler, sa dodacima malih tvistova i misterija koje treba rešiti. Sama uvodna scena je veoma kvalitetna, u njoj gledamo junake serije nesvesne sudbine koja ih čeka, a koju smo mi već videli. To je jedna od bitnih karakteristika Giligenovog scenarija, jer on često i jasno suočava prošlost i sadašnjost. Jedan lik iz serije, koga sada neću imenovati, je glavni fokus tih flešbekova. Dobijamo još bolji pogled na to koliko je jeziv i zastrašujuć, dok u isto vreme deluje gotovo priglupo. Njegova interakcija sa Džesijem u prošlosti će dovesti do toga da Džesi u sadašnjosti dobije priliku da krene svoj život ispočetka.

To, naravno, neće biti tako jednostavno, jer se Džesi suočava sa brojnim komplikacijama, počevši od post-traumatskog sindroma. Iako nas flešbekovi podsećaju koliko je propatio, scene u sadašnjosti imaju vajb mračnog humora, a Džesi nas povremeno podseti kako je izgledao i delovao na početku serije. Druga karakteristika scenarija je što su scene flešbeka relativno mirne, dok su scene u sadašnjosti pune tempa, pa jedno drugome deluje kao oštar kontrast. Aron Pol i više nego dovoljno kvalitetan da obe verzije svog karaktera predstavi uverljivo, hrabro i slojevito i njegov nastup je hajlajt ovog filma.

El Camino je, pre svega, srdačna počast Džesijevom karakteru i gotovo katarzični epilog njegove sudbine, a zatim i (samo) solidni dvočasovni užitak svim poštovaocima serije Breaking Bad – film koji možda nije neophodan, ali je sigurno dobrodošao.

moja konačna ocena: 8/10