Edge of Tomorrow (2014)

Sci-fi blokbasteri trenutno doživljavaju ekspanziju velikog obima i ovo vreme sada je njihovo plodno tlo. Moram priznati da uprkos mojoj jakoj averziji prema liku i delu Toma Kruza (Tom Cruise) koji glumi glavnu ulogu ipak pogledah ovaj film u jednom dahu. Ovo je jedan sjajno zamišljen, pametan, zanimljiv, kreativan, odličan akcioni sci-fi, definitivno jedan od najboljih blokbastera ove godine.

Radnja filma smeštena je u buduće vreme gde je jedna posebna vrsta vanzemaljaca, tzv. Mimici, napala planetu i skoro je pokorila. Nakon snažnog otpora većina planete je oslobođena, osim Evrope koja je još okupirana. Zato sve svetske sile spremaju posebnu i jako obimnu operaciju simboličnog imena – Downfall. Najveća bitka treba da se desi na tlu Francuske. Iz Amerike u pomoć dolazi izvesni major Vilam Kejdž (Tom Kruz). On zapravo nema ni dana borbe u sukobima, uopšte ratnog iskustva, već mu je karakteristika da je jako vešt i uverljiv motivacioni govornik. On dolazi kod generala Brigama (Brendan Gleeson) koji ga, uprkos njegovom oštrom protivljenju, šalje na prvu liniju fronta.

Kejdž je priključen Džej-timu kao običan vojnik, dezerter, sa kojima sledeće jutro gine odmah pri iskrcavanju na prvu liniju fronta. Međutim, Kejdž se opet budi i proživljava isti dan. On je upao u svojevrsnu vremensku rupu – kada ga jednom ubiju, on se vraća u isti prostor i vreme kako bi otklonio grešku zbog koje je zadnji put stradao i sada napreduje pomalo dalje. Ispočetka je zbunjen i rasejan, ne može da se snađe i poveruje šta ga je snašlo, ali vremenom on to koristi kako bi učio na vlastitim greškama. U tome mu pomaže Rita Vratanski – Anđeo Verdana (Emily Blunt), koja se istakla kao jako sposoban vojnik u jednoj od dobijenih bitaka protiv Mimika.

Edge of Tomorrow 2

Režiser filma je amerikanac Dag Liman koji je poznat po radu na trilogiji o Džejsonu Bornu – Identitet, Ultimatum i Nadmoć, bilo kao režiser ili kao producent. Režirao je filmove Jumper, Fair Game i Mr. & Mrs. Smith. On često fiksira kameru na određenom liku u svom filmu ili na situaciji i zadržava je izvesno vreme. Takođe njegova režija se odlikuje i upotrebom humora u neuobičajenim situacijama kojeg imamo na pretek u ovom filmu. Film je snimljen prema sci-fi romanu japanskog pisca Hirošija Sakurazake naslova All You Need is Kill i zapravo tako se film trebao i zvati, ali su se producenti odlučili za drugi naslov. Zaista je odlično zamišljen i jako dobro izveden jer imamo nesvakidašnju priču u sci-fi okruženju, a opet tako poznate situacije jer je dosta toga miks filmova Groundhog Day i Source Code, a može se reći da ima elemenata i iz filmova Alien i Matrix.

Ne znam da li je namera režisera bila da namerno tako postavi film, ali ja ne mogu da ne primetim sličnost sa nekim istorijskim dešavanjima koji su simbolično provučeni kroz film. Finalna bitka ima naziv Downfall što se vezuje sa padom Hitlera, a dešavanje finalne, presudne bitke je na tlu Francuske što opet asocira na iskrcavanje na Normandiju. Takođe moram spomenuti zanimljiv (ali ne iznenađujući) izbor gde se dešava radnja – američki blokbaster, a radnja smeštena u Evropi. Producenti su se dobro setili i njima svaka čast jer ovakvi filmovi i najviše zarađuju izvan Amerike.

Edge of Tomorrow 4

Akcijske scene su sjajne i efektne, na jako visokom nivou, dok su Mimici zanimljivo i jako kreativno napravljeni, počevši od njihovog kretanja, pa sve do bekgraund priče da su predstavljeni kao visoko inteligentna bića.

Gluma u ovakvim ostvarenjima je uvek sporedna, ali i u tom domenu donosi iznenađenje. Može se reći da je jako dobra, posebno Toma Kruza koji je izgleda izgubio onu svoju crtu iritantnosti i sjajno je izneo svoju ulogu. Na momente je uverljiv i bahat, onda je izgubljen i dezorijentisan, pa je pun nade, razočaran i konačno svojski odlučan. Odlično mu je parirala mlada i prelepa britanska glumica Emili Blant, kao i uvek odlični Brendon Glison.

Od mene velika preporuka za gledanje. Kao neko ko uglavnom preferira psiho-trilere ili biografske drame retko je da se oduševim jednim ovakvim blokbasterom. Nisam mu našla manu jer sam ga posmatrala u okviru onoga sto predstavlja, a sve što treba da predstavlja je ispunio, čak i više. Inovativno posložen, pametan, dinamičan od početka do kraja, odličan izbor glumaca sa vidnom hemijom među njima – više vam ne treba.

9/10

Edge of Tomorrow 3